Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: W.A. Production: InstaChord | Az összes hír
06 Ápr

W.A. Production: InstaChord

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: Pluginajánló | Címkék: akció MIDI akkord

A mai cikkben egy kifejezetten producereknek szánt plugint szeretnék ajánlani, aminek licencét a bevezető akcióban május 1-ig 80%-al olcsóbban, mindössze 12,7€-ért (£10.70) vásárolhatjuk meg.

Hogy miért kifejezetten producereknek ajánlom ezt a plugint? Ehhez először tisztázzuk, hogy mit is jelent a producer szó. A pontos fordítása: gyártó. Ez gyakorlatilag meg is felel az eredeti jelentésének, vagyis egy olyan személynek, aki egy bizonyos termék gyártásával foglalkozik. A zeneiparban eredetileg a producer az a személy volt, aki megírta vagy valaki mással megíratta a zenét, ő maga vagy valaki eljátszotta azt, majd ő maga vagy valaki rögzítette és keverte. Ebben a folyamatban a producer szerepe leginkább az volt, hogy ő döntötte el, mi hogyan legyen. A producer tehát egy olyan személy, aki a kész művet egyben, egy egységként álmodja meg, látja, hallja és kezeli. Régebbi magyar megnevezése (nagyon találóan) a zenei rendező.

Ma a producer szó jelentése egy kicsit kibővült, legalábbis az otthoni stúdiók világában. Elsősorban olyanok nevezik magukat producernek, akik a zenét mint egységet szeretnék előállítani, és ehhez nincsen szükségük zenei előképzettségre, nem szükséges, hogy tudjanak hangszereken játszani, zenét szerezni. Ettől függetlenül képesek jó dalokat készíteni azáltal, hogy valamilyen félig kész formában létező alapegységekből rakják azt össze. A mai számítógépes zeneszerkesztésnek hála, ezek lehetnek akár előre felvett hangfájlok, virtuális dobgépek és szintetizátorok is. Ez utóbbiak azonban rendelkeznek egy kellemetlen tulajdonsággal, ugyanis a legtöbb esetben zenei hangok bevitelét is igénylik, ha pedig a bevitt hangokat egymás mellé téve nem kapunk számunkra kellemes hangzást, akkor azt már nem zenének, inkább zajnak nevezzük. Itt tehát a zeneelmélet legalapvetőbb szabályait sem ismerő producerek bizony bajban vannak, ekkor mondják nekik azt, hogy a művük hamisan szól. Ebben a problémában nyújthat segítséget az InstaChord nevű plugin, ami nem konkrét hangokat, hanem hangmagasságokat állít elő, ú.n. MIDI üzenetek formájában.

