Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Waves Audio: Abbey Road Chambers | Az összes hír
03 Aug

Waves Audio: Abbey Road Chambers

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: chamber Waves reverb delay

A Waves Audio-t talán mindenki ismeri, aki számítógépes zeneszerkesztéssel vagy stúdiótechnikával foglalkozik. Az elsők között voltak, akik plugint készítettek, sőt, ők voltak azok, akik megírták a világ első parametrikus ekvalizer pluginjét. Az Abbey Road Studio név szintén jól cseng a zenei világ berkeiben, az onnan kikerülő lemezek általában világsikert érnek el. Ha pedig ők ketten alkotnak valamit, az szinte garantáltan első osztályú lesz.

A Waves Abbey Road sorozatának új tagja a pár napja megjelent Abbey Road Chambers nevű plugin, amiben az Abbey Road-on használt zengető- és késleltetőmegoldásokat találhatjuk meg, tehát kis túlzással elmondhatjuk, hogy ez bizony egy multi-effekt. Nézzük, mit is tud pontosan!
A Chamber név természetesen egy kamaraméretű zengetőtermet sejtet, és nincs ez másként a valóságban sem. Elsősorban az Abbey Road 2-es stúdiójának zengetőszobáját modellezték nagy körültekintéssel. A szobában kétféle hangszórót, mikrofont, és azokat háromféle pozícióban helyezhetjük el. Alapesetben az eredeti, csöves Neumann KM53 mikrofonokat és Altec 605 hangszórót kapjuk, amivel az összes 60-as évekbeli popfelvételt zengették, de választhatjuk a modernebb B&W 800D hangszórót Schoeps MKH-2s mikrofonnal, így modernebb hangzást kapunk. Nekem ez utóbbi összeállítás jobban tetszik. Amolyan bónuszként kapunk még két másik termet is, a híres Abbey Road tükörtermet és egy kővel borítottat, ami leginkább az Olympic stúdió zengetőszobájára hasonlít.
Az igazi móka viszont akkor kezdődik, amikor a S.T.E.E.D rendszert teljes egészében használjuk. Mi is ez? Send Tape Echo Echo Delay, magyarul Send rendszerű szalagos késleltető. Vagyis a pluginben megkapjuk az Abbey Road eredeti, szinte teljes effektláncát, amit a 60-as és 70-es évek legendás lemezein hallhatunk. Ebben megtalálható a jól ismert Abbey Road trükkhöz alkalmazott, eredeti szűrők modellezése (EMI RS106 és EMI RS127 EQ-k), egy szalagos magnó, amit késleltetésre és szaturációra is használhatunk, maga a zengetőszoba és a híres REDD keverőpult modellezése. A részegységek egyesével ki-be kapcsolhatóak, vagyis akár külön is használhatjuk őket.

A pluginhez a legjobb Grammy-díjas hangmérnökök készítettek prezeteket, de természetesen kapunk pár Abbey Road-on használtat is. Nekem elsősorban dobokon, éneken és gitárokon tetszik a hangzás, de ez nem jelenti azt, hogy ne használhatnánk bármilyen hangforráson. Nemcsak zengetőnek és effektnek kiváló, hanem szobaszimulációnak is! Vagyis a száraz, direkt felvételeknek rendkívül jó térhatást tud adni.

A bevezető akcióban a plugin ára 199$ helyett csak 29$, de aki szeretne még egy kicsit többet spórolni, az használja az alábbi linket, ahol további 10% kedvezményt biztosítunk olvasóinknak. Így az ár csak 26,1$-lesz! A fizetés előtt ne felejtsétek el megadni az “YNY23” kuponkódot, mert ez adja a -10%-ot! A link egyébként az összes Waves pluginra érvényes, nem csak az AR Chambers-re.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!