Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Steven Slate Drums: SSD5 | Az összes hír
16 Nov

Steven Slate Drums: SSD5

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: dob plugin

A Steven Slate által 2005-ben készített dobhangminták nagyon hamar ipari szabvánnyá váltak az amerikai stúdiókban, nem sokkal később talán az egész Földön is. Annyira elterjedt, hogy még ha nem is tudsz róla, egészen biztosan hallottad már valamelyik modern világslágerben.
A 2009-ben megjelent Trigger a dobhangok kicserélését olyan mértékben leegyszerűsítette, hogy a legtöbben, ha szükséges, ma már inkább hangmintát használnak, mint hangot kevernek ki. Soha nem felejtem el, amikor először láttam ezt a videót:
Elektromos dobok ősidők óta léteznek, sampler és MIDI dobprogramok pedig régóta, de igazán élethű élő dobolást mesterségesen utánozni eddig nehéz volt. A probléma egyik része a rengeteg szükséges hangminta. Bár ez ma már nem jelent gondot, mégis úgy néz ki, hogy mégsem elég a teljesen élethű emberi dobolás szimulálásához. Ezért Steven Slate és cége elkészítette dobprogramjuk 5-ös változatát, ami nemcsak kiváló hangmintákat használ, de egyfajta fizikai modellezéssel a dobolás módját is szimulálja. Az SSD tulajok és rajongók éveket vártak a megjelenésre, de úgy néz ki, megérte!

Felsorolhatnám az újdonságokat és javításokat, de szerintem sokkal szemléletesebb, ha mindenki maga próbálja ki őket. Szerencsére az új plugin ingyenes, korlátozás nélküli formában is elérhető, ez az SSD5 Free (egy darab dobkészlettel).

Telepítés és hangkönyvtár-beállítás itt.


Adjuk meg e-mail-címünket és nevünket, majd kattintsunk a Sendre. Töltsük le az operációs rendszerünknek megfelelő telepítőket, valamint a 2 db Slatepack fájlt (ezekben vannak a dobhangok). Figyelem! A letöltést végezzük el azonnal, mert nekem nem sikerült rájönni, hogyan lehet másodszor is a letöltő oldalra lépni! Futtassuk elsőként a Free Sampler telepítőt, ahol a meglévő VST (AAX) mappát kell megadni. Másodszorra telepítsük az Install Managert, ami rögtön el is indul. Itt válasszuk a Free library lehetőséget, majd adjuk meg a letöltött Slatepack fájlok helyét, és hogy hova szeretnénk telepíteni a hangokat (ez lesz a Base Dir). Ez utóbbi bármi lehet, nincsen jelentősége, de ha streaming lejátszást választunk, érdemes egy gyors meghajtóra telepíteni. Kattintsunk az Install Productra.
A plugin csak DAW-ban használható, önállóan nem. Indítsuk el a DAW-ot, és helyezzük el az SSD5 Sampler plugint egy Insert pontra (bizonyos DAW-okban instrument sávot kell használni). Nyissuk meg a plugint és kattintsunk a bal oldali Settings gombra, majd a Select Base Dir-re, és adjuk meg azt a helyet, ahová az imént a hangokat telepítettük, vagyis azon belül az SSD5Library mappát. A bal oldali menüből válasszuk a Construct Kitet, kattintsunk a fenti Library felirat mellett látható Kitre, majd az ovális nyílra, amivel frissítjük az elérhető dobfelszerelések listáját. Ha mindent jól csináltunk, láthatóvá válik az SSD5 Deluxe 2, benne az ingyenes Deluxe 2 Free Edition készlet. Ha kevés a memóriánk, használhatunk merevlemezről történő lejátszást is, ezt a Disk Streaming kapcsolóval aktiválhatjuk. Ha akadozik a hang, a Buffer size-zal keressük meg a legideálisabb értéket.

A plugin használatához kattintsunk kétszer a kívánt dobkészletre, és máris láthatjuk, ahogy a hangok betöltődnek (2044 MB). A dobokra kattintva meg is hallgathatjuk őket, de az igazi móka akkor kezdődik, amikor a Grooves-szal megnyitjuk az elérhető “dobolásokat”. Ezeket a ritmusokat profi dobosok játszották be, így az élethűség nem kérdéses. Ha bekapcsoljuk az alul található Autoplay-t, azonnal meghallgathatjuk a kiválasztott ritmust, ami mindig a DAW tempójához igazodik. Ha a végtelenített lejátszást is bekapcsoljuk, a ritmust folyamatosan halljuk. Választhatunk még fél- és dupla sebességű lejátszást is, ha szükséges, vagy megváltoztathatjuk a dinamikát. Ezek a beállítások a MIDI sávra húzáskor is érvényesek maradnak.
Ha elindítjuk a mellékelt képen látható groove-ot, egyből kipróbálhatjuk az SSD5 egyik újítását. A Snare mode-ot Rimshot állásba kapcsolva az erős, a bőr közepére érkező ütések kávásra cserélődnek, ettől még élethűbbé válik a dobolás. Ha meghallgattuk a beépített ritmusokat, nézzük, hogyan készíthetünk belőlük saját dobsávot. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kiválasztott ritmust az egérrel megfogva arra a DAW sávra dobni, ahova a plugint elhelyeztük. Természetesen az egyes részeket egymás után, ahogyan a dalt szeretnénk felépíteni. Vagyis célszerű először egy bevezetés (Intro), majd a versszak (Verse), egy levezetés vagy pörgetés (Fills), ezt követően a refrén (Chorus), stb. A levezetéseket az adott rész végére kell helyezni úgy, hogy a levezetésnek megfelelő hosszban rövidítjük azokat, máskülönben a ritmus felborul. Természetesen saját ritmust is írhatunk a DAW-ban MIDI formátumban, vagy feljátszhatjuk elektromos dobbal is.

