Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: szoftverszinti kategória | Az összes hír
07 Már

BioTek

Szerző: Bugyis Péter és Gelencsér Tamás | Kategória: szoftverszinti | Címkék: Tracktion Linux Mac Windows

A Tracktiont eddig DAW szoftveréről ismerhettük, most viszont egy szoftverszintit mutattak be, a BioTeket, mely a cég új, hangminta alapú szintetizátormotorjára, az Acktionre épül. Igazán komplex motorról van szó, hiszen sok különböző, városi, mechanikus és természeti környezetből származó hangminta felhasználásával készült. A programozását két veterán szintigurura bízták. Wolfram Franke dolgozott többek között a Waldorfnak és az Accessnek mint programozó és sound designer, olyan hangszereken, mint a Waldorf PPG, Attack VSTi-k, vagy a Bloefeld szintetizátor, de a Virus TI-okat is részben neki köszönhetjük. A sound designer Taiho Yamada pedig az Alesis Andromeda A6 és az M-Audio Venom szintetizátorokhoz készített gyári hangszíneket. A BioTek kezelőfelülete Kristina Childs munkáját dícséri, aki egyszerű, áttekinthető és inspiráló designt álmodott meg.
A Traktion DAW-hoz hasonlóan a BioTeket is telepíthetjük Linux, Mac és Windows operációs rendszerekre is.

További információk a BioTekről

Sokunk számára a Vermona névről főleg a vintage DRM dobgép jut eszünkbe, pedig a német gyártó a szintetizátorok terén is jeleskedik. Ezúttal 2003-ban piacra dobott, négy analóg hangkeltőt tartalmazó rackes eszközük második generációs változatát mutatták be a nagyérdeműnek.
Tovább »

Elméletileg mi is építhetnénk ilyen szintiket, de a Nativ Instruments mérnökei szerencsére tisztában vannak azzal, hogy a legtöbb felhasználót inkább csak a hangok érdeklik, nem a programozás. Ezért jelenik meg időről időre egy-egy ilyen kis szinticsoda, mint a Razor, amelyet – mivel nem az alapoktól kell fejleszteni – baráti áron tudnak kínálni. Additív szintézist alkalmazva akár 320 felharmonikust aktiválva és szűrve lehet elképesztően jó basszusokat és szintihangokat kreálni vele.
Tovább »

Kapcsolódó cikkek: Fekete mágia: Blofeld Black Edition   A Dűne hangjai: Synapse Audio Dune   

Van, aki imádja, van, aki szerint kicsit műanyag a hangja, de az biztos, hogy más cég ennyi pénzért ilyen virtuál analóg szintit nem kínál. A wavetable-től kezdve a klasszikus analógig 16 sávon egyszerre lehet vele nagyon elszállt hangokat gyártani. A Waldorf Blofeld sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a NAMM 2011 zenei vásárra megjelent a kis készülék limitált változata, a Black Edition. Mind a billentyűs, mind a rack verzió már most kapható. A billentyűs kapott egy 60 MB-os hangmintakészletet is, ami tele van jobbnál jobb mintával a komplexebb hangszerelés kedvéért. Az sem elhanyagolható, hogy már most rengeteg hangbank is beszerezhető hozzá. Hamarosan nálunk is lesz egy a Virus C mellett, mert annyira más karakter, hogy egy magunkfajta szintiőrült hangfetisisztának igazi csemege egy ilyen masina. A rack verzió ára 399 euró, a billentyűsé pedig 699. Nézzétek és hallgassátok meg a honlapon a demókat, érdemes!

Kapcsolódó cikkek: A Dűne hangjai: Synapse Audio Dune   

A Synapse Audio bejelentette legújabb és eddigi legnagyobb szoftverszintijét, a Dune-t. A subtractive/virtual analóg gerjesztette hangok nagyon puha és meleg, mégis dinamikus basszusokat, szőnyegeket és elcsavart szintihangokat produkálnak. Lassan már tényleg eljutunk oda, hogy egy szoftszinti is szól olyan jól, mint egy vas. Azért csak lassan... A szintiben 69 wavetable minta is van, és még FM szintézist is tud alkalmazni. Rengeteg beépített effektje minden patch-hez külön rendelhető. Valójában annyi minden van benne, hogy látogassatok el inkább a gyártó oldalára, ahol hallgassátok meg és olvassátok el a részletes leírást. Ki is lehet próbálni, és ha úgy érzed, nem tudsz nélküle élni, 99 dolcsiért online megvásárolhatod .

x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!