Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Bemutatkoznak a Clipper pluginek | Az összes hír
01 Júl

Bemutatkoznak a Clipper pluginek

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: plugin | Címkék: clipper Pro Tools BOZ Stillwell SIR Audio Tools

Bizony, sokan bután vakargatják a tarkójukat, amennyiben a címben szereplő digitális processzorokról kérdezem őket. Már megint egy újabb Szent Grálról van szó? Olyan újdonságról, amelytől egy csapásra minden zeném kitűnően fog szólni? A válasz: nem. Sajnos mindenkit ki kell ábrándítsak. A hangtechnikában és általában a zenekészítésben nincsenek csodák. Más szavakkal nem egyetlen ketyerétől kell várni a kiemelkedő eredményt, hanem sok-sok apró változtatástól és csiszolástól mondjuk valamiről, hogy kiváló megszólalású. A Clipperek is ilyen berendezések, amelyek kis mértékben hozzá tudnak járulni a jó megszólaláshoz.

Hazánkban sajnos kevésbé ismertek és elterjedtek a szóban forgó pluginek. Legkönnyebben úgy lehetne bemutatni a processzoroknak ezt a válfaját, hogy a szaturációs berendezések testvérei. Miért is mondom ezt? Nos, itt is leginkább a felharmonikusok dúsításáról és a szinuszhullámok négyszögesítéséről van szó. Megértésüket segíti, ha elolvassuk még egyszer figyelmesen a csöves berendezések és a szalagos magnók hangzásait emuláló szoftverekről szóló cikkeimet. Itt is a hangerő túlvezérléséről van szó, mint az analóg szaturációs processzoroknál. A hangerő csúcsait kontrollálhatjuk, de itt a válasz és a hangzás teljesen digitális. Ha finoman, kis mértékben használjuk, akkor meleg karaktert kölcsönözhetünk a hangsávjainknak. Pont úgy, mintha 0,5-3 dB-lel túlvezérelnénk a konverterünket. Igaz, ilyen esetben sérül a zenei információ. Természetesen csak kis mértékben, de kellemes színt varázsolhatunk. Ha túlzásba esünk, és nagyobb mértékben alkalmazzuk, akkor egyértelműen megnyirbáljuk a hangszerek leghangosabb részeit, de jó ízléssel alkalmazva zenei eredményhez vezethet.

Pro Tools felhasználóknak a figyelmébe ajánlanám a jó öreg Lo-Fi gyári pluginjüket. Nagyon jó hangzású eszköz. Pl. a dobokon még ma is előszeretettel alkalmazom őket. Digitális kompresszorokkal használva nagyon természetes hangzást tudok kicsikarni belőle. A többi szóba hozott Clipper szoftver már szinte minden DAW felhasználó számára elérhető. Nagy kedvencem a Stillwell Event Horizon nevű terméke. Radikális beavatkozásokra is képes, de amiért az egyik favoritommá vált, az a Soft Clip funkciója. A nagy öregek szerint a 90-es évek csúcskonverterének, a Lavry Goldnak az árnyalatnyi klipelését valósághűen utánozza. Kis mértékben minden olyan igazinak és nagyszerűnek hat. Nagyon sokoldalú és kreatív processzor. Nem utolsósorban az ára is kecsegtető. 50 dollár valóban nem sok ezért a gépért.

Minden producernek szinte kötelező darab a SIR Audio Tools StandardCLIP masinája. Nagyon olcsó és rendkívül részletesen tudjuk beállítani a túlvezérlés milyenségét. Gitárokon, basszuson és szintetizátorokon életveszélyes. Tessék kipróbálni! Mint említettem, tetszőleges karaktert alakíthatunk ki ízlésünknek és a zenei műfajnak megfelelően. 25 dollárt igazán megér ez a készülék.

Haladóbb hangmérnökök és producerek számára a BOZ Digital Big Clippere a tökéletes választás. Eldönthetjük, hogy limiternek, Clippernek vagy sima torzítónak használjuk. Beállítási lehetőségei szinte határtalanok, így igazán kreatív processzorral van dolgunk. Többféle hullám- és négyszögesítési forma közül alkothatjuk meg a karakteres hangzásunkat. Az, hogy párhuzamos processzálási módozatban is használhatjuk, csak növeli a sokoldalúságát. A frekvenciafüggő klipelés a hab a tortán. Nem egyszerű elsajátítani a használatát, de megéri megbirkózni vele. Ígérem, nem könnyen megunható játékszer.

Remélem, sok mindenkinek sikerült felkeltenem az érdeklődését az említett plugincsalád tagjai iránt.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!