Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Új Arturia pluginek | Az összes hír
30 Már

Új Arturia pluginek

Szerző: Bruckner Viktor | Kategória: plugin | Címkék: plugin Neve 1073

A francia Arturia elsősorban virtuális hangszereivel vált ismertté, melyekben a leghíresebb analóg szintetizátorokat modellezték kiemelkedően jó minőségben. Később valódi hardverszintikkel és dobgépekkel, valamint a pluginekhez használható dedikált MIDI kontrollerekkel jelentkeztek, most pedig úgy döntöttek, hogy az általuk kidolgozott, TAE névre keresztelt, analóg rendszereket modellező algoritmusukat nem csak szintetizátorokhoz, hanem egyéb eszközökhöz is használni fogják. Ennek keretében hoztak ki három új és három “újracsomagolt” plugint az alábbi szlogennel: „You’ll actually use.” („Valóban használni fogod.”)

Három előerősítő

A 3 Preamps nevű csomag legendás előerősítők (angolul preampok) modellezését tartalmazza. Amire mi a leginkább használhatjuk ezeket az előerősítőket, az harmonikus torzítások és nemlineáris működés létrehozása. Használatukkal sokkal vastagabb, élettelibb hangzást kapunk, köszönhetően a szaturáció közben létrejövő kompressziónak, nem utolsó sorban pedig hangosabbnak is halljuk a hangokat. A különlegesnek számító hangszínszabályzóknak is jó hasznát vehetjük, amikor szeretnénk a hangzást egy kicsit “feljavítani”. Az Arturia, jó szokásához híven nemcsak magát az eredeti hardvert modellezte, hanem további extrákat is hozzáadott, ilyen például a bal-jobb (LR) és a közép-szél (MS) módok kapcsolhatósága.Az első a csomagban az örök klasszikus Neve 1073, amely (1970-es megjelenését követően) talán még ma is az egyik legnépszerűbb előerősítő és EQ. Bár az eredeti hardver teljesen tranzisztoros felépítésű, a tervezésének és a benne található ki- és bemeneti transzformátoroknak köszönhetően rendkívül vastag és meleg hangú. Tulajdonképpen ezért lett világhírű. Ezt a kiemelkedően meleg hangzást még akkor is megtartja, ha az EQ-n a magasakat nagy mértékben kiemeljük. Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy képtelen hibázni… A pluginben extra képességként két különböző transzformátor, valamint sztereó/monó mód közül is választhatunk.A második a Trident Audio A-Range, ami nem kifejezetten szakemberek számára valószínűleg kevésbé ismert. A Trident a 70-es években kezdte gyártani az A-Range nevű keverőpultjait, összesen 13 darabot készített. Teljesen tranzisztoros működésűek voltak, és olyan világsztárok lemezei készültek rajtuk, mint Elton John, a Dire Straits, David Bowie, Stevie Wonder, a Queen, a Metallica, stb. Egyik legnagyobb előnyük, hogy tervezésüknek köszönhetően nagyon természetes hangzást adnak mind a mikrofonok, mind a vonalszintű jelek esetében. Az igazi különlegessége azonban az induktoralapú alsó- és felső-középfrekvencia EQ-ja, lényegében ezeknek köszönheti különleges hangzását. Természetesen mind a be-, mind a kimenetek transzformátorkapcsoltak, vagyis biztosak lehetünk a kellemesen gazdag harmonikus torzításban.A harmadik egy elektroncsöves hardver modellezése, a nagyközönség által talán kevésbé ismert, de nagyon jó hangú Telefunken V76-é, amit többen is a legjobb csöves előerősítőnek tartanak. A legendás Abbey Road stúdióban is használták, például a Beatles egyetlen dupla lemezén, a fehér albumon. Az elektroncsöves modellezésnek köszönhetően a csomagban található három plugin közül talán ennek a legerősebb a harmonikus torzítása, ami nem is csoda, hiszen legérdekesebb képessége szerintem a 76 dB-es maximális jelszinterősítés. Így akár gitár- vagy basszustorzítóként is alkalmazható. Emellett kiváló pergődobon, lábdobon és éneken is. (Nem véletlen, hogy egy ilyen modellezést nemrég a Slate Digital is felvett a kínálatába.)

Mivel nem célom több millió forintot elkölteni erre, ezért nem rendelkezem a fenti eszközök hardverváltozatával, így nem tudom pontosan megítélni, hogy mennyire élethűek a modellezések, és figyelembe véve, hogy két eredeti 1073-nak sem teljesen ugyanolyan a hangja, ez szerintem nem is jelent problémát. Amúgy sem az élethűség a legfontosabb, hanem hogy mennyire tudjuk a plugineket a saját munkamenetünkbe, a saját hangzásunkhoz felhasználni. Egyértelmű, hogy mindhárom plugin kiváló minőségű. Elsősorban a szaturációt és a nemlineáris torzítást emelném ki, másodsorban, hogy sztereó alkalmazásban szép mélységet és szélességet biztosítanak. A hangszínszabályozást illetően sem fogunk csalódni, nagy valószínűséggel a legendás hangzást kapjuk. Mindezt meghallgathatjuk és megnézhetjük az Arturia honlapján is.


Három szűrő

A 3 Filters csomag három analóg szűrőt takar, amiket a régebbi virtuális szintetizátoraikból emeltek ki, így ezeket a kiváló szűrőket már nemcsak szintihangokhoz használhatjuk, hanem akár mintavételezett loopjainkhoz vagy énekhez is. A csomagban a Minimoog, az Oberheim SEM és az Oberheim OB-12 szintetizátorok szűrőinek modellezését találjuk. Azért, hogy ne csak egyszerű filtereket kapjunk, mindhármat felturbózták némi extrával. A beépített szekvenszer, LFO és burkológörbék segítségével nagyon komoly modulációt és ritmusos hangzásokat hozhatunk létre, gyakorlatilag életre kelthetjük akár a legunalmasabb vonóshangot is.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a három szűrő közül a Mini Filter licencét tavaly ingyenesen lehetett megszerezni, ami már önmagában is jó dolog volt, de még ennél is jobb, hogy ezt “normál” termékként kezelik. Így, ha később vásárolni szeretnénk, jelentős kedvezményeket kaphatunk! Érdemes tehát ezekre az ingyen osztogatott licencekre lecsapni, mert tapasztalatom szerint ezt mindig valamilyen akció követi.)

A megjelenést bevezető akcióban április 5-ig olcsóbban juthatunk a licencekhez, de aki rendelkezik valamilyen Arturia termékkel, az további kedvezményeket is kap. Természetesen demo változat is letölthető és kipróbálható.


« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!