Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Újdonságok az optokompresszorok szoftveres emuláció között | Az összes hír

Az utóbbi időben figyelemre méltó vintage emulációk kerültek piacra, amelyek elindították bennem a következő gondolatsort.

A kompresszorokat nem a be- és kimeneti fokozataik áromkörei alapján csoportosítjuk. Ez azt jelenti, hogy ha valaki azt állítja egy berendezésről, hogy csöves kompresszor, akkor valójában nem állított semmi olyat, ami valós információtartalmat képviselt volna. A tárgyalt masinákat a hangerő-detektáló és a komprimálásvezérlő áramkörök alapján soroljuk be.

Az optokompresszorok a hatvanas évek elején jelentek meg, nem sokkal a Variable Mu elven működő masinák után. Az optikai kompresszorok úgy működtek, hogy a hangerő-deketáló áramkörben egy fotooptikai elem volt építve. Amennyiben a hangsávnak, amelyen a berendezést használták, a hangereje meghaladta a Tresholdot (küszöbérték), akkor kigyulladt fotooptikai elem, és működésbe hozta a kompresszort. Amennyiben a hangsáv hangereje nem érte el a Treshold értékét, úgy a fotooptikai elem nem reagált, a masina változatlanul hagyta a zenei anyagot.

A régebbi szakirodalom az optokompresszorokat a detektálást végző elem miatt fotooptikai berendezéseknek nevezte. Érdemes tudni a típusról, hogy a szóban forgó elem miatt rendkívül lassú, lomha kompresszió megvalósítására képes. Ne legyintsünk, hogy akkor semmire sem jók, mert pl. dobokra és más, gyors lecsengésű hangokra nem a legszerencsésebb választás. Jegyezzünk meg egy dolgot: a hangtechnikában és a modern zenekészítésben nem léteznek olyan masinák, amelyek minden szituációra megfelelő gyógyírt kínálnak. Különösen a mixingnél kell elfogadnunk, hogy a legtöbb berendezés használata korlátozott számú szituációban indokolt, viszont akkor világbajnok eredményre képes. Nincsenek univerzális processzorok, inkább nagymértékű specializáció.

Az optokompresszor a lomha reakció miatt rendkívül természetes kompresszió megvalósítására képes. Még nagyarányú beavatkozás mellett is megőrzi a hangszerek természetes hangzását. Ez az állítás pl. nem igaz a sokkal gyorsabb és radikálisabb komprimálásra képes FET és VCA típusú kompresszorokra. Pl. a basszusgitár vagy basszus szintetizátor, az ének bizonyos szituációkban a gitárok nagyarányú dinamika-összenyomás esetén tehető érthetővé a mixben. Ez alatt azt értem, hogy folyamatos jelenlétet biztosít a zenében. Egy énekes előadás terjedhet a halk suttogástól a hangos kiabálásig. Legtöbbször azt kell elérni, hogy a két véglet is közel hasonló hangerőn legyen jelen. Nos, erre jók az optokompresszorok.
A szakirodalom a kis arány mellett végzett nagymértékű komprimálást levellingnek nevezi. Legtöbbször optokompresszorokra gondolunk leveller masinák esetén. Nem túlzás azt állítani, hogy minden idők legismertebb fotooptikai kompresszora a Teletronics LA-2A. A hatvanas évektől a mai napig gyártják. Számtalan pluginről számolhatok be a Bomb Factorytól a Waves-en át az IK Multimediáig és az UAD-ig. Némelyik digitális változat meglepően jól hozza az eredeti vas csöves hangzását. Azonban nemcsak ez a vas létezik a szóban forgó kategóriában!
A UREI LA-3A az előző típussal azonos felépítésű berendezés, annyi különbséggel, hogy tranzisztoros áramkörű a be- és kimeneti fokozata. Ebből kifolyólag bizonyos zenei stílusokban és keverési szituációban sokkal jobban használható, mint a csöves társa. Az egyik figyelemre méltó szoftver, amit be szeretnék mutatni, pont ennek a típusnak a digitális emulációja. A Black Rooster Audio VLA-3A terméke kiemelkedő hangzású processzor. A hazánkban kevésbé ismert, német szoftverfejlesztő cég portékája nagyon részletesen modellezi az eredeti vas minden egyes részletét. Szerintem ez a legjobb LA-3A vintage modellezésű plugin a piacon. Rendkívül természetes a hangzása éneken, akusztikus gitáron, torzított hangszereken. Sajnos nem mondható olcsónak a 115 eurós ára, ellenben biztosak lehetünk, hogy kapunk valamit a pénzünkért. Figyelemre méltó fejlesztés és szinte kötelező darab azok számára, akik sok akusztikus hangszerrel dolgoznak.

A második szoftver, amit bemutatok, a hatvanas évek végén piacra dobott UREI LA-4 masináját kopírozza. Az LA-4 nem lett olyan elterjedt, klasszikus darab, mint a fentiekben tárgyalt két változat, de szerintem nagyon jó vasról van szó. Még extrém komprimálás után is rendkívül zenei és természetes hangú masina. A szintén német Fuse Audio Labs szoftvergyártó cég VCL-4 pluginje elképesztő precizitással modellezi a hardver áramkörének minden egyes komponensét, ezért kiemelkedő minőségű digitális emulációról van szó. 59 dolláros ára szerintem jó vásár, mert ha csak ez az egy optokompresszorunk van, akkor is szinte minden keverési szituációt meg tudunk oldani. A felsorolt gépek között a legmodernebb a hangzása, valamint szélsőséges beállítások mellett is megőrzi a hangszerek természetességét.

A digitális emulációk világában mindig csak fejlődésről számolhatunk be…

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!