Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Újdonságok az exciterek területén | Az összes hír
09 Dec

Újdonságok az exciterek területén

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: plugin | Címkék: exciter enhancer plugn

Ha nagyon szubjektív szeretnék lenni, azt a címet is választhattam volna, hogy: Van élet a Waves Vintage Aural Excitere után. Pontosan úgy értem, hogy a szoftverek közül csak ezt a Waves terméket használom a stúdiós mindennapjaimban. Több írásban is említettem, hogy a legtöbb in the box mixemben párhuzamos processzálásban használom. Konyhanyelven: Send-return módon bekötve, úgy, hogy az effekt aránya 100%-ra van állítva. Nincs előre meghatározott hangszer vagy hangszercsoport, amelyen használni akarom. Általában az adott mixing szituációban azokra a sávokra alkalmazom, amelyeket ki szeretnék emelni a zenéből anélkül, hogy irreálisan hangosak legyenek. Az említett masina ezt úgy oldja meg, hogy a 3500-7000 Hz közötti frekvenciatartományban kellemes felharmonikusokat szintetizál.

Többen is fanyalognak, hogy így túlzottan 80-90-es évekre jellemző hangzást lehet teremteni. Ez így igaz. Lehet szeretni vagy utálni az Aphex efféle berendezéseinek soundját, viszont nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni. Ugyanaz, de mégsem. Ez nem fából vaskarika, mert ma már nem nagy méretű SSL keverőpultokon összegzünk és nem 24 sávos, 2 inches szalagos magnón tároljuk a zenét. DAW-ot használunk rögzítésre és keverésre. A legtöbb berendezésnek csupán a digitális modelljével dolgozunk. A legfontosabb különbség pedig, hogy a hőskorban végig analóg, ma pedig digitális a jelfeldolgozás.

A véleményem az, hogy ha Aphex Aural Excitert használok, akkor nem a múlt hangzását szeretném újrateremteni. Sőt a szóban forgó effektcsoport a legmodernebb hangzások záloga. Azok a processzorok, amelyek bemutatásra kerülnek, az utóbbi 1-2 év újdonságai, véleményem szerint használatuk nagyon előremutató.

Overloud DOPAMINE

A szóban forgó fejlesztőbrigád már több mint tíz éve a látókörömben van. Először Bverb zengetőjükkel hívták fel a figyelmem. Azt ígérték, hogy a Lexicon 480L soundját modellezi. Szerintem nem sok sikerrel, de ettől függetlenül egy nagyon jól használható zengető. Azóta a srácok keményen belehúztak. Előbb gitárerősítő-modellezéseikkel lettek szélesebb körben ismertek, két éve pedig a GEM sorozatukkal kápráztatták el a producerek és hangmérnökök hadát. Nagyon precíz áramkör-szimulációra vállalkoztak, ami káprázatosan sikerült, vagyis lemodellezték minden egyes alkatrész hangzását, amelyen átmegy a zenei elem. A 1176 és a Neve preamp processzorukat csak ajánlani tudom mindenkinek.

A DOPAMINE a GEM sorozat tagja. Nagyon egyedi soundja van: egyszerre vintage és modern! Miről is beszélünk? A 70-80-as években, mikor még analóg jelfeldolgozású, szalagos magnóra történt a rögzítés, mindig gond volt a zajjal. A Dolby és a DBX gyártott zajszűrő berendezéseket, melyek dinamikusan lefilterezték a magas frekvenciákon található zajokat, de így meglehetősen tompa lett a hangzás. Mindkét gyártó olyan trükkökkel próbálkozott, hogy cserébe a középmagasba szintetizáltak felharmonikusakat. Ezeket enhancereknek nevezték, ami gyakorlatilag az exciter szinonimája lehet. A kétezres években, amikor már mindenki Pro Tools-ban dolgozott, meghekkelték ezeket a masinákat, és zajszűrés nélkül használták őket.

A DOPAMINE egyszerre két ilyen enhancer kazetta rendkívül precíz modellezése. Az egyik a 180-as nevű kazetta, a Type A, a másik a 361 Stressor nevű. Természetesen szó sincs zajszűrésről, csak felharmonikusok dúsításáról. A első kazetta hangzása kellemesebb, lágyabb, míg a másiké kicsit kaparós és agresszívabb. Dobokkal szerintem varázslatos, amit csinál. Még a programozott dobokat is feléleszti. Olyan igazi hatása lesz. Szeretem még gitáron alkalmazni, akár torzított, akár akusztikus, mert segít beleilleszteni a mixbe. Szintetizátorokon is nagyszerű. Hogy éneken szeretjük vagy sem, az egyéni ízlésre bíznám. Sávokon Inserten vagy párhuzamos módon is használható. Nagyon jól sikerült a CPU optimalizáció is, egy átlagos teljesítményű géppel akár 15-20 plugin is futtatható különösebb gond nélkül.


AudioThing Type A

Az AudioThing cégre akkor figyeltem fel, amikor megjelent Outer Space nevű processzoruk, ami egy nagyon jó minőségű Roland Space Echo emuláció, a precíz modellezés mellett néhány rendkívül hasznos újítással. Szeretem a termékeiket, mert kreatívak akár mixing, akár sound design területén.

A Type A, a fentiekben bemutatott Overloud szoftverhez hasonlóan, Dolby Emcoder modellezés, zajszűrés nélkül. A fejlesztők nem törekedtek precíz emulációra, inkább új funkciók hozzáadására, illetve modern hangzásra. A középpontban itt is a felharmonikusok szintetizálása áll. Mindezt nagyon természetes sounddal oldja meg a magas és a középmagas tartományban, mindennemű mellékhatások nélkül. Működési elve alapján négy frekvenciatartományra osztja a jelet. Mindegyik tartományban külön komprimálhatunk és dúsíthatjuk a felharmonikusokat. Kezelése nem egyszerű, de használható presetek közül választhatunk. Dobokra, gitárokra, énekre mindenkinek ajánlom. Előremutató processzor.
« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!