Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Himiltungl Labs: The Seeker | Az összes hír
11 Okt

Himiltungl Labs: The Seeker

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: mixing

A legtöbb olvasó bizonyára hallott már a hangtechnikában is használt, spektrumanalizátornak nevezett eszközökről, amik egy jel frekvencia-összetevőit és azok jelszintjét jelenítik meg. Bár nagyon pontos mérésekre is használhatóak, a legtöbb hangmérnöknek csak egy gyors áttekintésre van szüksége, főleg amikor már a keverés végső szakaszában tart. Ilyenkor egyetlen pillantással ellenőrizhetjük, hogy megfelelő-e a frekvenciaeloszlás, főleg, amikor gyenge minőségű a lehallgatórendszerünk.

Ma már minden DAW-ban és digitális EQ-ban találunk beépített spektrumanalizátort, de akár ingyenes, önálló pluginként is léteznek. Miért nagy szám akkor a The Seeker? Aki vizuális beállítottságú (mint pl. én is), annak nagy segítség, ha a látott kép a lehető legtöbb információt nyújtja. Szinte az összes spektrumanalizátor egyszínű görbét rajzol, amin persze minden adat látható, de szerintem nem olyan szemléletesen, mint amikor minden frekvencia más színnel jelenik meg. Én ilyet először (és talán utoljára) a Steinberg Wavelab-ben láttam, és nagyon hiányoltam más programokból. Hihetetlen segítséget jelent, amikor ellenőrzéskor nem az értékeket kell nézni, hanem a színeket. Látok elég lilát? Nem túl sok a vörös? Ha sok referenciazenét hallgatunk és nézünk meg így, megtanulhatjuk, mi jelenti az átlagot, vagyis mi az, amit soha nem látunk, és mi az, amit szinte mindig. És mindezt most már a DAW-ban, keverés közben is megtehetjük.
Maga a spektrumanalizátor nem nyújt sok, kifejezetten profi szolgáltatást (van rá más jó plugin), a lényeg a gyors vizuális visszacsatolás. A spektrum felbontását oktávonként 8 finomsági szintből választhatjuk, 1 és 192 között. 1 és 1/3 a leghasznosabb, de aki ennél részletesebbre vágyik, annak 1/12 az optimális érték. Itt már zenei hangmagasságonként kapunk egy oszlopot, és a CPU igény is elfogadható marad. Nagyon hasznos, hogy az átlagolási időtartamot is beállíthatjuk, 10-500 ms között. 300-al pl. a VU metereknek megfelelő RMS értéket kapunk, ami sokkal jobban illik az emberi halláshoz, mint a gyors, látványos villogás! Külön érdekesség a duál grafikai megjelenítés, ahol a jelszintekkel együtt a dinamikát is láthatjuk. Minél világosabb egy rész, annál dinamikusabb. A plugin egyik legjobb “képessége”, hogy az ablak tetszőleges méretűre állítható, így ha kell, akár az egész képernyőt is betöltheti.

A plugin részt vett a KVR DC 2018-on, így ingyenesen tölthető le 32 és 64 bit VST2.4, VST3 és AU formátumban az alábbi linkről.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!