Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Cakewalk virtuális hangszerek | Az összes hír
11 Máj

Cakewalk virtuális hangszerek

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: plugin | Címkék: Cakewalk plugin

A Cakewalk by BandLab ingyenes audió-munkaállomást bemutató sorozatunk előző részeiben már megismertük a csomagban található plugineket, kivéve a virtuális hangszereket. Bár a Cakewalk mindig is híres volt hangszerei minőségéről, az ingyenes változathoz sajnos nem kapjuk meg az összeset, csak az alap Studio Instruments csomagot.

Kezdjük a Virtual Bass Guitarral, ami neve ellenére egyáltalában nem csak basszusgitár, bőven találunk benne szintetizátorral készült modern hangokat is. A teljes kínálatot a bal oldalon lévő, Cakewalk felirat alatt található Default.prog feliratra kattintva nyithatjuk meg. A pluginben találunk még erősítőt, ekvalizert és torzítót is, azonban az igazi szórakozás akkor kezdődik, amikor a beépített patterneket böngésszük végig. Ezek a már említett felirat alatt találhatóak, zenei stílusok szerint csoportosítva. Ha rákattintunk valamely dallamra, azt azonnal meg is hallgathatjuk a kiválasztott hangszínen. Ha úgy gondoljuk, hogy a dallam beleillik a szerzeményünkbe, nincs más dolgunk, mint a nevét áthúzni (drag’n’drop) a szekvenszerablakba, ezzel máris elkészült zenénk első darabja. Természetesen nemcsak a beépített loopokat használhatjuk, hanem saját MIDI-szekvenciát is készíthetünk.Bár a basszus nagyon fontos, a dobok is ugyanolyan fontosak. Nem is maradunk virtuális dobos nélkül. Ezt a feladatot a Virtual Drum Kit látja el, ami pontosan ugyanúgy működik, mint az imént már megismert virtuális basszeros. Rengeteg akusztikus- és elektromosdob-készletből, valamint dobloopból választhatunk.

Ha már megvan a ritmusszekciónk, ideje némi harmóniát is adni a zenéhez. Erről gondoskodnak a String Section és az Electric Piano pluginek. Szintén több akusztikus- és elektromoszongora-, illetve vonós- (népszerűbb nevén strings) hangokból, és -loopokból választhatunk.
Első slágerünkhöz már csak egy szólódallam és néhány effekt hiányzik, ezeket a Cakewalk TTS-1 nevű, General MIDI alapú hangmodullal tudjuk előállítani. Ez önmagában is képes egy teljes zenei mű lejátszására, hiszen a szabványos hangszínkészletnek köszönhetően dob, basszus, szinti, string, stb., gyakorlatilag minden megtalálható benne. Ennek megfelelően úgynevezett multitimbrális, többcsatornás rendszerű, vagyis képes bármely szabványos MIDI-fájlt 16 csatornáig lejátszani. Emellett még egy beépített keverőpultot és pár effektet is kapunk hozzá. Ha csak a TTS-1-et kapnánk meg, az is elég lenne egy teljes szám elkészítéséhez, bár itt sajnos nincsenek előre elkészített loopok.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!