Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Frekvenciavizualizációs processzorok | Az összes hír
02 Ápr

Frekvenciavizualizációs processzorok

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: plugin | Címkék: plugin Waves Izotope Voxengo Blue Cat

Többször felmerült már a kérdés, mire valók az ilyen szoftverek. Az igaz, hogy nem késleltetik a hangot, mint a delay-ek, nem zengetik, mint a reverbek, nem avatkoznak be a frekvenciákba, mint az EQ-k, és nem piszkálnak a dinamikába, mint a kompresszorok, szóval nem avatkoznak be a hang minőségébe. Legtöbbször az a tapasztalat, hogy egy feltelepített plugincsomagban a frekvenciavizualizációs processzorokról el szoktak feledkezni, vagy ezeket használják legkevésbé. Szerintem mégis nagyon hasznos szolgálatot tudnak tenni a házi stúdiónkban.

Azt már több helyen is kitárgyaltam, hogy mennyire kényelmetlen szituáció, amikor a szobánknak, termünknek pocsék akusztikai adottságai vannak. Legyünk őszinték, a házi stúdiók jelentős hányadában ez a helyzet. Jó akusztika alatt azt értem, hogy akusztikai mérnök tervezi a stúdiót, vezérli a kivitelezést, és a végén ellenőrző méréseket végez. Ebben az esetben beszélünk tervezett, vagyis jó akusztikáról: a tér lecsengése ugyanúgy kontrollált, mint annak frekvenciaválasza. A helyiség nem avatkozik bele abba, amit hallunk: nem erősíti vagy tompítja a mélyeket, közepeket, magasakat, tehát a torzítatlan valóságot halljuk.

Amikor nem a tiszta zenei valóságot halljuk, akkor van szükségünk frekvenciavizualizációs pluginekre. Vigyázat! Ezek a szoftverek nem tudják helyettesíteni a jó lehallgatórendszert, sem a megfelelő hangkártyát. Ugyanis nem a szemünkkel, hanem a fülünkkel fogadjuk be a zenét, és ezért elsősorban a fülünknek kell hinnünk alkotás közben.

A helyes hozzáállás az, hogy jó minőségű lehallgatórendszer mellett használunk ilyen frekvenciaanalizáló processzorokat. Az egyik legelterjedtebb közülük a, ma már klasszikusnak számító Waves PAZ Analyzer. Majdnem 20 esztendeje szinte minden nap használom, és nem hagyománytiszteletből. Azt szoktam mondani, hogy akkor használjuk helyesen, ha szinkronban van, amit hallunk és látunk. Nagyon sokszor előfordult, hogy amikor nem az akusztikailag tervezett szobámban kevertem zenét, hanem más stúdióban, akkor viszonylag égető problémákra hívta fel a figyelmem. A legtöbbször torzítást jelez a mélyben, amit a nem ideális lehallgatás miatt figyelmen kívül hagyok. Más esetekben a közép- és a középmagas tartományban hívja fel a figyelmem az egymást elmaszkoló vagy frekvenciában összevesző hangszerekre.

Természetesen a Waves őskori termékén kívül léteznek modernebb szoftverváltozatok. Szerintem az egyik legjobb az Izotope Insight. Viszonylag bonyolult, de nagy tudású plugin. A Voxengo SPAN terméke jóval egyszerűbb, de ingyenes, és szerintem jól használható, ugyanúgy, mint a Blue Cat FreqAnalyst szoftvere.

Valóban nem könnyű elsajátítani egy ilyen processzor használatát, de higgyük el, megéri. Ugyan nem válthatja ki a jó lehallgatórendszert és akusztikát, de kiváló segédeszköz lehet az alkotás során.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!