Controller books
Hírfolyam RSS
Szűrés: Pluginajánló: Black Rooster Audio | Az összes hír
24 Máj

Pluginajánló: Black Rooster Audio

Szerző: Puha Szabolcs | Kategória: plugin | Címkék: plugin

A stúdiótechnikai szektor piacvezető szoftvergyártói jellemzően tengerentúli vállalatok, gondoljunk csak a Pro Toolst készítő Avidre, a Logicot előállító Apple-re, a Digital Performert jegyző MOTU-ra vagy a saját DSP kártyájára fejlesztő Universal Audiora.

Akadnak azért európai cégóriások is, hiszen a svéd IK Multimedia, a Softube és a német Plugin Alliance már több évtizedes hagyományokat ápolnak. Amit eddig egy kicsit hiányoltam az európai vonalon, az egy innovatívabb, újító kedvű kisebb manufaktúra, viszont e hiátusomra válaszul végre rátaláltam a német Black Rooster Audio csapatára.

Beszereztem néhány terméküket, és másfél hónap használat után úgy döntöttem, ez a fejlesztőbrigád megérdemel egy bemutató cikket. Hogy világosabbá tegyem, miért olyan különlegesek a Black Rooster Audio pluginjei, tegyünk egy kis kitérőt:

A legtöbb gyártó szerint alapelv a szoftverfejlesztésnél, hogy a digitális processzor kinézetben és hangzásban is minél jobban hasonlítson az emulálni kívánt híres vasra. Véleményem szerint ez egy értelmetlen versenyhez vezet, mert a gondolatmenet eleve hibás: a digitális tartományban teljesen másra van szükségünk, mint az analógban. Más hangerőstruktúrát kell megvalósítanunk.

Napi szinten dolgozok azokkal a vasakkal, amelyeket ezek a fejlesztők másolni próbálnak, és azt kell mondjam, hogy a legtöbb berendezést nem az elsődleges célja szerint használom.
Egy egyszerű példa: az egyik kedvenc kompresszoromat, az Universal Audio 1176-et nemcsak eredeti rendeltetésének megfelelően, komprimálásra használom, hanem csupán csak azért, hogy a jellegzetes transzformátoros, harmonikus torzításával dúsítsam a kiválasztott hangsávot. Ilyenkor egyetlen dB-t vagy még kevesebbet jelez a VU meter.

Ez az állítás természetesen a hangszínszabályozókra, zengetőkre, késleltetőkre, stb. is igaz. A szoftvergyártók mégis, mintha megfeledkeznének erről a funkcióról. A jobban sikerült emulációk is csak akkor hozzák az említett jellegzetes torzítást, ha viszonylag bátran beavatkozunk, rendesen processzálunk. Valóban LA2A szerű hangzást adhatunk az anyagnak, ha minimum 4-5 dB-t komprimálunk.

És ez az, amiben a Black Rooster Audio eszközei különböznek a vetélytársaktól. Rendkívül precízen modellezik a szóban forgó hardverprocesszorok viselkedését akkor, amikor csak enyhén vagy szinte alig hajtjuk meg őket.

Termékeik között található egy Urei LA2A és LA3A modell, két optokompresszor, egy csöves és egy tranzisztoros áramkörös. Mindkettő szinte hajszálpontosan hozza a hardver harmonikus hangzásbeli viselkedését.

A Blueface SC-5 és a Blackface SC-5 két korszak 1176 kompresszorának digitális inkarnációja, ami pedig a hangszínszabályozókat illeti, egy fantasztikus Pultec stílusú plugint kapunk.

Figyelemre méltó, vintage stílusú processzoraik mellett érdekes ingyenes pluginekkel is megörvendeztet minket a csapat. Érdemes megismerkedni velük!
« Vissza
x

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj híreinkről és legújabb kiadványainkról!

x

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre.

x

Hiba! Kérlek helyes email címet adj meg!