Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Cakewalk Style Dial FX | Az összes hír
05 Máj

Cakewalk Style Dial FX

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: plugin | Címkék: Cakewalk Style Dial FX

A Cakewalk by Bandlab DAW-t és a hozzá csomagolt plugineket bemutató sorozat előző részeiben már megismerkedtünk a Sonitus és a ProChannel analóg modellezésekkel, most pedig a további ProChannel modulokat ismerhetjük meg.

Ha figyelembe vesszük a ma elérhető, ingyenes pluginek kiváló minőségét és sokszínűségét, szerintem egy munkaállomást (DAW) már egyáltalában nem érdemes kizárólag a hozzá csomagolt pluginek alapján megítélni, sokkal fontosabb a kézre álló munkamenet és a szükséges funkciók megléte. A rendszer egységessége miatt azonban mégis fontosak lehetnek a saját pluginek is. Ebben nagy segítséget nyújtanak a ProChannel modulok, amelyek a Cakewalk saját keverőpultjába épülnek be. Bár az analóg modellezések rendkívül jó hangzást biztosítanak, használatuk néhány esetben feleslegesen bonyolultnak bizonyulhat, főként, hogy beállításuk kezdők számára nehézséget jelenthet. Ilyenkor jönnek jól a Sytle Dial FX modulok.

Én elsőként a Waves-től láttam ú.n. egypotis plugineket. Ezek az eszközök általában egyetlen feladatot képesek csak ellátni, azt viszont meglepően jól. Például a Space nevű teret ad a hangnak. Ezt természetesen egy zengetőalgoritmus használatával oldja meg, de ahelyett, hogy mindenféle bonyolult paramétereket kéne állítgatnunk, egyetlen “tekerővel” tudjuk megadni a tér “méretét”. Vagyis használata rendkívül egyszerű. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a háttérben nem történnek komoly dolgok.

Az egypotis modulokat a Cakewalkban Style Dial FX-nek nevezték el, és ugyanúgy használhatjuk őket, mint a ProChannel többi tagját. Nézzük, mit kapunk!
DEPTH (mélység): Segítségével mélységet és szélességet adhatunk a hangnak, amit szerintem késleltetési technikával old meg. Bevallom, nekem egyáltalában nem tetszik, amit csinál.

GATER (kapu): Segítségével a nem kívánatos, beszűrődő hangokat tudjuk megszüntetni meglepően jó eredménnyel. Akár hamis Sidechainként is használhatjuk, ha a sávunk ezt lehetővé teszi.

GRIT (csöves torzító): Az észrevétlen színezéstől a durva torzításig mindent tud, szerintem kiváló hangzással.

MAX (szintező erősítő): Sok esetben a kompresszort azért használjuk, hogy a felvételen lévő hangerőkülönbségeket megszüntessük vagy csökkentsük. A MAX pontosan erre való, de jó hasznát vehetjük akkor is, ha szeretnénk egy sávot hangosabbra venni úgy, hogy a jelszintje nem sokat változik.

PULSE (klasszikus Tremolo effekt): Segítségével a hangot ritmusosan tudjuk halkítani/hangosítani, akár hamis Sidechain effektnek is használhatjuk.

SHAPER (tranziensformáló): Klasszikus transient designer. A tárcsát balra forgatva az Attack (felfutás) részt erősíthetjük, jobbra forgatva a Release-t (lecsengést). Meglepően jól működik, ha VST verzióban is elérhető lenne, szívesen használnám más DAW-ban is.

SMOOTHER (sz-csökkentő): Klasszikus sz-csökkentő (deesser), ami automatikusan megtalálja a problémás sziszegő frekvenciákat, és a beállított mérték szerint csökkenti azok hangerejét. Ismét csak azt tudom mondani, hogy kiválóan használható.

SPACE (tér): Egy kiválóan használható, jó térbeliséget adó zengető, ami a tárcsa fogatásával a legkisebbtől a legnagyobb méretű helyiségig szinte mindent szépen képes szimulálni.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!