Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Miért szeretem jobban az egyik plugint, mint a másikat? | Az összes hír
03 Júl

Miért szeretem jobban az egyik plugint, mint a másikat?

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: plugin | Címkék:

A legtöbb esetben elmondhatjuk, azt a sört vagy sajtot jobban szeretem, mint a másikat. Azt hiszem, ezzel mindenki így van. Választ nem érdemes arra keresni, hogy ez miért van így. Az ízlés egy olyan dolog, ami számtalan tényező ráhatásának összessége. Nem tudjuk megindokolni, hogy miért részesítünk előnyben egy sört vagy sajtot.

Nem szabad elhanyagolni ezt a velünk született adottságot, mert az ízlés egy nehezen megfogható dolog, ami öröklött elemekből és tapasztalás útján szerzett élményekből tevődik össze, és éppen ezért magyarázatot sem kell találnunk az ebből adódó különbözőségekre.

Teljesen normális, hogy ez pont ugyanígy van a zene területén is. Valamelyik dalt jobban szeretjük, mint a másikat. Valamelyik előadó a kedvencünk, míg a többi nem.

Nagyon érdekes ez számunkra, modern producerek és hangmérnökök számára. Többször írtam már, hogy ma egyfajta zeneszerzési, hangszerelési aranykorban élünk. Miért mondom mindezt? Valószínűleg azért, mert a hangfelvétel-készítés elmúlt száz évében soha sem volt olyan korszak, amikor a zenealkotók így el lettek volna kényeztetve eszközökkel. Az analóg berendezések területére is igaz ez az állítás, de az igazi forradalom a digitális eszközök és szoftverek körében zajlik.

Számtalan cég versenyez egymással, ami abból a szempontból szerencsés, hogy egyre jobb minőségű és hangzású eszközök jelennek meg a piacon, viszont ez valahol zavarba ejtő is. Abból a szempontból bizonytalanodhatunk el, hogy a rengeteg termék közül hogyan tudunk választani?

A legfontosabb, hogy ne az alapján döntsünk, hogy mit használ a kedvenc producerünk vagy hangmérnökünk. A cél az, hogy saját ízlésünknek feleljen meg az adott processzor. Nehéz igazságot tenni az olyan állításokkal kapcsolatban, hogy az egyik plugin jobb, mint a másik. Igaz is, meg nem is.

A legjobb tanács, hogy a pluginek számában törekedjünk minimalizmusra, mert így tudjuk maximalizálni számítógépünk teljesítményét, viszont minden kategóriában válasszunk 2-3 terméket ízlésünknek megfelelően. Az ilyen módon kialakított virtuális stúdió tükrözni fogja a kedvenc hangzásvilágunkat. Egyedi hangzásúak lesznek a zenéink, ami szerintem mindenkinek javára válik.

Ezért nem tanácsos olyan, sehova nem vezető vitákat generálni, hogy az UAD pluginek vagy a Waves, esetleg a Slate Digital pluginek a jobbak. Szerintem a lényeg az, hogy mindhárom szoftverfejlesztő cég a legmagasabb minőséget képviseli. Az, hogy kinek melyik tetszik, és melyiket használja a virtuális stúdiójában, azt szerencsés esetben az illető ízlése határozza meg.

Ízlésről pedig csak jót vagy semmit...

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!