Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Blamsoft VK-1: Viking Synthesizer | Az összes hír
10 Aug

Blamsoft VK-1: Viking Synthesizer

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: VST

Kevés olyan ember él a földön, aki modern zenékkel foglalkozik, és ne ismerné a Moog nevet. A legendás gyártó egyik legismertebb terméke az 1970-82 között gyártott Model D Minimoog szinti, aminek kicsit korszerűsített változatát 2002-ben Minimoog Voyager néven hozták forgalomba. Az új változat mindent tudott, amit a régi, de fel volt szerelve a modern kor igényeinek megfelelő vezérlőkkel és MIDI csatlakozókkal.

A Blamsoft által készített VK-1 Viking Synthesizer először csak Reason extension-ként volt elérhető, de ma már VST plugin formában bármely DAW-ban futtathatjuk. A 200 MB-os letöltés és telepítés után egy Minimoog Voyager szinti részletes virtuál-analóg modellezését kapjuk, néhány extra képességgel kiegészítve.
A kezelőfelületen elhelyezett elemek nagyban hasonlítanak az eredeti hardver Voyageren láthatóakra. A monofonikus szintiben 3 db, mérések alapján modellezett, instabilitást is mutató, aliasing mentes átmenet nélküli oszcillátort találunk, ami azt jelenti, hogy az egyes hullámformák között folyamatosan tudunk morfolni. Vagyis nemcsak szinuszt, fűrészfogat, négyzetet és impulzust választhatunk, hanem ezek között is gyakorlatilag bármit. Ezzel a megoldással sokszorosára növekszik az előállítható hangzások száma. Az 1-es és 2-es oszcillátort szinkronizálhatjuk, valamint frekvenciamodulációt is beállíthatunk az 1-es és 3-as között. Különleges képesség az oszcillátorfrekvencia korlátozása, valamint billentyűkövetés a 3-as oszcillátoron. Természetesen van zajgenerátorunk is, három különböző típusú zajjal.
A szűrésről két darab aprólékosan modellezett, tranzisztoralapú létra-szűrő gondoskodik. Két módból választhatunk: az egyikben duál felüláteresztő szűrőket kapunk, ez erősebb hatást biztosít, a másikban pedig egy alul- és egy felüláteresztőt, amiket a Spacing paraméterrel jobbra és balra panorámázhatunk. Ezzel rendkívül széles hangzást hozhatunk létre. Emellett különböző szűrőmeredekségekből és -algoritmusokból is választhatunk. A nemlineáris, késleltetés nélküli algoritmus önoszcillációját nagy odafigyeléssel hangolták be, és az alkalmazott Newton-Raphson képletnek köszönhetően nagyon pontos szaturációt élvezhetünk. Nem mellesleg a szűrés négyszeres túlmintavételezéssel történik.

A burkológörbék szabványos ADSR rendszerűek, ami pedig a modulációt illeti, két bus és több, BPM-hez is szinkronizálható LFO hullámforma és forrás áll rendelkezésünkre, amivel elég komoly dolgokat lehet előállítani.
A pluginhez összesen 228 prezetet kapunk, elsősorban analóg basszus-, szóló- és effekthangszíneket, valamint 50 darab Synthwave stílusút, amiket eXode programozott. Maga a hangzás nagyszerű, de a legjobb virtuál-analóg szintiktől azért egy ici-picit elmarad, és effekteket sem kapunk. Mindez azonban rögtön jelentéktelenné zsugorodik, amikor megtudjuk, hogy a licencért fizetendő árat mi magunk szabhatjuk meg. Ez pedig lehet akár 0 $ is! A letöltéshez nem kell semmilyen regisztráció, sem utólagos jelszó, kattintsunk egyszerűen a zöld Download now ikonra, és máris élvezhetjük ezt a nagyszerű szintit. A gyártó oldalán rengeteg demózenét találunk.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!