Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Aphex Aural Exciter | Az összes hír
20 Máj

Aphex Aural Exciter

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: processzor | Címkék: Aphex VCA plugin

Akár azt a címet is adhattam volna, hogy a processzor, amely nélkül nem tudok élni. Mi az, amit egyszerűen nem tudok nélkülözni a stúdióm mindennapjaiban? Személyes vallomással tartozom, mert ez a masina szinte végigkísérte a karrieremet. Közel húsz éve vásároltam meg az első Aphex Aural Exciter C jelzésű modelljét. Attól a pillanattól kezdve hosszú és változó előjelű kapcsolat alakult ki köztünk: hol imádtam, hol egyszerűen elfelejtettem.

Az Aphex megítélése ma a magyar hangmérnökök és producerek körében elkeserítően lesajnáló. A céget 1975-ben Massachusetts-ben alapították. A dbx mellett a hetvenes évek derekán és a nyolcvanas évtized hajnalán a VCA-s áramkörök élharcosa volt. Ez a két vállalat olyan szinten megújította az audioprocesszorok piacát, hogy abban az időben kis túlzással minden, régebbi áramkörökkel operáló masinát a szemétre dobtak. Pontosan arról a korszakról van szó, amikor a ma egekig magasztalt FET és csöves áramkörrel rendelkező UREI 1176-ot és Teletronix LA-2A-t egy hamburger áráért lehetett megvenni.

Az Aphex termékei a kompresszoroktól a hangszínszabályozókon át a mikrofonelőfokokig terjednek. Mi a kicsit túlmisztifikált Aural Excitert vizsgáljuk meg tüzetesen. Ez a processzor elsősorban fáziseltolással és szintetizált felharmonikusok hozzáadásával érthetőbbé teszi a zenei jelet. Hatása olyan, mintha enyhén túlhajtottunk volna egy VCA áramkört, ezáltal dúsítottuk a zenei hang harmonikustartalmát. Túlzott használatát meghallgathatjuk a nyolcvanas években divatos, cicanadrágos metálbandák felvételein, a Mötley Crüe-vel az élen. Send effektként használták szinte minden hangszerre, főleg dobokra és villanygitárokra. Ízléstelenül feltekerve rendkívül természetellenessé tette a hangszerek hangzását: az ilyen megszólalásról a műnyag jelző jut eszünkbe.

Ma számtalan jobbnál jobb szoftveres emuláció között válogathatunk. Szerintem használatukat nem érdemes kerülni, hiszen nem az ördögtől való eszközök. A mixingpraktikáim közé tartozik, hogy párhuzamos processzálással (Send–return) használom az Aphex Aural Exciter processzorát. Tisztában vagyok azzal, hogy a végeredmény soha nem lesz 100%-ig fázishelyes. Ennek ellenére vállalom a kockázatot, mert a végeredmény mindenért kárpótol. Többnyire olyan hangsávokra használom, amelyeknek egy kicsit ki kell tűnniük a többi hangszer közül, pl. a pergőre, lábdobra, gitárokra és az énekre. Kevés felharmonikusgenerálás után garantáltan megteremtem az adott hangszerek jelenlétének érzetét a mixben.

Az említett, jobbnál jobb pluginek közül kiemelném a Waves termékét, amely megtévesztésig hozza a nagynevű előd hangját. A UAD Precision Enhancere és az Izotope Ozone Excitere is kiváló választás lehet. Ne feledkezzünk meg a Nomad Factory BBE Sonic Maximizer D82-es processzoráról, mert egy sokkal modernebb formában valósítja meg a processzálást!

A nóta a régi: válasszuk ki az ízlésünknek leginkább megfelelő szoftvert!

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!