Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Az ének sztereóvá tétele | Az összes hír
25 Nov

Az ének sztereóvá tétele

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: mixing | Címkék: plugin ének chorus iZotope

Vagyis kicsit magyartalanul: az ének sztereósítása. Mi ez? Miért van erre egyáltalán szükség? Az éneket legtöbb esetben egy mikrofonnal vesszük fel, és középre keverjük. Eddig minden szép és jó, de a dolog nem ennyire egyszerű.

Mitől lesz sztereó egy éneksáv? Ezt sokszor olyan rettegve kérdezik, mintha a monó státusz azzal a botrányos dologgal fenyegetne, hogy csak az egyik hangszóróból szólna. A monó pont azt jelenti, hogy mindkét hangfalból egyenlő intenzitással szól, ugyanazon a hangerőn. Ilyenkor felmerül az a városi legendákra alapozott kérdés, hogy: „Akkor meg kell duplázni a sávot, és kipanorámázni jobb és bal oldalra?” Amire természetesen a válasz az, hogy: „Gyakorlatilag nem történik semmi, csak 6 dB-lel felhangosítod az éneket.” A népi bölcselkedés így folytatódik: „Akkor toljuk el kis idővel a megduplázott jobb és bal oldali sávot!” Mire én: „Butaság, mert ebben az esetben fázisproblémákat okozunk bizonyos frekvenciatartományban, és az ének hangzása kiegyenlítetlen lesz.” Az igazság az, hogy az egész megközelítés rossz.

Induljuk az elejétől: rögzítettük az éneket. Szerencsés esetben stúdióban, jó minőségű mikrofonnal, preamppal és kompresszorral. Mixingnél középre keverjük az éneket, mert ott a helye a kitüntetett zenei sávoknak. A feladatunk az, hogy sztereó effektek használatával teremtsük meg az ének központi helyét a zenei környezetben. Az esetek 99 %-ában párhuzamosan (Send-return) szoktam használni a szóban forgó effekteket. Szeretem őrizni abbéli lehetőségemet, hogy külön-külön kezeljem a tiszta éneket és az effekteket. Sokszor például le szeretem filterezni a zengetés magasait, és előfordul, hogy a mélyeit. Hosszú lecsengésű delay-nél előfordul, hogy modulációval fűszerezném az ismétlődéseket, de úgy, hogy az énekre ne legyen hatással. Amennyiben nem párhuzamos processzálással oldom meg az ének effektezését, az említett példákat nem tudom megvalósítani. Több lehetőség nagyobb kreativitásra ad lehetőséget.

Hogy milyen effektekhez érdemes nyúlni, szinte dalonként változik. Ami az egyiknél megoldás, az máshol ront a helyzeten. Pl. egy lassú, szerelmes balladában ideális a 2,5 s lecsengésű Hall zengetés az éneken. Ugyanez a beállítás tönkreteheti egy tempós punkdal énekét. Amíg a zengetők és késleltetők beállításai dalonként és műfajonként más és más lehetnek, addig a modulációs effektek a legtöbb esetben jót tesznek a hangzásnak.

Most olyan processzorokat szeretnék bemutatni, amelyek olyan hatást keltenek, mintha többen énekelnének egyszerre a dalban, és nemcsak egy pozícióban, vagyis szaknyelven: sztereó chorus-okról lesz szó. Két modern effektet szeretnék bemutatni, amellyel egyszerre szélesíthetjük és vastagíthatjuk az ének hangzását. Mixing alkalmával moduláció alkalmazása az éneken nem új keletű dolog, már a Beatles is próbálkozott hasonlóval. Amiről beszélünk, az a nyolcvanas években gyökerezik. Két, még a hetvenes évek végén megjelent Eventide géppel kezdett elterjedni a szóban forgó gyakorlat. A H910 és H949 gépek megduplázták az éneket, különböző idővel késleltetve játszották vissza a jobb és bal oldalon. A nagy újdonság az volt, hogy kis mértékben el lehetett pitch-elni a duplázásokat. A klasszikus praktika az volt, hogy középen szólt a tiszta ének, bal oldalon 5-10 ms késleltetéssel, 5-10 centtel magasabbra pitch-elve a hang, míg jobb oldalon, hasonlóan kis időeltolással alacsonyabbra volt hangolva. Ha túl nagy mértékben használták az adott effektet, akkor csúnya, robotikus lett a hangzás. Kellő mértéknél pedig szélesen és vastagon szólt az ének.

A nyolcvanas évek derekán megjelent a mára klasszikusnak számító H3000 masina, amelyben finomodott a szóban forgó algoritmus. A Soundtoys MicroShift pluginje precízen emulálja a szóban forgó effekt hangzását. Természetesen nemcsak éneken használható, hanem a legtöbb szólóhangszeren, rap-en, stb. Drámaian növeli a szövegértést. A nyolcvanas években a legtöbb gitárhős ezt használta szólózás közben. Tőlük ered a közkeletű harmonizer elnevezés.

MicroShift használatával valódi mélységet és szélességet kölcsönözhetünk az éneknek. Természetes hatású, nem fémes és robotikus, mint a legtöbb harmonizer plugin. A kevés kezelőszerv ellenére nagy lehetőségek rejlenek ebben a szoftverben. Nem olcsó, viszont gyakran van akció.

A második plugin, amit be szeretnék mutatni, az iZotope Vocal Doubler-e. Sokkal kisebb tudású, mint a Soundtoys terméke, viszont ingyenes. Mindenki számára ajánlom, mert nagyon természetes hangzású, jól használható termék. Nemcsak éneken érdemes vele próbálkozni. Legutóbb gyatrán rögzített pergőre alkalmaztam és csodát művelt vele: szinte kiemelte a zenéből, így megindult a zene lüktetése.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!