Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Újdonságok a reverbek területéről | Az összes hír
13 Jún

Újdonságok a reverbek területéről

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: reverb | Címkék: reverb Bricasti TC Relab Exponential Audio

Több helyen is olvastam, hogy ma már nem történik semmi említésre méltó a zengetők tájékán. Igazából nem is értem, hogy milyen szempontból születnek ilyen megnyilvánulások. Az egész azért zavarba ejtő, mert az említett nyilatkozatok nem akárkiktől, hanem a szakma egy-két prominens képviselőjétől származnak. Nem célom azon csámcsogni, hogy bizonyára megöregedtek, és már nem képesek lépést tartani a legújabb hangzással és a friss zenei irányzatok esztétikájával.

Igen, ha arról az oldalról közelítjük meg a témát, hogy a 80-as évek közepén és végén micsoda egetverő újítások voltak a reverbfejlesztésben, akkor ma nem igazán vagyunk elkényeztetve. A bevezetőben említett szakemberek a digitális zengetők aranykorában szocializálódtak a szakmába, így valószínűleg intenzív újításokhoz vannak szokva, és a ma megjelenő termékeket nem tartják elég izgalmasnak. A 80-as évek közepe előtt valóban szerény teljesítményű processzorokkal szerelték a forgalomba hozott digitális zengetőket, ebből kifolyólag a hangzásuk és a tudásuk is, annak ellenére, hogy rendkívül zeneiek, mai szemmel egy kicsit kezdetleges. 1986-tól, amikor kihozták a Lexicon 480L-t, a reverbek algoritmusai bonyolultabbak lettek, és az előző évtizedekben megjelent társaikhoz viszonyítva elképesztő újításnak hatottak. Szerintem az aranykor e legendás berendezés megjelenésétől az évtized végéig tartott. A Lexicon 480L már a megjelenése pillanatában klasszikusnak számított, és oly mértékben felforgatta a piacot, hogy a konkurens cégek hangzásban és az algoritmusok bonyolultságában hasonlóan magas minőségű termékeket dobtak piacra: Roland R880, Yamaha Rev 1, AKG ADR 68K, Dynacord DRP20. Az említett kor csúcsgépei oly mértékű újdonságot hoztak az akár öt évvel előbbi masinákhoz képest, hogy a szakma ezt szinte nem tudta feldolgozni.

Nos, ne csüggedjünk, most is számolhatunk újdonságokkal! Persze ne számítsunk egetrengető innovációra, viszont panaszra sem lehet semmi okunk. A vasak területén egyértelmű, hogy az egykori Lexicon-fejlesztők Bricasti nevű cégének M7 terméke viszi a pálmát. Konvolúciós zengetőket megszégyenítő valósághűséggel dicsekedhet. Az ára több mint 4000 dollár, ezért nem hinném, hogy elterjed a hazai házistúdió-tulajdonosok körében.

Koncentráljunk az elérhetőbb szoftverekre! Elsősorban a csúcsgépének, a TC 6000-nek a számítógépen elérhető algoritmusaira koncentrálnék. A TC már a kétezres évek elején megjelentette VSS3 pluginjét Pro Tools HD és PowerCore platformra. Csak drága teljesítménykártyákkal tudtuk használni ezt a csodálatos reverbet, ezért nem igazán terjedt el a zenészek körében. Inkább a filmes szakma tette ipari szabványává. Az újdonság az, hogy a TC gondolt egy nagyot, és native formában átkódolta az algoritmusát, ezért mindenki számára elérhető, akinek a DAW-ja olvas VST, AAX vagy AU formátumot. Hangzására a részletesség, a kellemes karakter és a valósághű leképzés jellemző. A Relab cég az említett csúcsgép VSS4 legújabb algoritmusát ültette át a pluginek világába. A termék neve VSR S24. Mindenképp próbáljuk ki!

Másodsorban szintén a Lexiconnál dolgozó fejlesztők által alapított Exponential Audio cégre szeretném felhívni a figyelmet. Rendkívüli minőségű és nagyon kreatív termékekkel dicsekedhetnek. A Phoenix és az R4 processzorukat emelném ki. A vintage karaktertől a modern zengetésig minden hangzást lefednek nem akármilyen hangzással. Érdemes kísérletezni velük.

Utolsósorban pedig a hazánkban kevésbé ismert, német Zynaptiq cég Adaptiverbjére szeretném a hazai producerek figyelmét irányítani. A cég reverbmegközelítése meglehetősen újszerű. Ez a processzor sokkal több egy unalmas reverbszoftvernél. Az újszerű megközelítést a cég fejlesztői olyan szintre fejlesztették, hogy granuláris modulációs lehetőségekkel látták el a térszimulációt. Ebből egyenesen következik, hogy a klasszikus hangzások mellett teljesen szintetikus megoldásokat tekerhetünk ki ebből a masinából. Elsősorban az új zenei világok szerelmeseinek ajánlom.

Remélem mindenkit sikerült meggyőznöm, hogy fanyalgásra semmi okunk, ha a zengetőkkel kapcsolatos újdonságok között mazsolázunk.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!