Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Hogyan helyezzünk egy zenei elemet a mixünk középpontjába? | Az összes hír

Akár választhattam volna címnek azt a kérdést, hogy hogyan keltsük a közelség illúzióját. Egyszerűen fogalmazva, ha vokális zenéről van szó, akkor hogyan érjük el azt az érzetet, hogy ha fülhallgatóban hallgatjuk a zenét, akkor olyan érzetünk támadjon, mintha a fejünk közepében dalolászna valaki. Nem tudom azt állítani, hogy mi sem egyszerűbb, de vágjunk bele, mert azért nem agysebészet.

Elsősorban gondoljunk a tranziensekre! Ezzel ugyan mit szeretnék mondani? Ahogyan többször is kifejtettem, egy jó keverés hasonló tevékenység, mint a filmes szakmában a szereposztás. Eldöntjük, hogy ki lesz a főszereplő, ki viszi el a balhét, és ki lesz a mellékszereplő. Legtöbbször az ének szokta a fő szerepkört betölteni, vagy instrumentális zenénél a szólóhangszer. A középpontba állítást több zenei síkon is el kell végezni. A sztereó térben mindenképpen keverjük középre, frekvenciák terén ügyeljünk arra, hogy a legmélyebbtől a legmagasabb tartományokig mindenhol ő vigye a prímet, és ne zavarja meg más zenei elem semelyik frekvenciatartományban. Jó példa erre, hogy ha a ritmusgitár és az ének összevesznek a középmagasakban, akkor mindig a gitárból, vagyis a mellékszerepre ítélt zenei elemből vágom ki azokat a frekvenciákat, amelyek zavarják az ének kiteljesedését az emberi fül által befogadható 20-20.000 Hz között. Ahogyan a sztereó térben és az érzékelhető frekvenciatartományban is minden zavaró akadályt eltakarítottunk a főszerepre szánt zenei elem tündöklése elől, úgy a tranziensek szintjén is meg kell oldani, hogy a kiemelt zenei tartalom érvényesüljön leginkább. Erre a legjobb példa, hogy az igazán zenei aláfestő szerepre szánt perkusszív hangszereket és a pad-szerű, hosszú lecsengésű hangokat érdemes szaturálni, mert az enyhe túlvezérlés megnyirbálja azok gyors hangindításait.

És játékba jönnek a kompresszorok, ha már tranziensekről van szó. A középpontba szánt hangszernek az időtényezőit úgy kell beállítani, hogy még véletlenül se nyirbálja meg annak tranziensét: tehát az Attack time-nak kellően hosszúnak kell lennie, nehogy beleavatkozzon a hangindításba. Ha túl nagy értéket adunk meg, akkor viszont nem lép működésbe a kompresszor akkor, amikor arra lenne szükség, hogy kellően szűkítse a dinamikatartományt. Mint említettem, legtöbb esetben az ének a zene központi eleme. Gondoljunk bele, hogy az előadásban a suttogástól az eszement kiabálásig minden előfordulhat, és a mixing mérnöknek ezt úgy kell prezentálnia, hogy mindig érthető legyen az ének. Nem túlzás, ha azt állítom, hogy szélsőséges esetekben akár 10-12 dB-nyi összenyomásról van szó. Természetesen a Relese time beállításánál is észnél kell lenni, mert ha túl rövid, akkor előfordulhat nem kívánatos pumpálás és torzítás mint mellékhatás. Túl nagy érték esetén viszont a hangosabb részek után indokolatlanul sokáig nagymértékű összenyomás valósul meg. A szoftverek közül erre talán a legjobban az UAD és a Slate Digital 1176 kópiája felel meg. 4:1-es Ratio mellett majdnem a leggyorsabb Release, és közepes Attack time mellett 3-6 dB komprimálás mellett szinte mindig érthető lesz a szöveg, általában még telített hangszerelés mellett is. Nagyon jó masina még erre a célra a Softube FET kompresszora és a CL 1B digitális emulációja. Személyes kedvencem még a jó öreg Waves RVox processzora, bár néha jogosan éri az a kritika, hogy túl agresszívvé teszi a szöveget.

Kísérletezzünk különböző Release time beállítások mellett 1176 emulációval! Kis idő múlva azt tapasztaljuk, hogy a leggyorsabb beállítás mellett az az érzetünk, hogy legközelebb van az énekes, míg lassítva az említett időparamétert, olyan érzetünk támad, mintha távolodna tőlünk.

Másodsorban nagyon körültekintően kell térgenerátorokat használnunk. Jelen esetben nemcsak a zengetőkre gondolok, hanem a késleltetőkre és a modulációs effektekre is. Arra a nagyon egyszerű akusztikai tapasztalatra gondolok, hogy ha egy hangforrás közel van hozzám, akkor főként a direkt hangot hallom, és csak elvétve teremhangot, vagyis falakról és plafonról visszaverődő reflexiókat. Amennyiben távol van a forrás, úgy ez az arány a direkt hangból a visszaverődések felé tolódik el. Induljunk ki az említett egyszerű tapasztalatból! Tehát, ha éneket vagy más zenei elemet szeretnénk a zenénk középpontjába helyezni, akkor szó sem lehet nagy zengetésről vagy hosszú lecsengésű késleltetésről. Óvatosan! Szárazon nem hagyhatjuk a szóban forgó hangsávunkat, mert könnyen előfordulhat, hogy leválik a zene többi részéről: itt arról van szó, mikor az az érzetünk támad, hogy az alap és az ének külön életet él. Erre is léteznek megoldások. Pl. egynyolcados, egyszer ismétlő delay vagy enyhén beállított harmonizer. Az első funkcióra kedvenc pluginem a Waves H Delay-e, az utóbbira az Eventide H949.

A reverbeket sem kell elfelejteni, sőt, ilyen esetekben akár több rövid teret is érdemes használni. Pl. zseniális eredményekhez vezethet a Valhalla VintageVerbjének Sanctuary algoritmusát használva 0.6-0.8 másodpercnyi lecsengéssel olyan érzést kelteni, mintha a középpontba szánt hangsáv a zene többi részével koherens egészet alkotna. Használhatunk olyan processzorokat, amelyekkel külön tudjuk paraméterezni az Early reflection-t és a lecsengést. Az sem árt, ha a kettő hangereje külön állítható. Ilyen gép például a Bricasti M7-es hardvere. Ne is beszéljünk róla többet, mert méregdrága, és a szoftverek világában is találhatunk ilyen processzorokat. Kedvencem a TC Electronics VSS3 pluginje és az Exponential Audio R4 pluginje. Ha csak az Early reflection motort használjuk, akkor valóban olyan érzésünk támadhat, mintha a fülünkbe énekelnének.

Remélem, sok mindenkiben kreatív gondolatokat indítottam el. Dolgozzuk ki a saját praktikáinkat a feladat megvalósítására!

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!