Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: BeatSkillz: MAX1 | Az összes hír
06 Júl

BeatSkillz: MAX1

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: kompresszor BeatSkillz ingyenes

Kompresszor. A legtöbb hangmérnök és producer ismeri és használja ezt az eszközt, sőt sokan esküdnek rá, hogy benne van a hangzás kulcsa. A profik számára nem kérdéses, hogyan kell beállítani egy kompresszort, de még náluk is akadnak olyan esetek, amikor egyetlen statikus beállítás nem ad megfelelő eredményt a mix teljes hosszában.

Persze léteznek részben automatikus rendszerek is, mint pl. a már régóta ismert Auto Release, de valljuk be, ez a problémáknak csak kis részére gyógyszer. A legújabb digitális technikákat ismerve nem alaptalan tehát a felvetés, hogy vajon létezhet-e teljesen automatikus, intelligens kompresszor. Ez persze a profiknak is jól jönne, de az igazi nyertesei a kevésbé tapasztalt hangmérnökök és producerek lennének. Nos, van egy jó hírem, ugyanis az álom részben teljesülni látszik.

A BeatSkillz elkészítette ingyenes, MAX1 névre keresztelt kompresszorpluginjét, ami képes saját maga a beérkező programhoz igazítani a legfontosabb paramétereket. Mindezt alapvetően egy intelligens Release szabályozással valósítja meg, ami sokkal több, mint a két- vagy háromlépcsős Auto Release. Emellett automatikus Ratio kontrollal is rendelkezik, ami biztosítja, hogy a kompresszió mindig csak a szükséges mértékben történjen meg. Az intelligens működésnek köszönhetően tehát a mix eltérő részeinél képes eltérő kompressziót alkalmazni, így megtartani a lehető legtranszparensebb hangzást.
A plugin használata nagyon egyszerű, főként, ha tudjuk, hogy milyen eredményt szeretnénk elérni vele, hiszen szinte minden alkalmazási területet képes lefedni, kivéve a beépített párhuzamos kompressziót. Elsőként a Threshold paraméterrel beállítjuk a szükséges küszöbértéket, vagyis hogy mennyi kompresszióra van szükségünk (tipp: -6 dB). Ezután az Attack-kel beállítjuk, hogy milyen mértékben szeretnénk megtartani a tranzienseket, más szóval, hogy mennyire maradjon ütős a hangzás. És kis túlzással már kész is vagyunk. Persze, ha kell, kompenzálhatjuk a jelszintveszteséget a Post Gain-nel, vagy átválthatunk az alap RMS módból Peak módba, ahol nem a hangerőre, sokkal inkább a jelcsúcsokra lesz érzékeny a detektor, ami jól jöhet erős tranzienseknél, pl. dobhangok esetében. Az igazi buli azonban a Soft Clip bekapcsolásakor kezdődik, ami az analóg áramkörök túlvezérlését szimulálja!

A MAX1 jól használható sávokon is, de igazi tudását inkább a komplex anyagokon mutatja meg, mint pl. dobcsoportok. Ezeket képes kifejezetten élővé varázsolni, de a master buszon is kiváló eredményt ad, ha dúsítani vagy hangosítani szeretnénk a mixet.

Letölthető innen.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!