Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Brainworks bx_console N | Az összes hír
18 Máj

Brainworks bx_console N

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: Brainworks plugin Neve VSX

A Brainworks analóg modellezésű pluginjei a világ élvonalát képviselik, és most ezek közül a bx_console N-t szeretném egy kicsit bemutatni, elsősorban a történelmi hátterét és a felhasznált technológiákat kiemelve.

Az ú.n. nagyformátumú keverőpultokból mindössze pár száz darabot gyártanak, így azok kézről-kézre járnak, közben pedig a rajtuk végzett munkáknak köszönhetően válnak legendává. A bx_console-ban azt a Neve VXS pultot modellezték, ami a George Lucas tulajdonában lévő Skywalker Ranch-on kezdte pályafutását, és olyan történelmi jelentőségű filmek zenéjét keverték rajta, mint pl. a Titanic. Később az egyik ABBA taghoz került Svédországba, majd innen Dirk Ulrich-hoz, a Brainworks tulajdonosához.


Hamisítatlan angol hangzás

Sok cég készít keverőpultplugint, de ezek közös rossz tulajdonsága, hogy csak egyetlen sztereó csatornát modelleznek, amivel elveszítjük az analóg pultok első számú előnyét, vagyis hogy minden csatornának egy kicsit más a hangzása.

A Neve VXS 72 csatornát tartalmaz, ebből a Brainworks az első kettőről vett mintát, a maradék hetvenet pedig a szabadalmaztatott TMT technológiával állítja elő a plugin. Ez azt jelenti, hogy az eredeti hardverben található alkatrészek tűrését modellezik, ezáltal egy valódi pulthoz hasonlóan minden csatorna egy kicsit más hangzást ad. Így jön létre többek között az a széles hangkép, amiért olyan népszerűek az analóg pultok. A Neve által tervezett kapcsolás nagyon tiszta, nyitott és selymes hangzást ad, a magasak még akkor sem válnak kellemetlenné, ha +18 dB-t emelünk rajtuk. Ez a Neve EQ-k egyik sajátossága, a másik pedig a transzformátorkapcsolt kimenet, amit szintén modelleztek, méghozzá beállítható szaturáció formájában. Ettől még élettelibbé válnak a mixek.

Természetesen az eredeti kompresszort is megkapjuk, amihez szintén egy kis pluszt adott a Brainworks. Egy poti segítségével a Release második szakaszának értékét mi magunk állíthatjuk be, ezzel jelentősen nő a létrehozható hangzások száma. Van itt még expander és gate is, melyek használatával még közelebb kerülhetünk az eredeti VXS hangzásához.

Hogy teljes legyen az illúzió, a plugin használata mindenben hasonlít az eredeti keverőpulthoz. Az egyes potik pillanatnyi értékét a felületről ugyan láthatjuk, de az csak tájékoztató jellegű, ugyanis az analóg pultoknál minden csatorna minden potija egy kicsit eltérő. Ha pl. a magason +6 dB-re állítjuk a potit, nem valószínű, hogy az valójában is +6 dB-t fog emelni. Vagyis, ha pl. a 17 és 21 csatornán szemre ugyanazt állítjuk be, szinte biztos, hogy nem kapunk azonos hangzást. Használjuk a hallásunkat!

A plugin CPU-igénye rendkívül alacsony, egy régi Core 2 Duo processzoron is csak 1%-ot igényel, vagyis nem okoz problémát minden sávon elhelyezni, és analóg mixet készíteni. A nagy tudásnak persze nagy ára is van, méghozzá 299 $. Ha van türelmünk kivárni, egy-egy akcióban 100 $-ért is megszerezhetjük a licencet, vagy megvásárolhatjuk PickPack csomagban is. Addig is kipróbálhatjuk a 14 napos demóverziót!


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!