Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Unfiltered Audio: BYOME | Az összes hír
26 Okt

Unfiltered Audio: BYOME

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: effekt plugin

Annyi minden van itt, hogy azt sem tudom, hol is kezdjem. A BYOME a plugin eredeti nevének kezdőbetűiből összerakott szó, jelentése: Építsd meg a saját moduláris effekted! Moduláris, vagyis több alapelemből épül fel, hasonlóan, mint a moduláris szintetizátor, aminek legnagyobb előnye, hogy olyan és annyi modult használhatunk, amennyit csak akarunk, és ezeket olyan sorrendben köthetjük össze, ahogyan az nekünk tetszik. De miről is van itt szó pontosan?

Az Unfiltered Audio termékei mindig is a modern kor szellemében készültek, előremutató, új ötletekkel és kiváló hangminőséggel, ami viszont relatíve magas CPU igénnyel jár. Bár elsősorban az elektronikus zenékben lehet minden képességüket kiaknázni, más stílusokban is kiválóan használhatóak. Szerintem az egyik legnagyobb ötletük az első késleltetőjükben (Sandman) megjelenő modulációs rendszer, amit a következő pluginekre már teljesen szabadon programozhatóvá fejlesztettek, sőt mindezt olyan egyszerű módon oldották meg, mintha egy fizikailag is létező moduláris szintit használnánk. Egyszerűen csak összedugjuk a kimenetet a bemenettel, és beállítjuk a szükséges paramétereket.

Hamarosan már nemcsak új generációs késleltetőket és torzítókat, hanem kompresszort is készítettek, most pedig mindezt egyetlen pluginbe gyúrták össze, ez a BYOME. Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy ezzel minden feladatot megoldhatunk, ami keveréskor és zenéléskor felmerülhet, vagy amit csak el tudunk képzelni. 40 modulból választhatunk, amiket tetszőlegesen köthetünk össze, majd teljesen szabadon modulálhatjuk a paramétereket, akár egymástól vagy a beérkező jeltől függően is. Ennyi lehetőségből nem tudok és nem is akarok példákat kiragadni, így álljon most itt egy lista arról, mit kapunk:
Ki-/bemenet:
Gain, Sample Rate, AGC (automatikus jelszintszabályozás), Mix, VU meter, multianalizátor

Modulok:
Torzítók: BITCRUSH, CHEBYSHEV, CONTRAST, DENT RECTIFY, DENT SHAPE, OVERDRIVE, SATURATION (8 algoritmussal), WAVEFOLD, WAVESET
Modulációs effektek: CHORUS, FLANGER, FREQUENCY SHIFTER, PHASER, RING MODULATOR , ROTARY SPEAKER, TREMOLO, VIBRATO
Ganular effektek: GRANULATOR, PITCH SHIFT, PULSAR
Késleltetők: GLITCH SHIFTER, INSTANT DELAY, MULTITAP, PITCH DELAY, REVERSE DELAY, STUTTER, TAPE DELAY
Zengetők: DEEP REVERB, LO-FI REVERB, RENOUN REVERB, SANDMAN DIFFUSE
Keverés: 3-BAND EQ, MIX UTILITY, PANNER, STEREO IMAGE
Szűrők: BASIC, COMB, LADDER, ONE POLE, RESONATOR BANK
Dinamika: AUTO COMPRESSOR, COMPRESSOR, LIMITER, NOISE GATE

Modulátorok:
LFO-k: SINE/SAW/TRI/SQUARE, SAMPLE AND HOLD NOISE, INPUT FOLLOWER, META CONTROL, STEP SEQUENCER, ROLI LIGHTPAD, CHAOS, GATE SEQUENCER, ADSR, AD ENVELOPE, PROBABILITY GATE, COMPARATOR, XY PAD, SCOPE, SPECTRAL FOLLOWER, LOGIC MIX, EXPONENT


A profiknak tehát óriási előny, hogy a BYOME-ben megépíthetik saját álompluginjüket vagy -effektjüket, de az egyszeri zenészeknek vagy a kezdőknek sem kell szomorkodniuk, ugyanis több mint 400 előre elkészített prezetből választhatnak, sőt az egyes moduloknak is vannak saját prezetjeik. Ha pedig ezek közül sem találjuk meg, amit keresünk, egyszerűen átalakíthatunk vagy továbbfejleszthetünk egyet.

A plugin teljes ára 249 $+ÁFA, de a bevezető akcióban ezt 179-re csökkentették. Hogy érdemes-e megvenni a licencet? Akinek nincsen még semmilyen pluginje, vagy a UA eddigi effektjei, annak az egyik jelenlegi legjobb ajánlat, hiszen szinte mindent megkap, és mindezt egy jól működő rendszerben, de az is jól járhat vele, aki a modulációs lehetőségekben lát fantáziát. Akik viszont rendelkeznek a UA előző termékeivel, és nem riadnak vissza némi extra munkától, pl. a moduláció DAW-on belüli felépítésétől, nem biztos, hogy megéri kiadniuk ezt az összeget. A 14 napig kipróbálható változat letölthető a Plugin Alliance oldaláról.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!