Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: iZotope: Ozone 8 Elements | Az összes hír
07 Szep

iZotope: Ozone 8 Elements

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: mastering iZotope plugin

Aki egy kicsit is benne van a számítógépes, digitális audió világában, annak ismerősen cseng az iZotope Ozone név. Ez alapvetően egy olyan rendszer, ami mindent tartalmaz mastering feladatok elvégzéséhez. Bár a teljes licenc ára elég borsos, szerencsére létezik csökkentett képességű verziója is, amiben a normál változat moduljai találhatóak, sajnos azonban nem az összes. Nézzük röviden, hogy mit kapunk az Elements-ben!

Az első modul egy nyolcsávos, választhatóan digitális vagy analóg, parametrikus EQ. Utóbbi esetében az analóg eszközökre jellemző görbéket és színezést kapunk, míg a digitálisnál nagyon precíz, lineáris fázisú szűrőket, és elérhetővé válik a magas jósági tényezővel rendelkező Surgical mode is. A valós idejű spekrumanalizátor nemcsak a szokásos jelszinteket mutatja, hanem a szűrés közben létrejövő fázisváltozásokat és csoportkéséseket is. Itt már erősen megmutatkozik, hogy az Ozone-t bizony tényleg masteringre tervezték. Hasznos képesség az Alt-solo, amivel csak az éppen beállítás alatt lévő sávot halljuk.
Következő modulunk az ú.n. Imager, amivel a sztereóképet tudjuk beállítani. Megadhatjuk a sztereószélességet és egy további, Stereoize nevű csúszkával akár a monóhangot is széthúzhatjuk. Ez utóbbi mindenképpen megtartja a monó-kompatibilitást. Az Imager modulban azonban inkább a mérő- és ellenőrzőeszközök a lényegesek. Háromféle fázisviszonymérőt és egy korrelációmérőt kapunk, valamint két diagramszerűt. Az egyik frekvenciánként jelzi a sztereószélességet, a másikon időben ábrázolva láthatjuk a korreláció értékét. A kék a jó, a piros a fordított fázist jelöli, és nagyon jól jön, ha a többi gyors műszeren esetleg nem vennénk észre a hibát.A harmadik modul az Ozone lényege. A Maximizer egy szélessávú limiter, amiben az iZotope híres IRC I és IRC II intelligens Release kontrollrendszerét találjuk. Ez biztosítja, hogy a limitális a lehető legtranszparensebb legyen. Segítségével úgy növelhetjük a hangerőt, hogy a beavatkozás szinte észrevehetetlen. Bár a hangerőháborúnak már vége, egy pici limitálást mindig érdemes végezni, mert ezzel kihasználjuk a maximális bitszámot. Különlegességnek számít a Learn Threshold funkció, amivel a kiválasztott hangossági szinthez illeszthetjük a limiter küszöbértékét. Segítségével biztos, hogy megfelelünk a modern hangossági szabványoknak. A kivezérlésmérő rendelkezik valós csúcsérték (True Peak) meterrel is, és egy idő-jelszint grafikonon összefoglalva is láthatjuk az alkalmazott jelszintcsökkentést.A modulok minden esetben rendelkeznek saját prezetekkel, és kapunk jó pár komplett, előre elkészített beállítást is, de az igazi okosság a Master Assistant. Ez tulajdonképpen egy mesterséges intelligencia (pontosabban egy neuronhálózat), ami két egyszerű kérdés feltétele után elvégzi helyettünk az egyes modulok beállítását. Természetesen mindezt úgy teszi, hogy közben meghallgatja a zenénket, így nem egy előre elkészített prezetet, hanem a saját hanganyagunkhoz legjobban passzoló beállításokat kapjuk.A cikk írásának időpontjában a Plugin Boutique ajándékba adja az Ozone 8 Elements licencét mindenkinek, aki vásárol tőlük valamit, és feliratkozik a hírlevelükre. Sajnos az nem derül ki, hogy meddig tart az akció, de akit érdekel, az keresse fel mielőbb ezt az oldalt.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!