Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: 499 $-os DAW ingyen? Igen, ez a Cakewalk by BandLab. | Az összes hír
12 Ápr

499 $-os DAW ingyen? Igen, ez a Cakewalk by BandLab.

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Cakewalk | Címkék: DAW Cakewalk BandLab ingyenes

Greg Hendershott 1987-ben alapította meg Twelve Tone Systems nevű cégét, 1991-ben pedig kihozta első MIDI sequencer programját, a Cakewalkot, pont 1 évvel előzve meg a Steinberg Cubase-t. A Cakewalkot később Sonarra nevezték át, és ekkor már nem csak MIDI-t, hanem audiót is tudott kezelni. Mivel a Cakewalk (első, MS-DOS verzióját leszámítva) csak Windows-on futott, így kevésbé terjedt el, mint a Cubase, de ettől függetlenül mindig fej-fej mellett haladtak a fejlődésben.

Később a japán Roland vásárolta meg a céget, majd pár éve a Gibson. A Cakewalk-Sonar rendszer 2017-ben ünnepelte 30. születésnapját, amit pár hónappal később azzal „koronáztak meg”, hogy a Gibson bejelentette a szoftvercsomag fejlesztésének leállítását, lényegében halálra ítélve azt. Majd idén, 2018 áprilisában a szingapúri BandLab bejelentette, hogy megvásárolta a jogokat, és folytatja a fejlesztést. A rendszert visszanevezték Cakewalkra, és az egyébként 499 $-os szoftvert teljesen ingyenessé tették!

A Cakewalk by BandLab csomagban az eredeti Sonar Platinum egy soványabb változatát kapjuk, de nem a képességeiből veszített, csak a hozzá csomagolt pluginek számából. A legtöbb a Sonar Home Studioból érkezik, vagyis nem kapjuk meg ingyen az összes Platinum csomagban lévőt, viszont megkapjuk a Professionalben és Platinumban található eredeti Cakewalk Prochannel plugineket.
A letöltéshez látogassunk el a Cakewalk oldalára , ahol a Get Early Access gombra kattintva letölthetjük a Bandlab telepítőjét. Az installáláskor megjelenő ablakban jelentkezzünk be a Bandlabbe, ami egy közös zenekészítést lehetővé tevő app. Használhatunk Facebook- és Google-fiókot is, vagy létrehozhatunk egy új BandLab-fiókot, mindez a Cakewalk használatát nem befolyásolja. Az Apps fülre kattintva megtaláljuk a Cakewalkot. Kattintsunk az Install gombra, és a megjelenő opciókból válasszuk az „Install Cakewalk with additional content”-et, így megkapjuk a teljes csomagot. Letöltés közben a böngészőnkben megnyílik a BandLab oldala, ahol támogathatjuk őket különböző tárgyak vásárlásával. Ha nem akarunk vásárolni, nyugodtan zárjuk be, a letöltés és telepítés a háttérben folytatódik.
(Windows 10 rendszeren előfordulhat, hogy a Windows Defender megakadályozza a BandLab app telepítését. Ekkor kattintsunk a More info (További információ) gombra, majd a Run Anyway-re (Futtatás mégis). Ha a BandLab appban a Cakewalk letöltés megáll 100%-on, és onnan nem megy tovább, zárjuk be az appot, majd a letöltések mappában keressük meg az install fájlokat, és futtassuk onnan.)

Ha elkészült a telepítés, indítsuk el a Cakewalk-ot, ami automatikusan felismeri a hangkártyánkat, és a szabványos mappába telepített, már meglévő pluginjeinket. Ha ez nem így történne, a szükséges beállításokat az Options menüben bármikor átállíthatjuk.
Az ismerkedéshez 4 demómix közül választhatunk, vagy rögtön saját projektet is kezdhetünk. A DAW semmiben nincsen korlátozva, teljes értékű, minden funkciója a Platinum változattal megegyezően használható. A szemfülesebbek észrevehetik, hogy a licencet 6 hónapra kapjuk, de a BandLab support megerősítette, hogy a szoftver teljesen ingyenes marad, és fél éven belül frissebb változattal fognak jelentkezni.

A szoftverben lévő pluginekről, virtuális hangszerekről és egyéb funkciókról a sorozat következő részeiben lesz szó. Addig is kellemes ismerkedést és eredményes zenélést kívánok!

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!