Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Általános hangszínszabályozó választása | Az összes hír
23 Szep

Általános hangszínszabályozó választása

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: plugin | Címkék: plugin EQ

Nem egy alkalommal hangsúlyoztam, hogy pluginek terén válasszunk egy tiszta hangzású, karakter nélküli, ám precíz példányt, mellé pedig vintage modellezésű termékeket. Miért jó ez nekünk?

A lehető legrosszabb az, amikor válogatás nélkül feltelepítünk mindent a számítógépünkre. A bőség zavarában a legfontosabb feladat vész el: nem tanuljuk meg használatuk minden csínját-bínját. Ezért szoktam azt ajánlani, hogy korlátozzuk a digitális processzoraink számát, mert így esélyt adunk magunknak, hogy megtanuljuk használatuk összes titkát, és nem terheljük le feleslegesen számítógépünk erőforrásait sem.

A szóban forgó stratégia nem csak vintage emulációkra igaz. Csak egy jó, transzparens, karakter nélküli processzorra van szükségünk. Természetesen ez az EQ-kra is igaz. Jegyezzük meg, hogy bármilyen processzor választásánál elsődleges szempont a zenei ízlésünk legyen. Másodsorban vegyük figyelembe, hogy mennyire felhasználóbarát a grafikus kezelőfelület, harmadsorban pedig magasról tojjunk a marketingszövegekre. Az, hogy melyiknek tetszik a hangja, legyen a végső döntőbíró, és természetesen a pénztárcánk.

A hangszínszabályozók választásánál is kövessük a fentiekben vázolt általános elvet: egy transzparens, karakter nélküli plugin és 2-3 vintage emuláció. Többre egyszerűen nincs szükségünk. A saját praxisomban az a gyakorlat alakult ki, hogy az általános felhasználású hangszínszabályozóval előbb kivágom a nem kívánt és zavaróan rezonáló frekvenciákat, komprimálás után pedig emelek a legendás cuccokat modellező processzorokkal.

Most az általános felhasználású EQ-kat fogjuk körbejárni. Mit értek az alatt, hogy transzparens és karakter nélküli? Leginkább arra gondolok, hogy a szóban forgó pluginnek nincs saját hangja, vagyis nem színezi a zenei anyagot. Szó nincs felharmonikus dúsításáról. Amikor transzparenciát emlegetek, akkor leginkább arra gondolok, hogy precízen elvégzi azokat a vágásokat és emeléseket, amelyeket szeretnénk, és közben változatlanul hagyja a hangsáv dinamikáját és nyers erejét. Sokak szerint az adott DAW beépített hangszínszabályozója tökéletesen megfelel erre a célra. Ízlésem szerint a Pro Tools és a Logic alapprocesszoraira igaz ez a megállapítás, az Ableton, FL Studio és Cubase EQ-i viszont hagynak némi kívánnivalót maguk után. A következőkben három figyelemre méltó EQ-t szeretnék bemutatni, amely alkalmas lehet arra, hogy szinte minden nap használjuk zenekészítés közben.FabFilter Pro-Q 2

Az egyik legelterjedtebb termékről van szó kis hazánkban. Nem véletlenül! A szoftverfejlesztő brigád először szintetizátoraival és kreatív effektjeivel hívta fel a figyelmet magára. Kisvártatva piacra dobták Pro sorozatukat: minden mixingkellék megtalálható a kompresszortól, a gate-en át egészen deesserig. Az egész plugincsaládra jellemző a magas minőség és a transzparencia. Igazi modern, 21. századi processzorok.

A Pro-Q 2, mint a nevéből sejteni lehet, már egy továbbfejlesztett változat. Nagyon precíz szerkezet, kiváló hangzással. Ha csak egy plugint választhatnék keverésre, akkor valószínű, hogy a Pro-Q 2 lenne az. Nagyszerűségéhez hozzátartozik az, hogy gyakorlatilag végtelen szűrőt adhatunk hozzá. Emellett a frekvenciaanalizátor csak hab a tortán. Sajnos az ára az egyedüli fájó pont, mert nem olcsó portéka.
Flux Epure v3

Itthon kevésbé ismert EQ. A Flux német cég nagyon régóta van a piacon. Elsősorban filmes és tévés körökben terjedtek el a termékeik. Elsősorban a zengetőikkel és a kompresszoraikkal vívták ki a szakma elismerését. Az utóbbi időben a házi producerek körében is egyre népszerűbb a fent említett hangszínszabályozó. Az ára meglehetősen borsos, ezért két esztendeje, Black Friday alkalmával vásároltam meg. Ami igazán megfogott a hangjában, hogy nagyon precíz és transzparens, ezen felül pedig nagyon selymesen végzi a vágásokat. Ahol sebészi, nagyon pontos beavatkozásra van szükség, ott biztosan az Epure v3-t hívom segítségül. Éneken és akusztikus hangszeren egyszerűen szenzációs.
iZotope Neutron 2

Itt egy sokkal összetettebb pluginről van szó, mint egy egyszerű hangszínszabályozó, viszont az EQ szekciója egyszerűen szenzációs. A legkisebb, Element változatát vásároltam meg a szoftvercsaládnak. Renkívüli minőségről számolhatok be. A hangszínszabályozója nagyszerű: precíz és nagyon kellemes hangzás jellemzi. A tapasztalatom az, hogy szintetizátorokon és mintavett anyagokon nagyon jól viselkedik. Még nagyarányú beavatkozás esetén is megőrzi a zenei anyag természetességét és nyers erejét. Véleményem szerint, aki kimondottan sample alapú zenében utazik, annak számára elsőrangú választás lehet.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!