Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: HoRNet: ThirtyOne | Az összes hír
17 Aug

HoRNet: ThirtyOne

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: EQ

A HoRNet Plugins-t Vigni Saverio alapította 2011-ben Olaszországban. Bár alapvetően kis cégről van szó, és ezért sokak számára nem ismert, a szoftvereik kiváló minőségűek, és megtalálhatóak köztük a nagy gyártók termékeinek alternatívái, persze sokkal alacsonyabb licencdíjjal.

Most az egyik legújabb pluginjüket szeretném ajánlani, méghozzá a ThirtyOne nevűt. Ez magyarul 31-et jelent, és aki egy kicsit is benne van a hangtechnikában, annak rögtön a grafikus ekvalizerek juthatnak az eszébe. A 20 Hz - 20 kHz frekvenciasávot ⅓ oktávonként felosztva pontosan 31 sávot kapunk, és ezzel a sűrűséggel már elég aprólékos beavatkozásokat tudunk tenni annak érdekében, hogy a hangzásunk a lehető legjobb (sokak szerint a lehető leglineárisabb) legyen. Nem is véletlen, hogy szinte az összes hangosítási lánc végén megtalálható egy ilyen EQ. Segítségével eredményesen lehet a koncerthelyszín kedvezőtlen akusztikájából adódó hangzást javítani, de stúdiófelhasználásra, akár maszterelésre is kiváló.
A ThirtyOne első ránézésre leginkább egy 31 sávos analóg (LED-es) spektrumanalizátornak tűnhet, és ez részben így is van. Egy klasszikus olasz darabot modellezett a HoRNet a lehető legélethűbb működéssel és több kis extrával megtoldva. A műszer reakcióidejét 0,25, valamint 1 és 4 másodperces értékek közül választhatjuk ki, emellett a LED-sor felbontását is beállíthatjuk a dB/LED paraméterrel, valamint a csúcsértékek hosszú kijelzése is lehetséges. Jól jöhet, ha valamilyen kiugró hibát keresünk. Ez azonban önmagában még nem nagy dolog, úgyhogy a LED-ek alá betettek egy 31 sávos grafikus ekvalizert is, +/-15 dB erősítéssel és kétszeres túlmintavételezéssel.

Az igazi döbbenet azonban akkor kezdődik, amikor bekapcsoljuk az egyedülálló Auto EQ funkciót! Ebben az állapotban a plugin a spektrumanalizátor által mért értékek függvényében állítja be az EQ egyes sávjait, mégpedig úgy, hogy a harmonikusok egyensúlya a lehető legjobb legyen. Ezzel nagyban csökkenhet a maszkolás, és nőhet a hangzás tisztasága. Mindezt úgy éri el, hogy az analizátor reakcióidejének megfelelően az egyes sávok átlag kivezérlés értékeit egy előre megadott görbéhez igazítja. Ez lehet a HoRNet által nagy körültekintéssel beállított (default), semmilyen (none) és saját készítésű (custom). Ez utóbbi esetben az EQ potikkal tudjuk a kívánt görbét megadni, és ehhez igazítja majd a plugin a beérkező jelet.
Az Auto EQ funkció két módot ismer. Statikus módban a neurális hálózatnak bejátszott időtartam egészére kapunk egy átlagos, állandó beállítást. Ezt elsősorban masztereléshez érdemes használni, ahol nem szeretnénk, hogy a hangzás a műsor alatt megváltozzon. A dinamikus módban ezzel ellentétben az EQ beállítása folyamatosan változik, mindig az adott beérkező hangzásnak megfelelő legjobb harmonikustartalmat próbálja meg beállítani. Én alapvetően a statikus módot tartom használhatónak, mert tapasztalatom szerint nagy változásoknál a dinamikus mód nagy hangképkülönbségeket ad.
Tipp: bármikor több sávra vághatjuk a masztert, és mindegyikre a neki legjobban megfelelő ThirtyOne-t szúrhatjuk be.

Hasonló automatikus EQ-t találhatunk az iZotope Neutron 2-ban is, de szerintem a ThirtyOne sokkal jobb eredményt ad. Kiválóan használható akkor, ha nem tudjuk, mit is tegyünk, vagy nincsen elég jó lehallgatórendszerünk, de akár ellenőrzésre is kiváló, hiszen meghallgathatjuk, hogy Saverio (a HoRNet egyik tulajdonosa) milyen hangzást tart jónak. Egyébként minden hónapban tartanak akciókat, amikor akár féláron is hozzájuthatunk az amúgy sem drága, 20 €-s licenchez. Az új vásárlóknak -amennyiben feliratkoznak a hírlevelükre- rögtön 20% kedvezményt adnak a következő vásárlás végösszegéből.

Addig is töltsétek le a demóváltozatot, és próbálgassátok a mesterséges intelligenciát!


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!