Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: iZotope: Vocal Doubler | Az összes hír
19 Okt

iZotope: Vocal Doubler

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: doubler effekt plugin iZotope

Az angolul értőknek nem nehéz kitalálni, mi lehet az a doubler, de hadd adjak nekik is egy kis történelmi hátteret a dologhoz, mielőtt rátérnénk a konkrét pluginre. 1966-ban a Beatles az Abbey Road stúdióban készítette felvételeit, de John Lennon már marhára unta, hogy a dupla énekeket kétszer kell felénekelnie, így megkérdezte Ken Townsendet, hogy tud-e valami jó megoldást a lustaságára. Ekkor fejlesztették ki a híres ADT-t, vagyis a mesterségesen duplázó felvevőt. A doubler tehát egy olyan megoldás, ami egyetlen felvételből is képes olyan hatást elérni, mintha két felvétel készült volna.

De miért is jó ez nekünk? Jó, ha tudjuk, hogy ha két, egyszerre hallott hang “nagyon hasonlít egymásra”, akkor azokat nem halljuk egymástól elkülönülőnek. Ezt a pszichoakusztikai hatást használhatjuk pl. arra, hogy úgy tűnjön, mintha a hang két oldalról, szélesen szólna, vagy mintha sokkal teltebb, vastagabb lenne. Ezek a tulajdonságok az énekfelvételek esetében kifejezetten kívánatosnak mondhatóak, ezért a doubler effekteket elsősorban éneken használják.

A Vocal Doubler plugin, az iZotope állítása szerint, a megbízható duplázó eljárásukat továbbfejlesztve készült el, új külsővel, de változatlanul gazdag és mélységben is kiterjesztett hangzással. Összesen 4 paramétert állíthatunk be, ezek közül az Effect Only egy kapcsoló, amivel a száraz, effektezetlen hangot tudjuk átengedni vagy letiltani. Ez alatt találjuk az effekt erősségét (Amount) beállító potit. Bal oldalon tudjuk megadni a sztereó szélességet, másként mondva elkülönülést (Separation), amivel a létrejövő két új “sávot” tudjuk a sztereó szélek felé mozgatni. Az utolsó paraméter a Variation, amivel az új hangok közötti eltérések mértékét állítjuk be. A középen elhelyezett grafikán elég szemléletesen láthatjuk az egyes paraméterek hatását, így azt is, hogy az eltéréseket biztosító moduláció alapvetően folyamatos, viszont beérkező hang esetében annak függvényében változik.

A plugint többféle hangforráson is teszteletem, de sajnos nincsen jó véleményem róla. Éneken még elfogadható hangzást ad, hiszen erre készült, de itt is inkább csak Effect Only módban és sztereó szélesítéshez alkalmaznám. Emellett basszuson is használhatónak tartom, viszont akusztikus gitáron, hegedűn, zongorán, és gyakorlatilag a jellemzőbb szintetizátorhangokon sem tudtam értékelhető eredményt elérni, sőt sok esetben kifejezetten zavaróak voltak a gyakran létrejövő torz hangok. Sokkal jobban járunk késleltetővel és/vagy más modulációs effekttel, pl. chorus vagy phaser, kivéve, ha direkt ilyen speciális hanghatásokra van szükségünk.

Ajánlható-e a Vocal Doubler? Ingyenesen kapunk hozzá licencet, így gyakorlatilag nincsen vesztenivalónk, de szerintem ez inkább egy olcsó reklámfogás, mint egy komoly plugin. Erről tanúskodik pl. a felhasználó használati adatainak küldése az iZotope-nak (kikapcsolható), illetve a pluginen elhelyezett Vocal Tips gomb, ami a gyártó oldalát nyitja meg a böngészőnkben.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!