Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Vintage modellezésű szoftverek | Az összes hír
04 Már

Vintage modellezésű szoftverek

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: plugin | Címkék: stúdió mixing

Vintage modellezésű szoftvereknek nevezzük a nagynevű hardverek digitális inkarnációit.

Már a számítógépes zenélés hajnalán megjelentek pluginek, amelyek olyan legendás vasakat hivatottak utánozni, mint a méltán híres Fairchild kompresszorok és Pultec hangszínszabályozók. Elsősorban a Bomb Factory és Nomad Factory pluginjeire gondolok a 90-es évek közepéről, végéről.

Persze ezek a digitális emulációk ma ósdinak hatnak, és egy kicsit olyan, mintha nem csinálnának semmit. Alapvetően a zenei karakter hiányát kérjük rajtuk számon, mert a vintage vasak bizony zajosak voltak, felharmonikusokat generáltak, egyszóval színezték a hangot, és a korabeli szoftverek ezt nem igazán tudták hozni.

Bezzeg ma el vagyunk kényeztetve, mert majdnem minden héten megjelenik egy említésre méltó vintage modellezésű szoftver. Ha például egy Teletronix LA2-A kompresszor vagy NEVE 1073 előfok/EQ digitális változatát szeretnénk megvenni, akár 20-30 termék közül választhatunk. Néha a helyzetet tovább bonyolítja, hogy ingyenesen elérhető szoftverek is elképesztően jól szólnak, és tökéletesen használhatók. Tehát felvetődik a kérdés: hogyan válasszak?

Természetesen nem az a megoldás, hogy minden elérhető változatot telepítek a gépemre, és majd munka közben kiválasztom a legjobbat. Ilyen esetben aránytalanul terheljük a gépünket, és a bőség zavara lassítani és gátolni tudja a kreatív folyamatokat.

Eközben az internetes diskurzusoknak mindig az a végkövetkeztetése, hogy annak a gyártónak a terméke a legjobb, amelyik leginkább másolni tudja az eredeti vas hangzását. Szerintem az online közösségek aránytalanul felértékelik az emuláció precizitását. Vigyázat, nem biztos, hogy mixing során a legszolgaibb másolat a leghasznosabb! Digitális környezetben más szabályszerűségek érvényesülnek, ezért más gondolkodásmód szükségeltetik. Ha számítógépes keverést végzünk, nem biztos, hogy pont arra van szükségünk, ami a keverőpultok és szalagos magnók világában bevált.

A tanácsom az, hogy hagyatkozzunk a fülünkre, és válasszuk ki az ízlésünknek leginkább megfelelő változatot, természetesen az adott zenei stílust (amelyben alkotunk) is figyelembe véve. Érdemes inkább az alapján ítéletet hozni, hogy valós mixing szituációkban mennyire használható az adott plugin.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!