Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Abbey Road trükk 2. | Az összes hír
13 Jún

Abbey Road trükk 2.

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: processzor | Címkék: kompresszor EQ

Nagyon sokszor szegezik nekem a kérdést, hogy mi a processzorok helyes sorrendje, én pedig lakonikusan elhárítom ezt egy „Attól függ...”-gel, és nem is hazudok nagyot.

A stúdiótechnika tartományán belül eleve rosszul hangzik a „Hogyan szoktuk?”, hiszen (ahogy nincs két egyforma ujjlenyomat) nincs két egyforma zene. Pont az a csodálatos, hogy mindenki másként hallja, érzékeli, így a sematikus eljárások helyett szerintem szülessenek különböző, egyéni megoldások.

A 80-as évek végéig, amíg a producerek jellemzően az analóg tartományban alkottak, voltak bizonyos standardok, amiktől természetesen eltérhettek a kreatív szakemberek, ha a zene úgy kívánta meg.

A hagyomány az volt, hogy a hang a szalagos magnóból a keverőpult Line előerősítőjére érkezett. A keverőpult előfoka és EQ-ja között volt egy Insert port, ahová általában a kompresszort szúrták be, és ezután következett a hangszínszabályozás. Tehát a jel útja röviden: Line Preamp, majd kompresszor, egyéb inzertált processzor és végül az analóg hangszínszabályozás.

Vegyük figyelembe, hogy ez a gyakorlat azért alakult ki, mert a keverőpulton véges volt a csatornák száma, és a kompresszorokkal is spórolni kellett. Digitális tartományban viszont teljesen más keverési tervet és hangerőstruktúrát kell megvalósítani. Amennyiben szolgaian utánozzuk az analóg világ praktikáit, könnyen arra a csalóka véleményre juthatunk, hogy az analóg gépek sokkal jobbak, ezzel szemben a pluginek fabatkát sem érnek.

Az igaz, hogy analóg eszközökkel radikálisabban processzálhatunk, mellékhatások nélkül. Például: egy plugin 1176 előbb kezd el csúnyán viselkedni, mint a hardveres változata. Ha 8-10 dB-t komprimálunk, akkor az adott plugin már kiábrándítóan szól, míg a vasnak ez meg se kottyan.

Ám ebből nem szabad azt a hamis következtetést levonni, hogy a pluginek használhatatlanok, egyszerűen csak keverési stratégiát kell váltani. Például: nálam egy digitális virtuális csatorna úgy néz ki, hogy előbb hangszínszabályozóval kivágom a nem kívánatos frekvenciákat, majd általában gyors kompresszorral processzálok, amit analóg emulációs EQ követ, utóbbival emelek és színezek. Amennyiben szükséges, ezután is kompresszálok lassabb jellegű processzorral, tehát két fokozatban hangszínszabályozok és komprimálok.

Jegyezzük meg, hogy a digitális tartomány más gondolkodásmódot igényel!

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!