Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Applied Acoustics Systems: Swatches | Az összes hír
29 Jún

Applied Acoustics Systems: Swatches

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: preset AAS

Ha egy valóságban is létező hangszer hangját szeretnénk digitálisan szimulálni, az egyik lehetséges megoldás a mintavételezés (sampling). Ennek a módszernek legnagyobb előnye, hogy egy-egy hangot 100%-os élethűséggel képes visszaadni, de sajnos ugyanez a legnagyobb hátránya is. Vagyis, ha egy hangszert többféle módon is meg lehet szólaltatni, akkor az adott hangból több mintát kell venni. Ehhez pedig óriási tárhely és CPU-igény szükséges.

A másik lehetséges megoldás, a hangszer fizikájának matematikai úton történő modellezése. Ilyenkor az anyagok és a mozgó alkatrészek (vagy elektromos kapcsolások) fizikai tulajdonságai alapján, képletekkel számítják ki a létrejövő hanghullámokat, amik elméletileg teljesen élethűek kell hogy legyenek. Ez bizony így is van, eltekintve attól az “apróságtól”, hogy a valóságban semmi sem olyan tökéletes, mint a matematikában.

Az Applied Acoustics Systems immáron 20 éve fejleszt fizikai modellezésen alapuló virtuális hangszereket és effekteket, köztük analóg szintetizátort (Ultra Analog VA-2), akusztikus gitárt (Strum GS-2), elektromos zongorát (Lounge Lizard EP-4), húros hangszereket (String Studio VS-2) utánzó, és egy egyedülálló, akusztikus rezonátorokon alapuló virtuális hangszert (Chromaphone). A demo óváltozatot természetesen bármikor ingyenesen kipróbálhatjuk, de a cég kínál egy ennél érdekesebb megoldást is, mégpedig egy lejátszó programot, amiben a fenti hangszerek prezetjeiből kapunk ízelítőt.
Az ingyenes, Swatches névre keresztelt válogatásban jelenleg 287 prezetet találunk, de ezek száma új hangbankok megjelenésével folyamatosan növekszik. Az akusztikus gitároktól kezdve a szintihangokon keresztül a dobokig szinte mindent megtalálunk, köztük hangeffekteket is. Sajnos szerkesztési lehetőségünk nincsen, csak minimálisan tudunk beavatkozni az egyes hangszínekbe a leütés vagy az utánnyomás erősségével és a modulációs kerékkel. Ettől függetlenül ez mégsem csak egy egyszerű demó, mert sem hangzásban, sem időben nincsenek korlátozások, vagyis akár egy egész albumot is elkészíthetünk vele, és ezt minden túlzás nélkül állíthatom!

A Swatches jó választás lehet azok számára is, akik inkább csak prezeteket használnak, a hangok szerkesztésébe egyáltalában nem akarnak belefolyni. A hangszínválasztás az ingyenes AAS playerben böngészőszerűen, egyszerű mappákból és listákból történik, ahol megnézhetjük azt is, hogy melyik bankból származik a hang. Ha valamelyik megtetszik, akár meg is vásárolhatjuk, így tovább bővül a hangszíneink száma. Bár a fizikai modellezés alapján elsősorban akusztikus hangszerekre számítanánk, a szintetikus hangok és effektek túlnyomó többségben vannak. Kiváló minősége és sokrétűsége miatt mindenképpen megéri beszerezni a Swatches-t, aki pedig a próbálgatás után kedvet kap a vásárláshoz, az a 20-ik. születésnap alkalmából mindezt féláron teheti meg!

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!