Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Már megint a vintage modellezésű pluginek | Az összes hír
15 Okt

Már megint a vintage modellezésű pluginek

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: plugin | Címkék: vintage plugin analóg

Múlt héten a Budapest Music Expo-n tartottam a címben szereplő témában előadást, ami húsz perc után kellemes beszélgetésbe torkollott, melynek során Selley Tamás (Silk) is elmondta a véleményét, és megosztotta több évtizedes tapasztalatait. Nagyon izgalmas eszmefuttatás kezdett kialakulni, amikor a szervezők jelezték, hogy kicsúsztunk az időből, és azonnal be kell fejezni a társalgást. Két gondolat maradt ki, melyeket, úgy döntöttem, cikk formájában írok le, hogy tisztába tegyük a dolgokat a félreértések elkerülése érdekében.

Az előadást úgy építettem fel, hogy a negyvenes évektől napjainkig átnéztük az analóg stúdióberendezések áramköreinek evolúcióját. Az áramkörök fejlesztői és felhasználói már a kezdetektől arra törekedtek, hogy minél kisebb zajú és torzítású berendezéseket tervezzenek. Az ötvenes években a csöves áramkörök jelentették a csúcstechnológiát. Nagyon drága eszközökről van szó, amelyek a mai fül számára meglehetősen nagy zajjal és jelentős torzítással dolgoznak. A hatvanas évek első felében megjelentek a jóval olcsóbb, germánium tranzisztoros áramkörök, csöves társaikhoz képest sokkal kisebb zajjal és más típusú torzítással. Nem futottak be nagy karriert, ellenben hangzásuk halhatatlan lett, mert többek között a Beatles is őket használta. A következő harminc évben a legtöbb zenekar pontosan ezt a hangzást kereste. Mivel nem voltak elég stabilak, a hatvanas évek második felében már helyettesítették őket szilícium tranzisztoron alapuló masinákkal. Többek között ilyen áramkörökkel építették meg a UREI 1176 ikonikus kompresszort, aminek ma (kis túlzással) minden héten megjelenik egy szoftveres emulációja. Az említett kompresszor mellett például még a Neve 1073 EQ-ja is szilícium tranzisztoros áramkörből van felépítve. A hetvenes évek második felére és a nyolcvanas évekre a VCA-s, vagy más szavakkal integrált áramkörökkel szerelt berendezések voltak jellemzőek. A két legikonikusabb stúdiótechnikai masina a dbx 160 kompresszor és az SSL 4000 nagyformátumú keverőpultja.

A kilencvenes években, az ezredforduló közeledtével a számítógépek teljesítménye drámaian megnövekedett, így a digitális technológia egyre nagyobb részt vállalt a zenekészítésben. Az évtized közepén megvalósulni látszott a több évtizedes álom, hogy gyakorlatilag az emberi fül számára nem regisztrálható zaj és torzítás nélkül készíthető felvétel. Azonban meg kellett barátkozni a gondolattal, hogy ez nem a történet vége: még nem érkeztünk el a végállomásra. Az emberi fül nem merőműszer, ezért nem a legkellemesebb hallgatni a minden karaktertől megfosztott zenéket. A zenehallgató közönség hozzászokott a régi berendezések nem lineáris torzításához és a zajhoz, ezért nem tudott mit kezdeni a kínosan steril muzsikával. Nem kellett sokat várni, hogy kialakuljon a nosztalgia az elmúlt évtizedek masinái iránt. Az elfeledett áramkörök megint keresettek lettek. Beindult a vintage masinák újragyártása a hardverek terén. Természetesen az új modellek másként szólnak, mint az eredeti, de ez nem az előadás témája.

Szoftveres oldalon is elindult egy megállíthatatlan folyamat, amit húsz év távlatából ma a vintage modellezésű pluginek forradalmának nevezünk. A Bomb Factory és az McDSP volt az a két cég, amely korán elindította a lavinaszerű folyamatot. A kétezres évek elején még természetesen ügyetlenebbek voltak a vintage modellezések, de 2010 után, az i5 és i7 processzorok elterjedésével meglepően jó hangzású szoftverekkel találkozhatunk.

Az első, az előadáson meg nem válaszolt kérdés az, hogy konkrétan mit is modelleznek ezek a pluginek. Kicsit naivnak tűnik első hallásra, de szerintem kiváló kérdés. Silk úgy próbálta megközelíteni a kérdést, hogy a vintage berendezések, mint láthattuk, tökéletlenül oldották meg azt, amire ki lettek fejlesztve. A tökéletlenség alatt konkrétan azt kell érteni, hogy például egy kompresszor elvégezte a dolgát, de mellette zajt adott a zenei jelhez, és meg is színezte azt annak függvényében, hogy milyen áramkörrel tervezték. A mai technikai fejlettség mellett képesek vagyunk tökéletes stúdiótechnikai berendezések előállítására, az emberi fül mégis olyan, hogy a hibásat, a tökéletlent szereti. A szóban forgó tökéletlenséget szoktam a vintage berendezés karakterének nevezni. A jobb minőségű, vintage modellezésű pluginek az eredeti karaktert vagy tökéletlenséget tudják hozzátenni a zenéhez. Más szavakkal a karaktert is modellezik az eredeti feladat mellett.

A másik, az előadáson nem tisztázott kérdés az, hogy helyesen járok-e el, ha egy az egyben leutánozom a több évtizeddel ezelőtt alkotó hangmérnökök felhasználási praktikáit. A válasz egyértelmű nem. Az indok pedig a napnál is világosabb. A régi korok szakemberei analóg tartományban hangszereltek és kevertek, ma pedig (kevés kivétellel) digitális környezetben tesszük ugyanezt. Ami jól működik tisztán analóg gépek felhasználásával, az biztosan baklövés digitális eszközökkel. Az analóg és a digitális tartománynak más fizikai jellemzőjük van, ezért más hozzáállást igényelnek. Meg kell alkotni a számítógépen zenélés praktikáit és trükkjeit. Az analóg berendezésekkel már megszülettek a jól szóló zenék. A következő generáció számára a feladat az, hogy kitalálja, hogy a vintage modellezésű pluginekkel hogyan lehet jó hangzást elérni.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!