Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: TDR: Kotelnikov | Az összes hír
13 Júl

TDR: Kotelnikov

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: kompresszor plugin TDR

A legtöbb kezdő producer, zenész és hangmérnök úgy gondolja, hogy a mastering valamiféle boszorkánykonyha, ahol fekete mágiával tesznek csodákat. Most elárulok egy titkot, ez egyáltalában nem így van. Az analóg eszközök idejében azért kellettek mastering minőségű ekvalizerek és kompresszorok, mert a bennük lévő alkatrészek és kapcsolások a rendelkezésre álló technika csúcsát képviselték, és csak ezekkel lehetett elérni a szükséges, rendkívül alacsony zajszintet és nagyon pontos, állandó beállításokat.

Digitális audió esetében, ahol a fenti problémák nem léteznek, a legtöbb mastering feladatot el lehet látni teljesen átlagos, hétköznapi eszközökön is. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének masteringre specializált szoftverek, hiszen vannak feladatok, amiket ezekkel sokkal gyorsabban és egyszerűbben tudunk megoldani. Ezek egyik közös jellemzője a transzparens (szinte észrevehetetlen) működés, legalábbis ami a torzítást, más néven színezést illeti.

A Tokyo Dawn Labs Kotelnikovja már nem egy mai darab, de nemrég jelent meg az 1.5-ös változata, és ezen okból kifolyólag érdemes róla pár szót ejteni azok számára is, akik még nem ismerik ezt a kompresszorplugint. Nevét Vladimir Aleksandrovich Kotelnikov orosz tudósról kapta, aki 1933-ban saját maga is felfedezte a mintavételezés lehetőségét, és sok digitális audiómegoldásról is publikált.
A plugin, tervezéséből adódóan elsősorban komplex anyagokhoz használható jól, pl. mix busz vagy mastering. Gyakorlatilag két kompresszor működik párhuzamosan. Az egyik detektora a csúcsértékekre (Peak) reagál, a másik pedig az emberi halláshoz hasonlatosan az átlagértékekre (RMS). Ezzel a megoldással rendkívül transzparens kompresszió érhető el, ugyanis az impulzusszerű, rövid idejű csúcsértékek rövidebb lecsengést kaphatnak, mint az átlagos hangerőváltozások. További képessége, hogy ha extrém nagy jelcsúcsot érzékel, automatikusan is képes gyorsítani a lecsengést, így egyrészről nem alakul ki pumpáló hatás, másrészről nem keletkezik túlkompresszálás, ami miatt az éles hangok eltompulnának. Ennek a megoldásnak egy másik jótékony hatása, hogy szinte nullára csökkenthető a hullámforma-torzítás, vagyis nem jön létre színezés, ez pedig mastering felhasználásra elsődleges szempont.

A Kotelnikov rengeteg hasznos dolgot tud még, de erről most csak felsorolásszerűen ejtünk pár szót:

Dupla, 64 bites belső jelfeldolgozás
Túlmintavételezés, ami 0 dB jelcsökkentésnél bittranszparens
RMS és Peak aránybeállítási lehetőség
Soft knee
Detektorszűrő és sztereó jelarány-szabályozás
Delta mód, ahol csak azt halljuk, ami jelszintcsökkentésre kerül
Késésmentes párhuzamos kompresszió


Újdonságok az 1.5-ös verzióban:

100, 125, 150%-os nagyítási lehetőség
Megnövelt UI teljesítmény
Renderelésnél a legmagasabb minőségi beállítás


Az ingyenes Kotelnikov plugin letölthető innen.

Aki szeretne még többet kihozni az alkalmazott technológiából, az megvásárolhatja a plugin fizetős változatának licencét, amivel további hasznos funkciókat élvezhet, pl. automatikus kimenetijelszint-beállítás, frekvenciafüggő kompressziós arány, belső torzítás módjának változtatása és "őrülten" jó hangminőség.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!