Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: vladg/TDR: Limiter №6 | Az összes hír
26 Máj

vladg/TDR: Limiter №6

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: vladg TDR limiter plugin

A mesterfelvétel készítésének egyik legfontosabb eleme a kivezérlési jelszint határolása, idegen szóval limitálása. Ez nem csak azért fontos, hogy elérjük a lehető legmagasabb hangerőt, sokkal inkább azért, hogy a célmédium technikai korlátai között maradhassunk. Ha ugyanis ezt átlépjük, jobb esetben csak torzítást, rosszabb esetben akár a lejátszás leállását is tapasztalhatjuk.

A jelszinthatároláshoz természetesen limitert használunk, amiből többféle létezik, a legfontosabbak a “normál” limiterek és a csúcshatárolók, ú.n. brickwall limiterek. A most bemutatásra kerülő Limiter №6 mindkettőt tudja, sőt ennél még sokkal többet is!

A plugin akár négyszeres túlmintavételezésre is képes, és 5 ki-/bekapcsolható modulból áll, mindegyik saját jelszintmérővel és beállítható paraméterekkel. Az első egy párhuzamos működésre is képes RMS kompresszor, amit a limiter modul elé és mögé is kapcsolhatunk, és M/S módban is működtethetjük. Leginkább az ú.n. Glue hatás elérésére használjuk, vagyis ez elsősorban egy bus kompresszor.

A második modul egy elég komoly csúcshatároló (peak limiter), ami több módban is képes működni: többsávos, M/S, finom határolás és brickwall limiter. Ha szükséges, a sztereó két oldalát függetleníthetjük egymástól, így elkerülhető a szükségtelen jelszintvágás. Az Attack és Release értékeket 5 módból választhatjuk ki, az agresszívtől egészen a look-aheadig, emellett a Speed értékével tovább lassíthatunk, ha szükséges.
A harmadik egy HF határoló, aminek segítségével a túlzott limitálás vagy clipper használatakor keletkező, kellemetlenül erős, magasfrekvenciás csúcsokat csökkenthetjük. Finomabb hangzást érhetünk el, ami a hallgató figyelmét a sokkal fontosabb középfrekvenciákra irányítja, de akár sz-csökkentőként is használható.

Ezt követi a Clipper, aminek segítségével érdesebb, harapósabb hangzást készíthetünk, hiszen ez teljesen vágja a jelcsúcsokat, ami felharmonikusok hozzáadását jelenti.

Az utolsó modul szinte már csak ellenőrzésre és végső simításokra használható, ez pedig egy ISP, vagyis minták közötti csúcshatároló. Használata analóg oldalon rendkívül fontos, ugyanis a DA átalakítók a maximális digitális értékek felett is képesek jelszintet előállítani, ami a hangszórókban torzítást okozhat. Arról nem is beszélve, hogy a legújabb műsorszórási szabványok (EBU R128) kifejezetten előírják ennek értékét (-1dB TP).

Az eredeti, vladg által készített Limiter №6 plugin ingyenesen letölthető a honlapjáról, méghozzá, mint a fenti képeken is látható, többféle skinnel. Aki viszont a kicsit nagyobb tudású TDR Limiter 6 GE változatra vágyik, annak 50 €-t kell érte kifizetnie.

A bemutatóvideóban rögtön egy kis masteringtanfolyamot is kapunk:


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!