Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Viszlát harsány digitális hangzás! | Az összes hír
07 Júl

Viszlát harsány digitális hangzás!

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: plugin | Címkék:

Aki (hozzám hasonlóan) több mint tizenöt éve kezdte a szakmát, az bizonyosan dolgozott még analóg környezetben. Nagyon más világ volt.

Az azóta eltelt időben előbb a szalagos magnókat szorították ki az ADAT magnók, majd a Pro Tools és más DAW-ok az analóg keverőpultokat. Először fanyalogtunk, hogy a szoftverkompresszorok és –EQ-k hangzásából hiányzik valami esszenciális elem, majd szép csendesen kezdtünk hozzászokni a digitális hangzáshoz, a harsány nyersességhez és a melegség hiányához.

Nagyon sok zenekar beállt ebbe az új hangzásvilágba, szinte mind elkészítette az első tisztán Pro Tools hangzású lemezét... ami akkor rendkívül modernnek számított, de majd az idő eldönti, mennyire időtálló... (Aránytalanul digitálisan megszólaló lemezekről beszélek.)

Amikor a Bomb Factory, a Nomad Factory és az IK Multimedia a 90-es évek legvégén megjelentek az analóg-modellezős pluginjeikkel, természetesen mindenki lázba jött. A 60-as és 70-es évek legendás berendezéseinek hangzását próbálták visszaadni. A legelterjedtebbek az Urei 1176, Fairchild és Pultec EQ-emulációk voltak.

A 2000-es évek elején jelent meg az URS cég a piacon API, NEVE, SSL, DBX digitális klónjaival. Ezzel egy időben vásároltam meg egy vintage, 70-es években tervezett AMEK pultot. (Brit hangzás, valahol a NEVE és az SSL között félúton.) Hangzásban hatalmas kontraszt volt a szoftverek és egy csatorna hangszínszabályozója között.

Pár évvel később vásároltam egy Focusrite Red 6-os készüléket, ami egy mikrofonelőfok és egy EQ elegye. Konkrétan ennek létezik egy Pro Toolsban futó plugin-változata, szóval rengeteget hasonlítgattam az analóg berendezést és a szoftvert.

Arra jutottam, hogy a fejlesztők elég gondosan kivitelezték az utánzatot. A hangszínszabályzó-görbéket gondosan alkották újra: hangzásban hasonló a szoftver, ha szűkebben csak a hangszínszabályozásra koncentrálunk. Azonban mégis hiányzik valami. Sokáig töprengtem, hogy mi is az.

Aztán végre meg tudtam fogalmazni: mi az, amiben az analóg változat messze felülmúlja a digitálisat. A hardver, annak függvényében, hogy milyen bemeneti hangerővel hajtjuk meg, más és más harmonikus torzulást produkál. Ha 0 dB alatt használjuk, akkor kevésbé színezi a hangot, mint amikor túlvezéreljük. Teljesen más a hangja, ha 2-3 dB-en vezéreljük túl, mint amikor 6-9 dB-lel járunk pirosban.

Jó ideig a szoftverek nem tudták az előbb említett harmonikus torzulást szimulálni. Fanyalgott is a szaksajtó, hogy hiányzik belőlük a kellemes, lágy meleg tónusú hangzás. Az elmúlt 3-4 évben annak lehettünk tanúi, hogy a gyártók egymás után jelennek meg jobbnál-jobb analóghardver-emulációkkal, amelyek rendkívül precízen modellezik a bemeneti hangerőtől függő harmonikus torzulást.

Többek között ki szeretném emelni az UAD SSL és Neve Channel Stripjeit, a Waves Scheps 73-t, a BOZ +10db bundlejét, valamint a Slate Digital termékeit.

Viszlát digitális harsány hangzás!

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!