Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: SSD | Az összes hír
21 Már

Építsünk házi stúdiót!

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: stúdió | Címkék: számítógép SSD processzor

Ha megszállt az ihlet, azaz belső késztetést érzünk zeneszerzésre, akkor semmi ne állja az utunkat: építsünk házi stúdiót!
Mire lesz szükségünk? A digitális technikának hála nem kell kétszobányi berendezést vásárolnunk, hogy formába tudjuk önteni zenei elképzeléseinket. Csupán három dolgot kell beszereznünk: számítógépet, konvertert (hangkártya) és lehallgatót.
Akár nevezhetnénk ezt a három elemet „Szentháromságnak” is. Mindháromra szükségünk van, hogy teljes értékű legyen a zeneszerző kuckónk. Számítógépre telepítjük a virtuális stúdiószoftverünket (Digital Audio Workstation, röviden DAW), a konverter pedig megszólaltatja a zenénket. Mindabból a digitális processzálásból, amit a szoftverünkkel végzünk, a hangkártya a nullák és egyek sorozatát hallható hanggá alakítja. A lehallgató, mely stúdióhangfal vagy fülhallgató is lehet, értelemszerűen megszólaltatja a zenei hangot. Először a számítógépek kérdéskörét fogjuk kivesézni.
Még mielőtt a pénztárcánkhoz nyúlnánk, meg kell határoznunk, hogy pontosan milyen zenei tevékenységi kört szeretnénk a házi stúdiónkban végezni. Nem hiszek az univerzális megoldásokban. Ha egyszerre többféle zenei feladatra szeretnénk használni a számítógépet, akkor sok mindenre alkalmas lehet a konfiguráció, de igazából semmiben sem tud kimagasló teljesítményt nyújtani. Szerintem a kiszemelt feladatnak megfelelően csúcsgépet kell kialakítani. Természetesen ezt úgy értem, hogy ha hangszerelni és egyéb produceri tevékenységet szeretnénk elvégezni, akkor ennek megfelelő technikai hátteret kell biztosítani. Ugyancsak magától értetődik, hogy ezzel a számítógéppel nem fogunk játszani, DVD-zni és internetezni. Amennyiben csak zenei tevékenységre használjuk, akkor a legtöbb helyzetben képes lesz csúcsteljesítmény produkálására. Nagy tárhelyre, a lehető legtöbb RAM-ra és az elérhető legerősebb processzorra lesz szükségünk.
Szerintem ma már teljesen értelmetlen az Apple kontra Windows vita, hiszen mindkettő ugyanazzal a belső architektúrával rendelkezik. Az ortodox Mac hívőknek üzenem, hogy tessék egy csúcs Sony, vagy Dell géppel összehasonlítani az almát. Máris eltűnnek a teljesítménybeli különbségek, számunkra pedig az a tanulság, hogy ne a legolcsóbb távol-keleti alkatrészekből rakjuk össze a gépünket. Amennyiben lehetőségeink engedik, vásároljunk Sony, Dell vagy IBM előregyártott konfigurációt. Tisztában vagyok vele, hogy sokkal drágább, de teljesítményben és stabilitásban messze felülmúlja a kézzel összerakott társait.
Csendben jegyzem meg, hogy hallgatólagosan végig asztali gépekről beszélek. Tapasztalataim szerint a hasonló paraméterekkel rendelkező asztali gépek 20-40%-kal erősebb teljesítménnyel és nagyobb stabilitással bírnak, mint a hordozható verziók, ráadásul a házi stúdiózás helyhez kötött tevékenység.
Nézzük át az alkatrészek szintjén is, hogy miért és mire van szükségünk! Ha hangszereléssel foglalkozunk, akkor nagy tárhelyre. Ma, azt mondom, talán 2 TB tárhely elég lesz, hogy zenei világunkat megvalósítsuk, de az 5 TB-os merevlemez sem elszállt gondolat. Hatalmas, 24 bites Sampling könyvtárakkal dolgozunk, ezért a határ szinte a csillagos ég, vagy a pénztárcánk. Nagyon jó gondolat egy 500 GB-os SSD gépbe installálása is. Az SSD egyértleműen jobb, mint a hagyományos merevlemez. Sokkal gyorsabb és stabilabb gépet kapunk, amennyiben SSD telepítjük a Windowst, vagy az OS X-et a többi szoftverrel együtt. Ha 64 bites környezetben dolgozunk, akkor 8 GB, vagy 16 GB RAM sem számít túlzásnak. A legtöbb Sample Player és a pluginek nagy hányada előszeretettel használ sok RAM-ot.
Processzorok terén mindig is Intel-párti voltam. Jelen pillanatban ennek a gyártónak a termékei a legjobbak, a leggyorsabbak és a legstabilabbak. A szoftvergyártó cégek nagyobb hányada szintén az Intel processzorait szereti, ezért a termékeiket Intel architektúrára optimalizálják. 2016 elején én már csak negyedik generációs I5-ös és I7-es processzorokkal számolok, mint lehetséges jelöltek egy házi stúdióba szánt számítógép processzoraként.
A felsorolt paraméterekkel összerakott számítógép valóban nem olcsó mulatság, de amennyiben csak zenekészítésre használjuk, az elkövetkező négy-öt évben nem kell pénzt költeni rá.
Befejezésképpen azt szeretném még hozzáfűzni, hogy a fentiekben felvázolt számítógép szinte bármely DAW futtatására képes lesz és tökéletesen ellátja a szintézis, Sampling és alapvető processzálási feladatokat.

folyt.köv.


x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!