Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Mikor van kész a mixem? | Az összes hír
24 Jún

Mikor van kész a mixem?

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: mixing | Címkék: stúdió plugin mixing Sample Magic Audified

Valószínűleg rengeteg közhely elhangzott már ebben a témában, és fogadni mernék, hogy nem csak az én tollamból olvashattok hasonló témában szöveget. A végkövetkeztetés az szokott lenni, hogy igazából abbahagyni lehet csak, befejezni soha. Azt hiszem, a legtöbb művészi tevékenységről ugyanez a megállapítás elmondható. Hosszú filozofálás helyett konkrét példákkal és eszközökkel szeretném inspirálni a keverésüket befejezni nem tudó hazai hangmérnök és producer társadalmat.

Az első és legfontosabb tanács, amit mindenkinek melegen ajánlok, az, hogy DAW-tól függetlenül ne a master channelre pakoljuk a master bus processzorainkat, mert megfosztjuk magunkat a korrekt A/B-zéstől, vagyis attól, hogy folyamatosan referenciazenével hasonlítsuk össze a keverésünk végeredményét. Nem nehéz belátni: ha a master channelünkön processzálunk, akkor a referenciazenére is hatni fognak a pluginek, és ez így teljesen félrevezető lesz. A megoldás pofonegyszerű: készítsünk egy AUX vagy group sávot. Ebbe összegezzük az összes sávunkat. Gyakorlatilag egy másodlagos master sávot hozunk létre, ahol kényünk-kedvünk szerint EQ-zhatunk, komprimálhatunk, vagyis beleavatkozhatunk az összegzett zenénkbe. Mindezt úgy, hogy ha referenciazene használata mellett döntünk, akkor kényelmesen hasonlíthatjuk a keverésünket általunk jól szólónak ítélt zenével.

Arra ügyeljünk mindig akkurátusan, hogy a referenciazenével egyenlő hangerőre állítsuk be mixünket. Ne feledjük, a hangerő a legveszélyesebb drog! Ami hangosabb, azt mindig jobbnak, energikusabbnak, ütősebbnek ítéljük. A megjelent zene már masteringen esett át, így 4-8 dB-lel hangosabb, mint a készülőben lévő alkotásunk. Almát csak almával szabad összehasonlítani. Az természetesen messzire vezető, enyhén filozofikus kérdés, hogy jó dolog-e egyáltalán referenciazenét használni. Semmiképp se szolgaian másoljuk a zenét, viszont az arányok ellenőrzésénél és a végső hangkép kialakításánál a mintazene jó szolgálatot tehet. Mint egy térképre, tekintsünk rá, mely tájékoztatásul szolgálhat, hogy hol járunk a mixing folyamatában: elején, közepén, netán a vége felé.

Az egyik eszköz, amelyet ajánlani szeretnék, pontosan az említett referenciazenéhez hasonlítást teszi pofonegyszerűvé. A Sample Magic Magic A/B szoftveréről van szó. Ami a legzseniálisabb funkciója, az az, hogy automatikusan egymáshoz igazítja a mixünk és a referenciazene hangerejét. Az hab a tortán, hogy kijelölhetünk egymáshoz hasonló részeket, és azokat beloopolva monitorozhatjuk. Többek között monó-kompatibilitást is ellenőrizhetjük. Mindenképpen kincs azok számára ez a processzor, akik hadilábon állnak a zenéjük befejezésével.

A mixing külföldi nagyágyúitól egyöntetűen azt a tanácsot kapjuk, hogy valós zenehallgatási helyzetekben ellenőrizzük le keverésünk végtermékét. Ez konyhanyelven annyit tesz, hogy ne bújjunk el a stúdiómonitoraink mögé, hanem laptopon, iPhone-on, fül- és fejhallgatón, a autóban is ellenőrizzük le, hogy elértük-e a kívánt hangképet, és a hangszerek közti arányok megfelelnek-e annak, amit a monitorainkon belőttünk. Alan Parson, a Pink Floyd legendás hangmérnöke odáig merészkedik, hogy azt állítja, akkor van készen a mixing, ha az egyik szobában elviselhetetlenül hangosra tekeri a zenét, és a másikban bekapcsolt porszívó zúgása mellett minden arány és részlet megfelel a művészi elképzeléseknek.

Saját tapasztalataimmal csak alátámasztani tudom az elmondottakat. Ha a lehető legtöbb helyen hallgatjuk a mixünket, akkor előbb-utóbb képünk lesz arról, hogy még mit kell megtenni a folyamat lezárása előtt. Utolsósorban erre szolgál az Audified MixChecker nevű terméke. Ha megadjuk a stúdiómonitorunk méretét, akkor akkurátusan szimulálja a fül- és fejhallgató, okostelefon, laptop, házi hifi, TV, gettóblaster és más lehallgatási szituációk hangzását. Rendkívül banálisnak hangzik az, amit tud ez a szoftver, mégis azt tudom mondani, hogy rendkívül tanulságos a használata. Nem is gondolnánk, hogy mennyire más szempontból vizsgálhatjuk a zenénk minőségét.

A felsorolt eljárásokkal és eszközökkel, remélem, mindenkinek sikerül majd az út végéhez érni.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!