Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Waves Audio: Abbey Road TG Mastering Chain | Az összes hír
09 Nov

Waves Audio: Abbey Road TG Mastering Chain

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: plugin Waves

Aki figyelemmel kíséri a Waves Audio pluginjeit, talán már ismeri az Abbey Road stúdióval történő együttműködésük gyümölcseit, sőt már itt, a Pluginajánlóban is beszámoltunk az egyik közös termékükről. Most egy újabb modellezéssel jelentkeztek, az EMI TG 12410 Transfer Consollal, ami egy komplett analóg mastering megoldásnak tekinthető. Az eredeti pultot egyébként nem csak a 70-es években, de ma is használják, szinte az összes általuk készített mesterfelvételen.

A plugin tartalmazza az eredeti pult mind az öt modulját, amiket tetszőleges sorrendben helyezhetünk el egymás után, sőt, egy külön pluginben az eredeti TG mérőhidat is megkapjuk, amiben megtalálható a Genesis Systems DPM 101 csúcsérték-mérő (Peak meter), egy VU meter és egy korrelációmérő, amivel a két oldal fázisviszonyát ellenőrizhetjük.




Ma már talán alapnak számít, hogy az analóg modellezésű pluginek szimulálják az eredeti eszközök nemlineáris tulajdonságait, és ez nincsen másként a TG Mastering Chainben sem, így garantált az eredeti pulttal azonos hangzás, amit többek között a Pink Floyd, Nirvana, Radiohead, stb. lemezein is hallhattunk.

TG12411 Input module: Elsősorban a szalagon érkező hanganyagok technikai hibáinak javítására használták, manapság inkább effektként vehetjük hasznát.

TG12412 Tone module: Négysávos, sávonként 5 szűrőtípussal ellátott ekvalizer. Itt korrigálhatjuk az esetleges hangszínproblémákat. Külön érdekesség, hogy bár a frekvenciák rögzítettek, minden sávot kapcsolhatunk Shelf típusra is, így átfedéseket is létrehozhatunk, sőt sávonkénti ki-/bekapcsolást és szóló módot is használhatunk.

TG12413 Limiter module: A hangszínkorrekció mellett ez a kompresszor/limiter a plugin központja. Három működési módból választhatunk: Original (az eredeti Zener diódás kompresszor), Limit (az eredeti kompresszor limiter módja, a kompresszornál agresszívebb hangzást ad) és Modern mód, ami egy VCA típusú, a kor elvárásainak megfelelő, alacsony kompressziós szintű változat. Beállítható paraméter a Recovery, ami 6 db fixen rögzített, de a választott módtól függő időt jelent, a Make-up, amivel a beépített automatikus jelszintszabályozást korrigálhatjuk, és a Ratio, amivel a kompressziós arányt adhatjuk meg 1:1 és 1:100 között. Egy modern mastering kompresszor nem lenne teljes vezérlőági szűrők nélkül (sidechain filter), ezért a Waves ezt is beépítette a pluginbe, mégpedig három darab lineáris fázisú szűrő formájában, így nagyon pontosan tudjuk beállítani, hogy mire reagáljon a detektor. (Ezek viszont a plugin Live változatában a létrejövő késleltetés miatt nemlineáris fázisúakra lettek lecserélve.) Az utolsó paraméterünk a Mix, amivel párhuzamos kompressziót valósíthatunk meg.

TG12414 Filter module: Egyszerű, háromsávos, rögzített frekvenciás szűrőmodul, alul- és felüláteresztő szűrővel és egy Med Blunt harangszűrővel a Presence sávban, ami emelésre is képes. Ez egyébként az RS56 passzív ekvalizerből származó, nagy sávszélességű szűrő.

TG12416 Output module: Gyakorlatilag a pult kimeneti jelszintszabályozója, illetve itt találjuk a Spread névre keresztelt paramétert is, amivel a sztereó szélességet tudjuk változtatni. Szintén itt lehet az egyes csatornák monitorozását is kiválasztani: sztereó, monó, közép és szélek.




Minden modul képes összekapcsolt sztereó, külön bal-jobb és közép-szélek (MS) módban is működni, illetve az alap, áttekintő nézetből nagyobb nézetre válthatunk, ahol részletesebben be tudjuk állítani a kiválasztott módot. Emellett használhatjuk a plugint olyan nézetben is, ahol nem látjuk egyszerre az összes modult, mindig csak a kiválasztottat. Külön érdekesség, hogy az egyes sávokra elhelyezett pluginek megtalálják egymást, és a mérőhídban név szerint választhatunk, hogy melyik sávot szeretnénk mérni. Természetesen rengeteg prezetet is kapunk, főként híres mastering hangmérnököktől.

Az ára 199 $, de a bevezető akcióban ezt 39 $-ra csökkentették. Aki esetleg lemaradna az akcióról, ne essen kétségbe, a közeledő Fekete Pénteken egészen biztosan alacsonyabb áron juthat majd hozzá. Aki pedig szeretne ezek felett is további 10%-ot spórolni, az használja ezt a linket, és fizetés előtt adja meg az “YNY23” kuponkódot.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!