Először is megtaláljuk benne szinte az összes akkordot, és képes ezek fordítására is (ami sok sláger elengedhetetlen részét képezi), illetve a megadott alaphangnak megfelelő akkordok önálló előállítására, valamint 100%-os kontrollt biztosít afelett, hogy ezek milyen módon legyenek lejátszva. Mivel a billentyűs hangszereken játszott akkordok némileg eltérnek a gitárokon játszottaktól, így külön billentyű- és gitármódot is biztosít, sőt azt is beállíthatjuk, hogy a pengetés milyen irányban történjen.
Az InstaChordot “normál” insert effektként kell elhelyezni a kiválasztott sávon, majd ennek MIDI kimenetét egy virtuális hangszerbe küldeni. A plugint két alapvető részre oszthatjuk fel. Első lépésként a bal oldali táblában be kell állítanunk a használni kívánt akkordokat. Ezt egyszerűen tehetjük meg az alaphangjuk és az akkord nevének megadásával. Vagyis például az 1-es sorban kiválasztjuk a C-t és a Majort, ami C-dúr akkordot fog adni. Ezt a plugin azonnal hozzá is rendeli egy hangmagassághoz vagy padhoz a MIDI billentyűzeten (ha van), de akár egérrel is ki tudjuk választani zenélés közben. Természetesen a DAW-ból érkező MIDI sávról is képes hangmagasságot fogadni, így előre megírt akkordmeneteket is használhatunk. Ezután már csak a kívánt típust kell megadni (billentyűs, gitár, fordítások), illetve ha szükséges, akár több oktávval is eltolhatjuk fel és le irányban.
Második lépésként különböző lejátszási módokat rendelünk a MIDI billentyűinkhez az ú.n. akciótáblákban (Action). Tulajdonképpen itt tudjuk megadni, hogy a “virtuális zenészünk” hogyan játssza le a kiválasztott akkordokat. Ezt azonnal meg is hallgathatjuk a kiválasztott sorra kattintással, vagy a MIDI billentyűzeten történő leütéssel. Ezzel a megoldással egy rendkívül egyszerűen használható játékmódot kapunk, ami nagyon hasonlít egy gitár megszólaltatásához. Bal kezünkkel választjuk ki az akkordot, a jobbal pedig annak hangjait pengetjük (indítjuk), vagyis nem szükséges fejből tudni az összes akkord hangjait, elég mindig ugyanazokat a billentyűket ritmusosan leütni a jobb kezünkkel, míg a ballal váltunk közöttük. A szoftver tehát nagyon jól használható azok számára, akik nem normál zongorabillentyűzetet, hanem dob-padokat vagy Ableton Push-hoz hasonló MIDI vezérlőket használnak a dallamok és az akkordok beviteléhez is. Az InstaChord segítségével nem kell ismernünk az egyes zenei hangokat és azok elhelyezkedését, mindössze az általunk beállított padokat kell ritmusosan “ütögetnünk”. A létrejött hangokat természetesen a monitoron is láthatjuk, így a plugin kiválóan alkalmas az akkordok megtanulására.

Aki már ismeri az akkordmenetek világát, lényegesen gyorsabban és egyszerűbben tud ezzel a pluginnel profi megszólalású zenét írni, mivel rendkívül élethű játékot állít elő, aki viszont még nem tudja pontosan, hogy mit is akar, annak itt jön a nagy dolog, a pluginhez járó presetek! Ezekben a leginkább használt akkordmeneteket találjuk meg, amelyek természetesen már “össze vannak lőve”. Innen kezdve már nincs más dolgunk, mint kiválasztani a nekünk tetsző lejátszási módot, és máris lehet zenélni. A fejlesztő ígérete szerint ezeket az előregyártott akkordmeneteket folyamatosan bővíteni fogják.

Tipp: Sok sláger akkordmenetét megtalálhatjuk a Hooktheory oldalon.

Lejátszási módnak nem csak akkordokat, de a kiválasztott akkordhoz illő sima hangokat is beállíthatunk. Ezzel a megoldással elérhetjük azt, hogy amikor az akciótáblában lévő hangokat triggeljük a billentyűzetről, csak a kiválasztott akkordhoz illő (az abban lévő) hangokat fogja az InstaChord lejátszani. Vagyis ilyenkor kizárt dolog, hogy hamis hangot kapjunk! Ezzel a trükkel éppúgy írhatunk basszust, mint szóló dallamot (lead).

Maga a plugin nem állít elő hangot, csak MIDI hangmagasságokat küld tovább, vagyis szükséges utánakötni egy virtuális szintit, vagy samplert, így a hangszínek pontosan olyanok lesznek, mint amit szeretnénk. Ha közvetlenül a billentyűzetünkről érkező hangokat vesszük fel, akkor az InstaChord fogja visszajátszani a felvételt, ha viszont az InstaChord kimenetét rögzítjük, akkor a kész akkordokat fogjuk MIDI-ben felvenni, ezután a pluginre már nincs szükségünk.
Mivel ez a cikk csak pluginajánló, nem pedig részletes bemutató, így a működésről és a használatról most csak ennyit. Az InstaChord szinte minden zenei stílusban használható az EDM-től kezdve a hiphopon át a jazzig, de az egyes munkaállomásokkal való kompatibilitását a vásárlás előtt érdemes a demóverzió letöltésével ellenőrizni.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!