Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Cakewalk ProChannel | Az összes hír
30 Ápr

Cakewalk ProChannel

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: plugin | Címkék: Cakewalk ProChannel Console Emulator Channel

A ProChannel nem más, mint a Cakewalk saját keverőjébe illeszthető, integrált pluginek, amiket megkülönböztetésként moduloknak (module) neveznek. Ettől eltekintve ugyanúgy működnek, mint bármely más plugin, de más DAW-ban nem használhatóak. A legnagyobb különbség, hogy a grafikai megjelenésük a ProChannel szabványhoz lett igazítva, így észrevétlenül épülhetnek be a keverőpultba, és rendkívül egységes megjelenést biztosítanak. Külön öröm, hogy már nemcsak a Cakewalk, hanem olyan külső gyártók is készítenek modulokat, mint a Softube, Boz Digital Labs és Overloud. Néhány ingyenes darabot kivéve azonban ezek továbbra is kereskedelmi termékek maradnak.

A Prochannel modulokat két részre oszthatjuk fel:

1. Analóg modellezések
2. Style Dial FX modulok


Kezdjük az analóg modellezésekkel!

A keverőpult normál nézetében kis méretben, grafikusan is láthatjuk a rendszer állandó részét képező QuadCurve EQ aktuális görbéjét, de ha a ProChannel felirat melletti, háromszög alakú gombra kattintva megnyitjuk a ProChannelt, hozzáférünk a beállítási lehetőségekhez is. Ez azonban még nem minden, ugyanis élő spektrumanalizálóval felszerelt, külön ablakot is kaphatunk, ha a dupla háromszögre kattintunk (Open Zoom Window). Az EQ négy modellezést tud: Hybrid, Pure (master), E-type és G-type (SSL).A PC76 U-Type Compressor a legendás UREI 1176 kompresszor modellezése, szerencsére párhuzamos működést lehetővé tevő Dry/Wet potival.

A PC4K S-Type Bus Compressor a szintén legendás SSL 4000 G Bus kompresszor modellezése. Itt szintén megtaláljuk a párhuzamos működést, sőt egy Sidechain szűrőt is, (bár ez nekem valami oknál fogva éppen nem működik).

A CA-2A megint egy legenda, a Teletronix LA-2A modellezése. Kiválóan használható szintező erősítőnek, a harmonikus torzítás pedig természetesen szintén modellezésre került.


Nézzük a szaturációs modulokat! Ebből alapból hármat kapunk: a Tube Saturationt, mely kiváló elektroncső-szimuláció, a Tape Emulatort, mely mi más lehetne, mint szalagosmagnó-modellezés, valamint egy külső gyártó, a Softube híres Saturation Knob modulját. Ezekkel szerintem gyakorlatilag az összes szaturációs feladat kiválóan teljesíthető.

Zengetőből kettőt is kapunk, mégpedig az Overloudtól. Egyrészről egy algoritmikusat, BREVERB 2 néven, másrészről egy konvolúciósat, a REmatrix Solo-t. Mindkettő a nagynevű csomagjaik egyszerűsített, de kiváló minőségű változata.

És akkor a végére tartogattam az egyik legnagyobb durranást, a Console Emulator Channelt. Ez három legendás, analóg keverőpult (SSL, Neve, Trident) hangzását képes modellezni, méghozzá a Component tolerance technológia segítségével minden csatornán eltérően. Sőt, kapunk bus-okat is a Console Emulator Bus személyében. Ha mindkettőt egyszerre használjuk minden sávon és bus-on, az eredmény egy analóg pult hangzása lesz!

Mindezeken kívül kapunk még egy FX Chain névre hallgató keretrendszert, amivel bármilyen külső VST plugint vagy plugineket tudunk a ProChannelbe helyezni. A Style Dial FX modulokkal a következő részben fogunk megismerkedni, addig is eredményes keverést kívánok mindenkinek!


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!