Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Auburn Sounds: Couture | Az összes hír
31 Aug

Auburn Sounds: Couture

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: transient designer plugin

A mai ajánlóban az új, Couture névre keresztelt plugint szeretném bemutatni, ami egy ú.n. tranziensformáló. Az ilyen eszközök nagyon közel állnak egy kompresszorhoz, de működésük annál összetettebb, ugyanis segítségükkel a beérkező jel szintjétől függetlenül, külön tudjuk beállítani a hang felfutásának és lecsengésének erősségét, amit egyszerű kompresszorokkal csak nagyon nehezen tudunk megvalósítani.

Mire használhatjuk őket? Elsősorban dobhangok ütősebbé, rövidebbé, vagy éppen ellenkezőleg, hosszabban lecsengővé tételére, de emellett bármilyen hangszeren, pl. basszuson és gitárokon is kifejezetten szeretem. Sőt, akár a master buson is jó hasznát vehetjük. A Voxengo féle gammaenv S-Curve technológiát használó Couture minden igényt kielégít, sőt még az ingyenes változata is kifejezetten világszínvonalú, simán hozza a sokkal drágább Elysia Nvelope minőségét (ami eddig a kedvenc transient designerem volt).

A plugint 4 fő részre oszthatjuk fel. Balról jobbra haladva elsőként a detektort találjuk, ahol 3 módból választhatunk. A Flat teljesen lineáris frekvenciamenetet ad, a Human kiegyenlített hangerőt, a Sybil pedig elvileg a sziszegéscsökkentést valósítja meg, szerintem nem sok sikerrel. A Bass Amt értékével beállíthatjuk, hogy az algoritmus mennyire legyen érzékeny az alacsony frekvenciákra. Ez jól jöhet basszus- és lábdobhangoknál. Középen találjuk magát a tranziensformálót, felül egy diagrammal, ahol láthatjuk a beavatkozás mértékét és időbeli elhelyezkedését. Ez nagyban segíti a pontos beállítást.
A Sharpennel adhatjuk meg, hogy a kezdeti tranziensek kerüljenek-e kiemelésre vagy a lecsengés. Beállíthatjuk a beavatkozás erősségét 1-2-3-as szorzóval, valamint a létrejövő erősítést is korlátozhatjuk 20 dB-re a Clip kapcsolóval. A Speed paraméterrel adhatjuk meg, hogy az effekt milyen hosszan kerüljön alkalmazásra. Ha balra forgatjuk, csak röviden történik tranziensformálás, ha jobbra, akkor akár a hang teljes hosszában. A Front-back paraméterrel megadhatjuk, hogy a tranziensformálás a hangon belül mikor történjen meg, a felfutás vagy inkább a lecsengés tartama alatt?

A harmadik részbe egy szaturációs modul került, ami nem véletlen, hiszen a torzítás nagymértékben megváltoztatja a tranzienstartalmat. Ez a modul azonban csak a fizetős változatban érhető el. 6 különböző torzítóalgoritmusból választhatunk, alul- és felüláteresztő szűrőt használhatunk, és természetesen megadhatjuk a szaturáció erősségét is. Érdekes újítás a Mood, amivel a bejövő jel csúcstényezőértékét (crest factor) küldhetjük az aluláteresztő szűrőre, és ez határozza meg annak frekvenciáját.

A negyedik rész a kimeneti modul, ahol az Amount paraméter gyakorlatilag megfelel egy Mix értéknek, a mellette lévő csúszkával pedig korrigálhatjuk a kimeneti jelszintet. Az ingyenes változatot a gyártó oldaláról tölthetjük le, és ha úgy döntünk, itt vásárolhatjuk meg a teljeset is.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!