Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Tallózás a master bus kompresszor pluginek között | Az összes hír

Ha reménytelenül a nyolcvanas évek hangzásának a rabja lennék, akkor a cikk címe természetesen valami olyasmi lenne, hogy melyik a legjobb SSL 4000-es pult master bus kompresszorának a modellezése. Azonban nem kívánok csak erre a típusra koncentrálni. A szakmai véleményem az, hogy más típusú berendezésnek is van helye a mix végén. Több helyen is írtam már arról, hogy ezt a mixingtechnikát ne tévesszük össze a mastering folyamatával, mert ahhoz semmi köze. Itt arról van szó, hogy még a mixing kezdete előtt beállítunk egy kompresszort a zene végére, és minden döntést a keverés folyamán úgy hozunk meg, hogy 2-5 dB-t komprimál az egész zenéből.

Igen, a kompresszorok időváltozókkal dolgoznak, az Attack és Release paramétereivel, ami azt jelenti, hogy plusz ritmikát fognak kölcsönözni a zenének. Ezáltal a zenefogyasztónak olyan benyomása lesz, mintha egy valós zenei esemény lenyomata lenne a zenénk. Mindez természetesen a kompresszor plusz ritmikájának köszönhetően. Ezt az angolszász szakirodalom Glue funkciónak szokta titulálni. Találó kifejezés, mert mixing során az egyik legfontosabb feladatunk, hogy ’ összeragasszuk ’ a különálló hangszereket.

A hardver- és szoftverfejlesztők külön erre a feladatra szánt berendezéseket gyártanak. Sok más berendezéssel is lehet kreatívan próbálkozni master bus-on, de most szorítkozzunk a dedikáltan erre a funkciókra gyártott szoftveres megoldásokra. Köztudomású rólam, hogy kizárólag vasakat használok erre a funkcióra, de ígérem, igyekezni fogok kíméletes lenni a szoftverekhez.


Cytomic Glue

Talán a legelterjedtebb számítógépes processzor a hazai producerek körében a szóban forgó kategóriában. Egy hű SSL 4000 master bus modellről van szó, amely véleményem szerint nem rossz, a kezelése rendkívül intuitív. Elektronikus alapú zenékre kimondottan jó. A gyenge pontja szerintem, hogy szélsőséges beállításoknál nem a legszerencsésebb a viselkedése, Pl. rock és jazz műfajnál kimondottan kerülendő a használata. Nem rossz kiindulási alap, de érdemes mással is próbálkozni.


Waves SSL G-Master Buss Compressor

Már 2004-ben megjelent ez a (ma már klasszikusnak számító) plugin. Ez a termék volt az első valósághű modellezése a nyolcvanas években elhíresült keverőpult kompresszorának. Mégse mondhatnám, hogy elavult. A zenei stílusok széles skáláján szerencsésen alkalmazható a poptól és jazztől az extrém stílusokig, mint pl. a hörgős metál. Két kedvenc beállításom van: mindkettőnél 2-es Ratio van beállítva. Az egyik a simább a hangzás, amikor 10 ms az Attack time, és Auto a Release beállítás. A másik, amikor pumpáló hatást szeretnék elérni, akkor leggyorsabbra állítom mindkét idő paramétert.


Soundspot Firefly

Nagyon jó, előremutató termék. Nem dedikáltan SSL modellezésről van szó. Sokkal inkább (a nagynevű előd nyomdokain haladva) modern hangzásra törekszik. Nagyon imponáló a hangzása mai zenéken. Meg merem kockáztatni, hogy EDM és r’n’b alapokon még a hardverekkel is versenyre kel. A Side chain funkciója rendkívül izgalmas.


W.A. Production SphereComp

Szintén egy nagyon újszerű megközelítésű szoftverről van szó. Ez nem azt jelenti, hogy nem viselkedik jól konzervatívabb zenei stílusokon, inkább azt, hogy ő sem szolgai modellezése valamelyik vasnak, inkább továbbfejlesztése. Két külön funkcióval van ellátva: az egyik hangszerekre használható, a másik funkció pedig kimondottan a mix végére van szánva. A tudását és sokoldalúságát igazán akkor mutatja meg, amikor enyhén túlhajtjuk a bemenetét. Jó hangzását fokozza, ha megfelelő keverési szituációkban használjuk a Soft Clip , a Puch és a Saturation funkcióját. Modern popzenében és kemény gitárzenéknél nincs párja.


Precision Comp/Limiter

Az utóbbi 2-3 évben kedvencem lett a Neve 33609 használata a mix végén. Black Lion Audio által gyártott hardvert használok erre a célra. A Limiter funkciót kikapcsolva hagyom, és a legrövidebb Release time mellett hajtom meg. Ebből kifolyólag kedveltem meg az IK Multimedia digitális emulációját. A hardverhez hasonló beállítással nagy kedvencem akusztikus zenékre. Egyszerűen elkápráztat, mennyire bájosan színezi a középmagas frekvenciákat. Kicsit nagyképűen azt tanácsolom, hogy csak haladóbb zenekészítők próbálkozzanak vele, mert nagyon könnyen árthatunk a hangzásunknak ügyetlen beállítás mellett.

Zárásképp annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy azért van arra folyamatosan szükség, hogy szélesítsük a látókörünket és új processzorokkal ismerkedjünk meg, mert nagymértékben az adott zenei stílustól függ, hogy mikor melyik plugin használata a legszerencsésebb. A saját zenei ízlésünk a legfontosabb tényező. Ne hagyatkozzunk mások véleményére, marketingfogásokra. Válasszuk ki azt vagy azokat a processzorokat, amelyek legjobban tetszenek a master bus-on, zenei stílusunknak és ízlésünknek megfelelően.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!