Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Waves: Flow Motion | Az összes hír
07 Dec

Waves: Flow Motion

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: plugin FM

Az FM a frekvenciamoduláció rövidítése. Ez a szintetizátorok esetében azt jelenti, hogy egy oszcillátor frekvenciáját egy másik oszcillátorral folyamatosan változtatjuk. Ha ezt csak lassan tesszük meg, akkor leginkább elhangolódást hallunk, ha viszont kellően gyorsan, akkor az egyébként teljesen egyszerű vivő és moduláló hullámformákból egy teljesen új alakul ki. Az FM szintézis talán legismertebb megvalósítása a legendás Yamaha DX7, amivel rendkívül érdekes hangszíneket állíthatunk elő, ha tudjuk programozni. És sajnos pont ez a sarkallatos pontja ennek a dolognak, ugyanis az FM programozás nem éppen egyszerű dolog (főleg nem a DX7 esetében).

A Waves Audio új virtuális hangszere két újdonsággal jelentkezik. Egyrészről új felfogásban közelíti meg az FM szintézist, ezzel szerintem igencsak leegyszerűsítve és rendkívül szemléletessé téve a programozást. Az új szintijüket két részre osztották, ez gyakorlatilag a VSTi két fő képernyője is. Az első a Flow, ahol magát a hullámformát állíthatjuk elő, maximum 4 darab egyszerű oszcillátorral, amit 4 körként láthatunk. Mindegyikben beállíthatunk az 5 alapvető hullámformából egyet, panorámát, jelszintet, visszacsatolást, frekvenciát vagy billentyűkövetést, frekvenciaszorzót, hangolást, illetve egy fázis- vagy frekvenciamodulációs kapcsolót. Ennek bemenetét bármelyik másik oszcillátorról hajthatjuk meg, sőt a kapcsolatokat egyszerre kétféle modulátorral is tovább modulálhatjuk. A képernyő jobb oldalán található modulátorokból (A,B,C,D) egy időben négyet használhatunk, vagy LFO-nak vagy burkológörbének. A használatukhoz egyszerűen össze kell őket kötni a kiválasztott ponttal, amit a betűjelükre kattintva, húzással tehetünk meg. Nagyon egyszerű megoldás, bár szerintem később nehezen megállapítható, hogy mit hova kapcsoltunk. Az ablak tetején találunk egy sequencert és arpeggiatort is.
Miután elkészítettük a kívánt hullámformát, áttérhetünk a Motion nevű oldalra, ahol a szubtraktív szintézisből jól ismert szűrőt találjuk, amit természetesen a moduláció mellett, a jelszinttel együtt külön burkológörbével is vezérelhetünk. Találunk itt még 4 sávos EQ-t LP és HP szűrővel, valamint 8 darab effektet: Drive, Distortion, Crusher, Phaser, Flanger, Chorus, Delay és Reverb, amiket szintén modulálhatunk. Maximum 8 hangú uniszónót használhatunk, amit szét is szórhatunk a sztereó térben, ezzel igen széles, vastag hangzásokat létrehozva. Szintén beállítható a polifónia foka, és monofón módban a legato és annak sebessége is. Külön érdekesség, hogy a hangolás is modulálható!

És akkor térjünk rá a nagy újdonságra, amit eddig még máshol nem láttam, ez pedig a Snapshot Sequencer, amit az ablak alján találhatunk meg. Itt arról van szó, hogy 16 különböző hangszínt tudunk elmenteni minden programba (prezetbe), amik között hallható átmenet nélkül válthatunk. Persze legegyszerűbb meghallgatni a mellékelt demót, de azért megpróbálom pár szóval érzékeltetni, miről is van szó. A megoldás nagyon hasonlít a hullámtáblás (wavetable) szintikre, ahol az egyes hullámformák között váltogatva alakul ki a jellegzetes, modern hangzás. Itt ugyanez történik, de a hullámformák nem statikusan mintavételezettek, hanem folyamatosan alakulnak ki az FM szintézis közben, és egymástól teljesen eltérőek is lehetnek. Szerintem nagyon innovatív újítás.

A Flow Motion licencének ára 99 $, de a bevezető akcióban levitték 39 $-ra. Aki szeretne további 10%-ot spórolni, annak nem kell mást tenni, mint erre a linkre kattintva vásárolni, és fizetés előtt megadni az YNY23 kuponkódot. Így a licenc ára csak 35,1 $ lesz.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!