Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: ADPTR: MetricAB | Az összes hír
21 Szep

ADPTR: MetricAB

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: mixing

Aki nem most kezdte a hangfelvétel-keverést és/vagy masteringet, az tudja, hogy mennyire fontos dolog a referenciamix használata, ami bizony elengedhetetlen még a Grammy-díjas hangmérnökök számára is. Ezt persze többféle módon is meg lehet oldani, de léteznek olyan pluginek, amik nagyon egyszerűvé és gyorssá teszik a referencia- és munka-mix közötti váltást. Az egyik legismertebb eddig a Samplemagic Magic AB volt.

Az ADPTR által készített, pár napja megjelent MetricAB szerintem kicsit olyan, mint az Apple termékei. Gyakorlatilag semmi olyat nem tud, amit máshogyan ne lehetne megoldani, viszont olyan zseniálisan gyűjtötték egybe a funkciókat, hogy az ember csak annyit kérdez: Eddig miért nem volt ilyen?

A MetricAB egy komplett mix- (vagy master-) ellenőrző rendszer, amiben egy helyen találunk meg mindent, amire szükségünk lehet a referenciához történő összehasonlításhoz. Ráadásul mindezt olyan szolgáltatásokkal, amik nagyban megkönnyítik a munkát. A plugin ablakának bal oldalán találhatóak a kivezérlésmérők, és alattuk az AB gomb, amivel kiválasztjuk, hogy a referenciamixet, vagy a munka-mixet szeretnénk-e hallani. Jobb oldalon található a 6 elérhető ellenőrző modul ablaka.

Az első Playback modulba tölthetünk be referenciamixeket, összesen 16 darabot. Mindegyikben kijelölhetünk részeket végtelenített lejátszáshoz, vagy szinkronizálhatjuk a DAW projekt egyes pontjaihoz. Kiváló funkció, hogy egyetlen gombnyomásra illeszti a referenciák hangerejét a munka-mixhez, és nem mellesleg szűrőket is alkalmazhatunk, ha szükség van rá.
Az összehasonlításnál fontos szerepet játszik a hang spektruma, így a második modul egy kiváló spektrumanalizátor, ami természetesen tudja a szokásos alapfunkciókat, de emellett néhány zseniális megoldást is találunk benne. Többek között egyszerre láthatjuk mindkét mix spektrumát, és a beépített szűrők segítségével a kép nagyításakor csak azt halljuk, amit látunk is. Ez nagy segítség lehet hibakereséskor, és ehhez sűrűn használt frekvenciasávokat tartalmazó prezeteket is kapunk, mint pl. sub, basszus, közép, stb.

A korrelációs modulban többféle grafikonon és megjelenítési módban ellenőrizhetjük a monókompatibilitást, szintén akár a két mixet együtt is. Nagyon jól láthatóak az egyes frekvenciákon létrejövő fázisproblémák - ilyet egy átalagos korrelációmérőn nem találunk! A következő modulban a sztereó képet hasonlíthatjuk össze egyszerre mindkét mixen, szintén akár frekvenciánként is.

A dinamikamodul talán az egyik leghasznosabb. Itt az ú.n. crest faktort vizsgáljuk, vagyis a jelcsúcsok és az átlagos jelszint (RMS) arányát, ez mutatja ugyanis, hogy egy mix mennyire dinamikus. Először egy listáról ki kell választanunk a megcélzott dinamikatartományt, majd ehhez viszonyítva láthatjuk a mixünk értékeit. A látható grafikon annyira beszédes, hogy kis túlzással nincs is más dolgunk, mint a master kompresszorunkat addig állítani, amíg el nem érjük a látható piros vonalat.
Szintén nagyon hasznos és egyszerűen kezelhető a hangosságmodul. Az ellenőrzéshez a ma leginkább használt hangossági előírásokat tartalmazó listából választhatunk referenciát, ehhez képest látjuk majd az értékeket. Ha valami piros, az nem jó. Ennyire egyszerű. A listán megtalálható pl. iTunes, Spotify, Youtube, de az egyes nemzeti szabványok is. Nem kell hát tovább böngészni vagy találgatni, az itt leolvasott értékek biztosan megfelelnek majd az adott platformon.

Az említett modulok működését külön-külön, sok más pluginnel, akár ingyenesekkel is megoldhatjuk, így a MetricAB licencének 199 $-os ára elég magasnak mondható. Bár funkcionalitása és egyszerűsége a profi felhasználóknak rengeteg időt és fáradtságot takaríthat meg, tehetős amatőröknek pedig egy megbízható referenciát jelenthet, szerintem a mai pluginárakhoz képest borzalmasan drága. A 14 napos demóváltozat letölthető a Plugin Alliance oldaláról.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!