Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: A párhuzamos komprimálás alkalmazása | Az összes hír
30 Szep

A párhuzamos komprimálás alkalmazása

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: kompresszor | Címkék: mixing kompresszor plugin

Jelen pillanatban nem tudok még egy olyan túlmisztifikált témát, mint a párhuzamos kompresszor használata. Nem egy fiatal, tapasztalatlanabb producerrel találkozok, aki a szóban forgó témát úgy zsolozsmázza, mintha megváltó eszköz lenne a jó hangzás eléréséhez. Ugyan mindig változnak ezek a mágikus szavak: volt, amikor a masteringet kiáltották ki Jolly Jokernek, húsz éve pedig a multiband kompresszorokat. Ne feledjük, hogy soha nem egy tényezőn múlik és nem egyetlen eszközön, hogy versenyképes legyen a hangzásunk! Győzzük le az elhatalmasodó paranoiánkat! Nem létezik olyan audioprocesszor, amelyet csak szakmai kiválasztottak és beavatottak ismernek, és el van zárva a földi halandók elől.

Ideje szembenézni azzal a ténnyel, hogy nincs semmiféle ezoterikus összetevő, amelyet csak a nagy zenekészítő boszorkánykonyhák ismernek. Nyugodjunk bele, hogy a legtöbb a saját szorgalmunkon és ügyességünkön múlik! A jó hangzást elsősorban a hangszerelés fázisában érhetjük el.

A párhuzamos komprimálás a következő, vagyis a mixing fázisának egyik kulcsfontosságú praktikája, de azért közel sem nevezném mágikus eljárásnak. Amennyiben történetileg közelítjük meg a témát, azt kell mondanunk, hogy ízig-vérig 70-es évekbeli technikáról beszélünk. Akkoriban többek között azért fejlődött ki ez az eljárás, mert a berendezések méregdrágák voltak, és a legtöbb stúdió nem engedhette meg magának, hogy minden csatornára legyen külön processzora. Ma felületesen és fennhéjázva legyinthetünk, hogy a DAW-unkban szinte korlátlan számú processzorral operálhatunk, akkor mi szükségünk van ilyen ósdi marhaságokra.

Pontosan, a szakma el is felejtette a 80-90-es években a szóban forgó eljárást, egészen kb. 2010-ig. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a szakma öreg rókái nem használták a párhuzamos komprimálást. Sokkal inkább arról van szó, hogy széles körben nem volt ismert és elterjedt mixingtechnika.

Miről is van szó? A könnyűzene-készítésben az 50-es években terjedtek el a kompresszorok: először a kor technikai fejlettségének megfelelő, Variable MU áramkörű berendezéseket használtak. Leginkább a felvételeknél és a csoportok összeírásánál alkalmazták. Később, más áramkörök megjelenésével a keverésnél is előszeretettel avatkoztak be a hangsávokba. A tapasztalat azt mutatja, hogy komprimálás alkalmával kompaktabb lesz ugyan a hanganyag dinamikatartománya, könnyebben a zenébe illeszthető, de mindig veszít valamit a természetességéből és a nyers energiájából.

Az utóbbi állítás különösen a hatvanas évek második felében megjelent és elterjedt, FET típusú, radikális kompresszorok hangzására volt igaz. Legismertebb példánya a UREI 1176 masina. Ütősekké és agresszívvé tették a dobokat, basszusokat, éneket és bármely más hangszert, de távolról sem maradtak természetesek a zenei anyagok. A komprimálás mellékhatásainak megjelenéséről beszélhetünk ezen a ponton. Bár a szóban forgó mellékhatások képezték a 60-as évek végén megjelenő hard/glam rockzenei irányzatok megszólalásának alapjait, de hosszú távon fárasztó volt hallgatni a sok agyonkomprimált hangsávot. Menő a kompresszor használata, de semmi köze a hangszerek természetes hangzásához.

Már nem volt messze a párhuzamos komprimálás elterjedésének gondolata: az igény az volt, hogy az ütős, agresszív hangzást ötvözni kellene a természetessel. A megoldás pofonegyszerű! Keverjük össze az agyonkomprimált jelet a szárazzal! Íme, megszületett a párhuzamos komprimálás. Azt, hogy ezt technikailag a sávok megduplázásával vagy Send-return csatorna alkalmazásával oldjuk meg, már csak részletkérdés, az eredmény pedig üdítően újszerű.

A bevezetőben már említettem, hogy a 70-es években volt elterjedt ez a technika, elsősorban a New york-i mixing szakemberek körében, majd a 80-as évektől kezdve feledésbe merült. Az utóbbi pár esztendőben újból kezd elterjedni, amit csak üdvözölni tudok. Ma leginkább arra lehetünk figyelmesek, hogy a zenék számítógépen, DAW-ok segítségével készülnek, a szoftverek használatával pedig szinte végtelen számú kompresszorhoz férünk hozzá, amit előszeretettel használunk. Előfordul, hogy helyesen, az adott mixingszituációnak megfelelően, de véleményem szerint az esetek nagyobb hányadában teljesen indokolatlanul használnak a feltörekvő producerek kompresszorokat: általában helytelen beállítással és legtöbbször teljesen feleslegesen. Nem egyszer szóvá tettem, hogy itt nincs helye komprimálásnak, de azt a választ kaptam, hogy Youtube videóban látta, hogy a nagyra tartott DJ is ezt csinálta.

Nyugalom, nem arra szeretnék kilyukadni, hogy azért használjuk inkább párhuzamosan a kompresszorokat és ne Insertben, mert nem tudjuk helyesen beállítani őket. Ez is benne lehet a pakliban, de leginkább azért szeretném, ha hazánkban is elterjedne ez a technika, mert így kevésbé lesznek kilapítottak a zenék. Valami morzsát majd sikerül megőrizni a hangszerek természetes hangzásából. Másodsorban versenyképes mixinget leszünk képesek megalkotni, amennyiben kellő rutin lesz a tarsolyunkban. Valóban nem könnyű téma, ezért rengeteg gyakorlást igényel.

Kiindulási pontnak azt ajánlom, hogy 1:8-nál nagyobb Ratio mellett, lehetőleg gyors Attack és Release beállításokkal, akár 6-12 dB-t is komprimálhatunk. Nem kell aggódnunk, hogy megnyomorítjuk a zenei anyagot, hiszen fele-fele arányban adagoljuk a nem processzált és a szétkomprimált jelet. Effektszerűen alkalmazzuk a kompresszort. Valahol ez a leghelyesebb megközelítés. Pont, mint egy reverbnél vagy delay-nél, ízlés szerint a száraz jelhez keverjük az effekteset.
Kezdésnek a Waves H Compressort, a Softube FET Compressort vagy a Massey CT5-ot ajánlom. Ezek a pluginek már beépített Mix potméterrel rendelkeznek, így rendkívül egyszerűen alkalmazhatjuk a szóban forgó praktikát. Természetesen minden más kompresszort is használhatunk párhuzamosan, ha megduplázzuk a sávunkat vagy Send-return módon.

Az utolsó megjegyzés messze-messze túlmutat a cikk keretein, de master bus-on is zseniális megoldásokhoz vezet, ha párhuzamos kompressziót alkalmazunk. A végeredmény az, hogy szinte együtt lélegeznek a hangszerek.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!