Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Spitfire Audio: LABS | Az összes hír
20 Júl

Spitfire Audio: LABS

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: Spitfire Audio hangminta

A Spitfire Audio által készített szimfonikus hangmintakönyvtárak egyértelműen a világ élvonalába tartoznak, vegyük csak példának a Hans Zimmer nevével fémjelzett sorozatot. Sajnos ezeknek a könyvtáraknak a licence rendkívül drága, és használatukhoz NI Kontakt futtatása szükséges. A Spitfire azonban gondolt a kispénzű hobbizeneszerzőkre is, így elindított egy LABS névre keresztelt sorozatot, ahol pár angol fontért kaphattunk kisebb könyvtárakat, és az ebből származó bevételt teljes egészében jótékonyságra költötték. Ennek sajnos vége szakadt, de ígéretet tettek a sorozat új formában történő folytatására.

Nemrégen meg is érkezett az új LABS, méghozzá jelentős változásokkal. Talán a legfontosabb, hogy ezután a sorozat teljesen ingyenesen érhető el! Ez azt jelenti, hogy nem kell érte még a pár fontos árat sem kifizetnünk. Második fontos újítás, hogy az új hangmintabankok a Spitfire saját lejátszópluginjében működnek, így nem kell Kontakt licenc sem. A harmadik, hogy a letölthető bankok száma folyamatosan növekszik, ígéretük szerint havonta egy új megjelenéssel.
Ami a megkötéseket illeti, szinte csak egyetlenegy van, mégpedig ingyenes Spitfire felhasználói fiók létrehozása, illetve élő internetkapcsolat a szoftver és a hangok letöltéséhez, amit a Spitfire saját telepítőprogramján keresztül tudunk megvalósítani. A használat a már említett LABS lejátszóban történik, aminek méretét szabadon változtathatjuk, ha szükséges. A hangzás beállítására három főbb kontrollert találunk. Első a hangerő, második az ú.n. Expression, ami a játék erősségét határozza meg, a harmadik pedig egy beépített zengetőt állít be. Nézzük, hogy jelen pillanatban milyen bankokat érhetünk el:
Az elsőnek feltöltött könyvtár a 2008-ban, az Air Edel Studios-ban rögzített finom, puha zongora, ami gyorsan a világ zenészeinek kedvencévé vált. A rendkívül élethű és puha hangzást a zongorahúrok és a kalapácsok közé helyezett filc segítségével érték el.

Második LABS bankunk a Strings névre keresztelt, a legjobb londoni zenészekből álló 14 tagú vonósok, amiben a nagybőgőtől a hegedűig mindent megtalálunk. A felvételt Harry Wilson készítette a Spitfire HQ-ban, többek között a BBC AXB1 vintage mikrofon használatával, a hangminőség tehát vitathatatlanul első osztályú és a kor elvárásainak megfelelően szárazabb, modern hangzású. Három különböző játékmódból választhatunk: rövid (spiccato szerű), hosszú (lassú felfutás) és a kettő keverékének tekinthető, univerzálisabb együttes módból.
A legújabb, harmadik könyvtár egy akusztikus dobkészletet rejt, 392 MB méretben. A billentyűzetkiosztás nagyjából a szabványos General MIDI-nek felel meg, a leütés erősségével nemcsak a hangerő, hanem a hangminta is változik, vagyis valódi multisampled hangzásról beszélhetünk. Az Expression 0-ra állításával 100%-ban a leütés erősségével tudunk játszani, magasabb értékek esetén egyre erősebb hangokat kapunk. A zengetés teljes kikapcsolásával is marad némi teremhang, ami egyes esetekben talán zavaró lehet, de az élethűséget nagymértékben ez adja meg. Szerintem ez a legjobb ingyenes akusztikus dobkönyvtár, amit eddig hallottam.
A LABS közösséghez itt csatlakozhatunk.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!