Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: AIR Music Technology: Vacuum Pro | Az összes hír
27 Júl

AIR Music Technology: Vacuum Pro

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: szinti preset

Aki olyan régen kezdte a számítógépes zenélést mint én, az biztosan emlékszik még a Wizoo Sound Design névre. A német cég az elsők között volt, akik virtuális hangszereket, effekteket, és később hangmintabankokat készítettek. 2005-ben az Avid felkérte őket, hogy készítsenek a Pro Tools számára effekteket és virtuális hangszereket, ezek azóta a jól ismert AIR néven futnak, és vst formátumban bárki számára elérhetőek. Persze a kínálatuk nem csak a Pro Tools effektekből áll, hanem sok más hangszerből is. Ebből szeretnék most egyet ajánlani.

A Vacuum Pro névre keresztelt, polifonikus virtuál-analóg szintetizátor a beépített, elektroncsöves áramkör modellezéssel szinte tökéletesen utánozza a ropogós, meleg, csöves hangzást. Alapvetően két párhuzamos résszel (part) dolgozhatunk, amik teljesen eltérő hangzást hozhatnak létre, így rendkívül komplex hangokat tudunk előállítani. Az A és B részeket egymásra tehetjük, vagy szétoszthatjuk a billentyűzeten. Összesen 4 oszcillátor, több szűrő és burkológörbe, valamint beépített chorus, flanger és delay áll rendelkezésünkre. A fejlett mátrixrendszernek köszönhetően 8 modulációs forrásból választhatunk, de a billentyűleütés erősségét is 3 paraméterhez köthetjük. A legtöbb gyári prezetben használható a modulációs kerék, amivel jól illeszthetjük játékunkat a kompozíció elvárásaihoz. Természetesen van arpeggiator, valamint megadhatjuk a hang-motor számítási mélységét (double és eco), valamint a megengedett polifóniafokot is.
Extra képesség, hogy le tudjuk zárni a szinti egyes részegységeit. Ez azt jelenti, hogy zárt állapotban azok beállításai nem változnak, vagyis ha pl. a prezetek között böngészünk, megtarthatjuk pl. az oszcillátorok vagy a burkológörbék beállításait. Külön piros pont jár a keverőbe épített gyűrűmodulációs lehetőségért, amivel (megfelelő használat mellett) ritkán hallott hangokat állíthatunk elő.

A plugin legkülönlegesebb tulajdonsága persze a csöves modellezés. Emellett a különleges “AGE” paraméterrel a szintink életkorát is megadhatjuk. Minél öregebb, annál inkább elhangolódik, és annál inkább fordulnak elő benne hibák. A Vacuum Pro felépítése a vastag, érdekes és izgalmas szintihangok előállítására lett optimalizálva, amivel nemcsak a régebbi zenék kedvelői, hanem a modern techno és dance stílus rajongói is egy kiváló virtuális hangszert kaphatnak. Összesen több mint 350 gyári prezetből mindenki megtalálhatja azt, amit keres, de a “Meet Vacuum Pro” mappában összegyűjtötték számunkra a legjobbakat.

A Plugin Boutique jóvoltából július 31-ig a plugin licence 99%-os engedménnyel csak 1 GBP (+áfa, kb. 1,19 EUR). A használatához iLok fiók és iLok manager telepítése szükséges, de mindkettő ingyenes (vagyis iLok USB kulcs nem kötelező).


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!