Ha készen vagyunk a “dobolással”, jöhetnek a finomítások. Elsőként az Edit Instrumentben testreszabhatjuk magukat a dobhangokat, pl. a különböző mikrofonok hangerejének beállításával vagy a dobhang burkológörbéjének változtatásával. Itt adhatjuk meg azt is, hogy az egyes játékmódok milyen hangerejűek legyenek. A szerkeszteni kívánt hangot a dob képére kattintva választhatjuk ki.

Ha a Construct Kitben a Samples gombra kattintunk, akár saját wav mintákat is használhatunk. Ehhez a megjelenő menüben az Add gombbal hozzá kell adni a kívánt mappát, ezután Drag’n’drop-pal húzzuk a mintát az egyik padra. A Mappingban adhatjuk meg, hogy melyik MIDI hangra induljon el a kiválasztott minta, és természetesen itt is rendelkezésre állnak a burkológörbék és dinamikabeállítások. Akár saját dobkészleteket is előállíthatunk, teljesen saját hangokból, amit a Save Kitre kattintva menthetünk el.
A Mappingben az egyes MIDI hangokhoz rendelt dobhangokat tudjuk megnézni és beállítani, sőt ha valamelyikre egyszerre több dobhangot is ráhúzunk, akkor rétegszerűen, egyszerre szólalnak meg. A legnépszerűbb 11 elektromos dob és virtuális doboshoz illő kiosztást gyárilag megkapjuk, de ha kell, egyszerűen készíthetünk sajátot is, így a régebbi, más programokkal készült MIDI sávokat használhatjuk az SSD5-tel is.

Egy mai dobszimulátor nem lehet teljes beépített keverőpult nélkül, ezt pedig a Mixerre kattintva hívhatjuk elő. Minden használt mikrofonnak saját sávja van, kivéve a teremhangokat, amiket innen csak egyszerre tudunk keverni, de ha szükséges, a dobhang szerkesztésénél külön is beállíthatjuk. SSD5 újítás az SLR sáv, amivel az alsó pergődob-mikrofonba beszűrődő lábdob és tam ütések jelszintjét állíthatjuk be. Sajnos a Mixerben csak alap keverőfunkciókat találunk, effekteket, EQ-t és kompresszort nem, ezeket külső pluginekkel oldhatjuk meg, ha használjuk a 48 sávos routing lehetőséget. Ezzel gyakorlatilag egy valódi, professzionális, nyers dobfelvételt kapunk. (Az ingyenes készlet így is nagyon jól szól, szinte kész hangokat kapunk, bár a Deluxe jelző elvileg azt jelenti, hogy ezek nyers dobhangok.)
Pár technikai információ a teljes változatról (és részben az ingyenesről is): Közel 400 dobhang, köztük perkusszív hangszerek és elektronikus hangok. Minden dobhang többmikrofonos, 24 bites, 24 leütéserősségi réteggel, rétegenként 12 round-robin mintával, egyéni, veszteségmentes tömörítéssel, amivel a fájlméret ⅓-ra csökkent. Ennek és az intelligens játékmódprogramozásnak köszönhetően gyakorlatilag lehetetlen, hogy gépi hangzás jöjjön létre. A Deluxe készletekben a hangok szinte teljesen nyersek, a Classic készletekben pedig híres dobosok, együttesek hangzásait találjuk. A teljes verzió licence iLok fiókot igényel, és ára 179 $, az SSD4 licenc upgrade 99 $, de november 30-ig akcióban csak 149 $ és 79 $.

Hogy érdemes-e megvenni az SSD5-öt? A kis hangstúdiók és főként az otthoni projektstúdiók egyik legnagyobb problémája a jó minőségű dobfelvétel készítése. Ezt az SSD5 teljes mértékben megoldhatja. Aki rendelkezik más virtuális dobbal, vagy SSD4-ral, annak ki kell próbálni az ingyenes változatot, és eldönteni, hogy megéri-e. Én, mint SSD4 felhasználó, nagyon hajlok a frissítés felé.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!