Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Ingyenes modulációs pluginek | Az összes hír
22 Okt

Ingyenes modulációs pluginek

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: mixing | Címkék: phaser flanger chorus

Méltatlanul kevés szó esik a címben említett processzorokról. Legtöbbször a kompresszorokról és a hangszínszabályozók fontosságáról beszélünk, majd a zengetőkről és késleltetőkről. Azonban a chorus, a flanger és a phaser is rendkívül fontos összetevői a mixingnek. Szerintem nemcsak a magyar producerek és hangmérnökök között mostoha a szóban forgó téma, világviszonylatban is hasonló tendenciák mutatkoznak. A vásárló közönség könnyen a zsebébe nyúl, ha egy kiváló kompresszorról vagy EQ-ról, eszméletlen hangzású reverbről hall. A szoftvergyártó cégek valószínűleg ezért döntöttek úgy, hogy ingyenessé teszik a kínálatukban szereplő modulációs szoftvereket. Legyünk őszinték: reklámnak sem utolsó.

A mai téma igazán pénztárcakímélő. Nem kerül sok száz dollárba, aminek a használatára ma buzdítani fogok. A lényeg az, hogy építsük be a produceri és mixingrepertoárunkba a modulációs plugineket. Hosszan értekezhetnék arról, hogy mennyire unalmas és lapos zenék születnek moduláció használata nélkül, de most inkább csak két rendkívül húsbavágó szempontot szeretnék említeni.

Moduláció használatával szélesíthetjük a hangzásunkat. Ez alatt egész pontosan azt értem, hogy az adott hangszer soha nem fog ugyanúgy megszólalni, mint egy pillanattal ezelőtt. Mindenkit arra bátorítok, hogy a chorus-t, flangert, phasert inkább Send-return módon használja, mert így a hangszereket sikerül egybefésülni, és a zenehallgatónak olyan illúziója támadhat, mintha egy valós zenei esemény lenyomata lenne a felvétel. Ezt nevezik Glue funkciónak.

Modulációs pluginek segítségével sztereósíthatjuk a monó forrásból származó hangszereket. Egy mikrofonnal rögzített hangszert vagy monofónikus szintetizátort elhelyezni a zenében mindig kihívás. A címben említett effektcsoport tagjait akár Insertben, akár párhuzamos módon alkalmazzuk, valódi sztereóképet varázsolnak minden hangsávból. Korábban kitértem arra, hogy erre a célra kedvenceim a Roland Dimension D-t emuláló pluginek. Véssük az eszünkbe, hogy nem csak reverbekre és delay-ekre van szükségünk ahhoz, hogy valódi távolságérzetet teremtsünk a zenékben! Moduláció nélkül nem teljes a kép: általuk lesz igazán háromdimenziós a befogadóban teremtett illúzió.

Ne szaporítsuk tovább a szót, lássuk az ingyenes portékákat!
Acon Digital: Multiply

2014-ben a KVR versenyén első díjat nyert ez a chorus szoftver. Rendkívül természetes hangú, intuitív kezelőfelülettel rendelkező plugin. Aki látott már chorus effektet, akár analóg vagy digitális tartományban, az azonnal boldogul vele. Nem csak amplitúdómodulációval rendelkezik, mint a legtöbb vetélytársa, hanem frekvenciamodulációval is, így nagyon széles körben felhasználható, és az egyszerű hangzásoktól egész az újszerű, bonyolult effektekig minden kicsavarható belőle. A Predelay paramétere egészen különleges és egzotikus delay soundok előállítására ad lehetőséget, a beépített hangszínszabályozóval pedig rendkívül sokoldalú effektet kapunk a gyártótól. Mindezt ingyen.
Elsősorban énekek keverésénél szeretem használni. Gitárszólóknál és szintetizátoroknál segít mixbe illeszteni a hangsávokat, mindezt úgy, hogy alig észrevehető chorus effektust keverek ki.
Audiority: FreeMod

Nem egy mindennapi modulációs szoftverről van szó. Igazából már azzal is bajban lennék, ha meg szeretném határozni, hogy pontosan milyen típusú hangzások előállítására képes: néha phaserként, néha chorus-ként viselkedik. Maradjunk annyiban, hogy a klasszikus effektektől egészen a modern, fémes hangzású modulációig mindenre képes. Felépítését tekintve pulzus-, amplitúdó- és Envelope modulációból állíthatjuk elő az effektjeinket. Nem állítom azt, hogy kísérletezés nélkül mindjárt a mesterei lehetünk, de megéri időt tölteni vele, mert a hagyományos soundok mellett igazán újszerű, karakteres hangzások állíthatók elő.
Kedvenc felhasználási területem mindenképpen az a mixing szituáció, amikor nem megszokott, egyedi hangzásokra törekszem. Éneken, szintetizátorokon újszerű értelmet tud adni a hangsávoknak. A gyors pulzusmodulációit kimondottan kedvelem.
Valhalla: SpaceModulator

Kedvenc reverbgyártó cégemtől egy ingyenes modulációs plugin. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy régebbi Valhalla pluginnek kell birtokosai legyünk ahhoz, hogy ezt birtokolhassuk, ám minden termékük 50 dollár. Ennyi pénzért pedig két világszínvonalú masinát kapunk. A legsokoldalúbb portéka a jelen felsorolásban. Nem kevesebb, mint tizenegy külön algoritmussal operál. Nem túlzás azt állítani, hogy az ötvenes évektől kezdve szinte az összes modulációs hangzás előállítható, az analóg phaserektől a komplex digitális effektekig, ami az Eventide hardvereire volt jellemző.
Kedvenc felhasználási területem a komplexebb modulációs algoritmusok, amelyeknél térélmény van chorus-szal vegyítve. Elképesztő atmoszférák teremtésére képes.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!