Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: UJAM: PHAT | Az összes hír
24 Aug

UJAM: PHAT

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: MIDI

A PHAT az UJAM virtuális dobos sorozatának egyik tagja, ami leginkább hiphop, retro soul, funk és hasonló zenékhez ajánlott, de mint az hamarosan kiderül, más stílusú dobokat is készíthetünk vele.

Ebben a rövid bemutatóban alapvetően két részre osztjuk a plugint:

Az első maga a virtuális dobkészlet, ami természetesen professzionális stúdióban és eszközökön mintavételezett, nagyon jó hangzású, többmikrofonos multi-sample készletet jelent. A plugin alsó részén találunk egy kis keverőpultot, ahol az egyes mikrofonokat, a terem hangját és a mesterséges zengetés erősségét tudjuk testre szabni. Mint a képen is látható, 5 különböző dobkészletből választhatunk (Dry, Fresh, Deep, Hip, Fat). Ezek hangjait a bal oldali zongorabillentyűzeten látható, GM kompatibilis billentyűkiosztás szerint tudjuk egyesével megszólaltatni, vagy akár MIDI szekvenszeren keresztül saját magunk programozni a kívánt dobtémát, -sávot. Ha rendelkezésre áll, a játékra és felvételre használhatunk MIDI dobot is. Az 5 készlet mindegyikét további 6 különböző felvételi láncon küldhetjük át, ezek alatt a szokásos EQ-kat, kompresszorokat, stb. kell érteni, de hogy ne legyen ennyire technikai a dolog, a készítők inkább a hangzások karakteréről nevezték el a beállításokat: Close, Broad, Bright, Punch, Rattle, Pump. Az Amount paraméterrel lehet meghatározni, hogy mennyire legyen erős ez az utólagos keverés, így összesen minimum 30 különböző dobhangzásból választhatunk!

Tipp: Ha több PHAT-ot nyitunk meg több sávon, akkor könnyedén használhatjuk például az egyik készlet lábdobját egy másik készlet pergőjével.
A plugin második része, ami szerintem a lényegesebb, maga a virtuális dobos. A jobb oldali billentyűkiosztáson láthatóak az egyes stílusokon (Style) belül található, élő dobosok által feljátszott témák, mint pl. bevezető, versszak, kórus, átvezetés, stb. Ha ezeket a billentyűket lenyomva tartjuk a MIDI billentyűzeten, vagy egy sávra programozzuk őket, a dobosunk életre kel, és elkezdi játszani a kiválasztott részt. Összesen 30 stílust és mindegyikben 24 témát kapunk. A dobos játékát több paraméterrel is meghatározhatjuk, illetve élőbbé vagy a dalhoz jobban illővé tehetjük. A Speed paraméterrel a DAW projekt tempójához viszonyítva 0,5x, 1x és 2x tempót adhatunk meg. Figyeljünk arra, hogy az egyes stílusok neve előtti szám az eredeti feljátszás tempóját jelöli BPM-ben! Természetesen ettől eltérő értéket is megadhatunk, de ebben az esetben ne csodálkozzunk, ha a dobolás nem lesz élethű. További paraméterek a Swing, vagyis triolához közelítés, Feel, amivel megadhatjuk, hogy a dobos siessen, vagy inkább késsen egy picit, és a Humanize, amivel az élőben felvett dobosok játékát lehet pontosítani vagy rontani (ha kell). Végezetül pedig a Slam értékével adhatjuk meg azt, hogy mennyire legyen erőteljes a dob.

Az eddig ismertetett képességekkel a stúdióban kiválóan használható virtuális dobost kapunk, szeretném azonban felhívni a figyelmet egy további, nagyon hasznos képességre, amivel a plugint akár élő fellépésen is jól használhatjuk. Ez pedig a Latch kapcsoló. Ha ezt bekapcsoljuk (On), akkor nem kell lenyomva tartanunk az egyes részek billentyűit, hanem azok maguktól lenyomva maradnak, sőt, ehhez MIDI billentyűzet sem szükséges, akár egérrel vagy érintőképernyővel is vezérelhetjük. Az igazi jóság azonban az, hogy az egyes részek közötti váltás nem a billentyű lenyomásakor, hanem a tempóhoz igazítva történik meg, vagyis nem fordulhat elő, hogy egy tam levezetése nem a kör végén szólal meg, vagy hamarabb kezdődik a refrén, mint kéne.
Az egyébként 79 €-os plugin licencét az AVID jóvoltából szeptember 10-ig bárki ingyenesen szerezheti meg. Ehhez látogassunk el az alábbi oldalra. Adjuk meg e-mail címünket, és kattintsunk a Get license feliratra. A következő oldalon adjunk meg egy jelszót az új UJAM fiókunkhoz, ezzel tudjuk majd aktiválni a plugint. Fogadjuk el a feltételeket, és kattintsunk a Continue to download feliratra. A megnyíló oldalon válasszunk a telepítők közül, töltsük le és futtassuk. Indítsuk el a plugint a DAW-ban, ahol választhatunk 29 nap próba vagy az aktiválás között. Értelemszerűen mi nem demóváltozatot szeretnénk, ezért írjuk be a fent megadott e-mail címet és jelszót. Figyelem! Az aktiváláshoz internetkapcsolat szükséges, enélkül csak demóváltozatot kapunk. (Természetesen a fiók létrehozását később meg kell erősítenünk a megadott címre küldött e-mailben lévő linkre kattintva. Ezzel be is léptünk a fiókba, ahonnan később is bármikor letölthetjük a plugint és a frissítéseit is.)


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!