Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Abbey Road trükk | Az összes hír
07 Jún

Abbey Road trükk

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: processzor | Címkék: reverb kompresszor stúdió

Az angolszász-orientált stúdiótechnikának az Abbey Road a Mekkája: egy olyan intézmény, amelyről mindenki hallott, mindenki tud anekdotát és a szakmából mindenki ott szeretne dolgozni. Többek közt Beatles és Pink Floyd lemezek rögzítésének színhelye, összeségében pedig minden, ami újítás, innováció volt a 60-70-es években, az Abbey Road stúdióból származott.

Ha már ez a korszak, akkor mindenképpen párhuzamos processzálás. Ez egy meglehetősen speciális trükk, mely rövid és tömör definícióval élve azt jelenti, hogy mielőtt Send/Return zengetünk, a hanganyag már meg van filterezve. (Egészen pontosan a mélyben 600 Hz alatt van levágva, a magasban pedig 10000 Hz felett.)

Mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy a mixekben mindig a mélyben és a magasban maszatolnak a zengetők, az igazi újítás az volt, hogy a hangszínszabályozás már a zengetés előtt megvalósult, a zengetés szempontjából megtisztított frekvenciatartományok kerültek processzálásra. Így nem keletkeznek felesleges rezonanciapontok, és gyakorlatilag úgy tudunk térélményt kialakítani a zenénkben, hogy nem lesznek egymást (a reverbek miatt) elmaszatoló frekvenciatartományok. Természetesen a filterezési értékek tetszés szerint változtathatóak annak függvényében, hogy milyen hangzásra áhítozunk.

A manapság dúló "hangerőháború" miatt rendkívül elterjedt technika a párhuzamos processzálás, de azért is aktuális, mert nemcsak zengetésnél alkalmazhatjuk. Nagyon hatásos Delay-eknél, kompresszoroknál is.

Például: ha egy dalnál arra van szükség, hogy a dobok agresszivitását kidomborítsam, akkor mindenképpen párhuzamos komprimáláshoz nyúlok. Ebben az esetben le kell vágni a kompresszorba küldött hangsávok mélyeit 250 Hz alatt és 8000 Hz felett, így nyomatékosítani tudom a középtartományban a dobok tranzienseit és középtartományos koppanásait. Ezzel a praktikával csak azt erősítem, amire szükségem van, illetve megszabadulok a nem kívánatos mellékhatásoktól.

Tehát az Abbey Road trükkből kiindulva számtalan párhuzamos processzálási eljárást alakíthatunk ki.


Folytatása következik.

« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!