Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Cakewalk Sonitus pluginek | Az összes hír
20 Ápr

Cakewalk Sonitus pluginek

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: plugin | Címkék: Cakewalk Sonitus

Az előző részben megismerkedtünk az előzőleg 499$-os, de ma már ingyenes, Cakewalk nevű audió munkaállomás történelmével és telepítésével. A csomagban rengeteg professzionális plugint is kapunk.

Az eredeti Cakewalk nemcsak magáról a DAW-ról volt híres, hanem a saját fejlesztésű effektekről és virtuális hangszerekről is. Bár az ingyenes Cakewalkhoz nem jár az összes eredeti plugin, ahhoz eleget kapunk, hogy szinte minden zenei feladatot elvégezhessünk. És mindezt nem is akármilyen színvonalon.

A plugineket három kategóriába sorolhatjuk:

1. Sonitus:fx: Ezek “egyszerűbb”, átlagos pluginek, de ha csak őket kapnánk meg, már az is elég lenne a keveréshez. Nem VST, hanem egy régebbi szabványú, DX (DirectX) formátumúak, ez a Cakewalk “eredeti” pluginrendszere.

2. ProChannel: A virtuális keverőpultunkba integrált modulok, amiket külső gyártók is készíthetnek. Más DAW-ban nem használhatóak.

3. Virtuális hangszerek: Szerintem bőven megkapjuk mindazt, amire egy átlagos zene elkészítéséhez szükségünk van, a hiányzó láncszemeket pedig eredményesen pótolhatjuk akár ingyenes pluginekből is.


Az e heti részben az első csoporttal fogunk közelebbről megismerkedni, vagyis a Sonitus:fx pluginekkel. Közös jó tulajdonságuk, hogy a fejlécükben található preset- és beállításkezelés teljesen professzionális. Sok drága pluginről például hiányzik az A/B összehasonlítás, ami itt viszont megvan. Ezért egy nagy piros pont a Cakewalknak!

A Sonitus:delay és Sonitus:gate teljesen általánosak, a funkciójukat jól ellátják. A Sonitus:reverb egyszerű, de megfelelő térbeliséget ad.

A Sonitus:equalizer elsősorban javítási célokra ajánlott parametrikus EQ, amit mi sem bizonyít jobban, mint a benne található presetek. Ilyen pl. az 50 Hz-es hálózati frekvenciát és annak felharmonikusait eltávolító program.
A Sonitus:compressor egy általánosnak mondható digitális kompresszor, ami a vintage eszközöket modellező presetekkel emelkedik ki szürke társai közül. Segítségével akár a legendás kompresszorok jellemző működési karakterisztikáját is tanulmányozhatjuk!

A Sonitus:surround compressor a normál Sonitus:compressor térhangzáshoz továbbfejlesztett, többcsatornás változata. Különlegessége, hogy fejlett vezérlési és átirányítási lehetőségeket biztosít az egyes csatornák között.

A Sonitus:multiband egy ötsávos kompresszor Normal és Vintage módokkal.

A Sonitus:modulator egy rendkívül sokoldalúan használható modulációs multieffekt, amivel phaser, flanger és ensemble hatást állíthatunk elő. Külön tetszik a Tape gomb, amivel régi szalagos magnók hangzását utánozhatjuk.

A Sonitus:phase segítségével fokonként tudjuk a jel fázisát változtatni, valamint, ha kell, növelni vagy szűkíteni a sztereószélességet. Rendkívül hasznos plugin!

A Sonitus:wahwah mi más lehetne, mint egy wah effekt, amit 3 különböző módban használhatunk: teljesen manuális (akár külső MIDI-vezérlővel), triggerelt és Auto Wah.

A Sonitus:surround, ahogy a neve is sejteti, egy térbeli hangzást adó plugin, ami nemcsak többcsatornás hangrendszereken működik, hanem egyszerű sztereóban is. Meglepő, de nem csak jobbra-balra, hanem akár előre-hátra is elég jól hallhatóan mozgathatjuk a hangunkat!
A Cakewalk Boost11 egy rendkívül tiszta hangzású csúcshatároló (brickwall limiter) és hangerő-maximalizáló, amit leginkább mastering feladatokhoz használhatunk. A híres Waves L2-höz hasonlóan előreolvasással (lookahead) és adaptív lecsengéssel (release) rendelkezik, valamint 64 bites, dupla pontossággal dolgozik.


A következő részben a ProChannel modulokat fogjuk áttekinteni, addig is eredményes keverést kívánok mindenkinek!


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!