Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Mikor nyúljunk multiband kompresszorhoz? | Az összes hír

Igen, valóban, a címválasztás már feltételez valamit. Egy kicsit tartottam a múltban ettől az eszköztől. Nem csupán azért, mert nem egyszerű a használata. Mindig az volt az érzésem, hogy valamit elvesz a használatáért cserébe, valamit a zenei sávtól vagy az egész zenétől. Mondjuk ma, tizenöt évvel később már pontosan látom, hogy mi is az a valami. Erről a valamiről szeretnék mesélni.

Kezdjük azzal, hogy a Nashville város által fémjelzett country- és hillbilly-irányzatok terén tevékenykedő hangmérnökök mindig óva intettek a hangszínszabályozók és a kompresszorok mértéktelen használatától. Előbb megijedtem, hogy biztos rosszul csinálok valamit, mert általában a legtöbb sávon használom mindkét szóban forgó dinamikaprocesszort. A lelkiismeretemet úgy próbáltam nyugtatni, hogy igen, ők csak akusztikus zenével foglalkoznak. Gondoljunk bele, akkor ezzel a logikával a multiband kompresszorok a sátán cimborái, hiszen frekvenciafüggő kompresszorok sorozatáról beszélünk.

Sokkal több keverési tapasztalattal a hátam mögött kezdem megérteni, hogy mire is gondoltak a tengerentúli népzene neves hangmérnökei. Az EQ-knál például, ha nagymértékben emelünk egy bizonyos frekvenciatartományban, akkor még a legdrágább processzorral is az az érzésünk támadhat, hogy a zenei sáv veszít a nyers erejéből. Az egyik oldalon sikerült kialakítanunk a kívánt hangszínt, a másik oldalon ezért a nyerseséggel fizetünk. Meg kell tanulni a határokat, hogy milyen mértékben érdemes hangszínszabályozni. Más szavakkal, meddig több az, amit nyerünk, mint amit vesztünk a hangzás kialakításánál.

Nagyon hasonló a helyzet a multiband kompresszorokkal is. Ne csodálkozzunk, hiszen őket összetett dinamikaszabályozásra alkalmas EQ-kként is értelmezhetjük. Ezzel nem tiltólistára szeretném helyezni ezt az eszközt. Miért is tenném? Hiszen én is hetente többször veszem igénybe a szolgálataikat. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy legyünk körültekintők, ha az említett processzortípushoz nyúlunk.

Elsősorban csak jó hangzású és tisztán dolgozó plugint használjunk! Véleményem szerint ma a FabFilter Pro-MB processzora a leginkább figyelemre méltó. Tisztán és dinamikusan végzi a dolgát. Nagyobb beavatkozásoknál sem homályosítja el a végeredményt. Természetesen más használható termékek is vannak a piacon. A Waves C6 és az iZotope Ozone modulja szintén nagyon jól használható. Lehet, hogy ódivatú vagyok, de kedvelem még az McDSP MC2000 szoftverét is. Kicsit ósdi, de bizonyos keverési szituációkban csak ő állja meg a helyét.

Másodsorban előbb más eszközzel próbálkozzunk hangszerelésnél vagy mixingnél, és ha már nem marad más választás, akkor vegyük elő a multiband kompresszorunkat. Bármennyire is csábító, ne essünk túlzásba. Próbáljuk kerülni a nagyarányú processzálásokat! Ha például tompa egy ének, előbb Pultec típusú EQ-val próbálkozzunk, viszont a zavaró c és s betűk kiszűrésére nagyon is alkalmas.

A multiband kompresszor olyan "éles", mint egy szamurájkard. Vigyázzunk, nehogy megvágjuk magunkat!

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!